Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is
Autor Wiadomość
Wigor
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is

Witam, jestem nowy i liczę na dobre przyjęcie :)

Od razu zapoczątkowuję temat bardzo zbliżonych parametrami szkiełek.
Znam recenzje obu, interesują mnie wasze spostrzeżenia, a konkretnie jak działają AF w obu szkłach oraz jak dobrze ostrzą zaczynając od dużych otworów przysłon.
Który obiektyw polecacie?

Sigma na pewno ma dużego plusa ze względu na szeroki kąt, ale może Canon też ma jakiegoś plusa? :) Thx.

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   Re: sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is

Wigor napisał/a:
Sigma na pewno ma dużego plusa ze względu na szeroki kąt, ale może Canon też ma jakiegoś plusa? :) Thx.

tak ma plusa, jest nim właśnie AF

Miałem tego canona, pozbyłem się go właśnie bo brakowało mi szerokiego kąta a raczej sprzedałem bo potrzebowałem na L :razz:

Wigor
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   

Tzn, że byłeś zadowolony z dobrego działania AF w Canonie, ale nie wiesz jak działa AF w Sigmie?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   

Dokładnie

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pią 17 Lip, 2009   

Wigor,
Ja miałem tak samo, sprzedałem 28-135 tylko dlatego że brakowało mi szerokiego kąta. Poza tym trudno coś temu szkiełku zarzucić.
Tej sigmy nie miałem w rękach...

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009   

canon ma same plusy, tylko jak przyjdzie Tobie do zrobienia zdjęcia w domu, to nawet jak będzie miał milion tych plusów , a sigma milion minusów, to sigma okaże się lepsza..

Tak samo widoczki, bawiłem się trochę tą sigmą i jak na spacer zoom-a z szerokim kątem to bardzo fajne i TANIE szkło...

przed kupnem tylko sprawdź jej af ze swoją puszką bo tutaj sigma lubi pokazać "środkowy" palec :razz:

Wigor
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009   

Moja pucha to 400d, raczej nie będę miał opcji by przypiąć przed zakupem, bo chcę kupić szkło w necie.
Ktoś jeszcze używał Sigmy?
Jak na razie nie widzę dla niej konkurenta w takim przedziale cenowym.

Matt 
Uczestnik

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009   

Hmm, nie polecalbym kupowac sigmy do aparatu canona bez sprawdzenia... mozesz miec nieprzyjemne niespodzianki z dzialaniem AF, no chyba ze trafisz albo ze bedziesz wkrotce chcial oddac zestaw do kalibracji w serwisie..

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009   

dokładnie, pójdź do jakiegoś euro rtv agd bądź jakiegoś takiego sklepu, nawet jak nie będą mieli to niech zamówią, jak przyjdzie szkiełko przetestuj w sklepie i po problemie..

sigmę bał bym się qpić w ciemno :arrow:

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009   

Najwyżej autor wyśle obiektyw wraz z body do kalibracji i po kłopocie

Tranquilizer 
Bywalec

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009   Re: sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is

Wigor napisał/a:
...
Który obiektyw polecacie?

...

To zależy do czego chcesz go używać.

Sam stałem przed podobnym dylematem jaki słoik kupić do C40D i wybór padł na 28-135.

Wg mnie jest to fajne szkiełko (w miarę uniwersalne) jeśli nie potrzeba szerokiego kąta, do nieskomplikowanego macro może się nadać. AF działa też całkiem dobrze.

BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009   

A tak, że wrócę do tematu Sigmy 18-125. Właśnie zniknęła z oferty internetowej fotojokera, czyżby koniec obiektywu? Eee, chyba nie. Tak pytam, bo miałem na niego smaczki, a oferta internetowa była dla mnie wyrocznią :-) .

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   

nie spodziewaj się super jakości po tej sigmie,
taki spacer zoom i jak się trafi dobrą sztukę to nie będzie ff/bf

BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   

Będzie lepszy niż Canon 18-55 3.5-5.6? To warto. Nie jest to przecież szkło za 4000zł. A ff/bf się nie obawiam :-)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   

Sigma będzie lepsza niż kit (zwłaszcza niestabilizowany) bo będzie dłuższa. Optycznie też powinno być lepiej, ale może nie w każdych kombinacjach przysłony i ogniskowej. Będziesz miał co porównywać. :smile:

Odpowiedz do tematu