Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Temat a juści ciekawy jako, że sam spędzam czas wolny w górach. Odpowiedź na pytanie jaki aparat dslr w góry wybrać brzmi: jak najmniejszy. Małe to np: Canon 300/350/400 D, Nikon z numerem 40 i chyba 40x i im podobne innych firm (II-ga liga).
Wędrówki po górach mają to do siebie, że należy zabierać sprzęt o jak najmniejszych rozmiarach. Dotyczy to nie tylko sprzętu fotograficznego. Im więcej kilometrów w nogach tym sprzęt staje się cięższy. Aparat nie musi mieć w tym przypadku wodotrysków. Należy go przechowywać w torbie fotograficznej z łatwym dostępem (najlepiej noszonym na piersi/brzuchu) lub pod kurtką (zimą). Tak polecają fachowcy od turystyki górskiej. Wyjmować na czas wykonania zdjęcia. Zapewne w temperaturach do -10 stopni Celsjusza lepiej lub gorzej będzie sprzet chodził. (Ta informacja na podstawie czytanych wypowiedzi internautów na innych forach). Cena sprzętu używanego w górach powinna być jak najmniejsza. W razie uszkodzenia sprzetu( upadku lub z innej przyczyny) niewielka strata. O uszkodzenie sprzętu w górach naprawdę nie jest trudno.
Komfort to posiadanie dwóch aparatów , małego do fotografii w górach i wiekszego do fotografi poza nimi, ale to znaczny wydatek i nie każdy może sobie na to pozwolić.
Obiektyw należy oczywiście zakupić możliwie tani ale przyzwoity np. Tamron 17-50/2,8 i dodatkowo można pokusić sie o coś dłuższego, ale niekoniecznie z serii L w przypadku Canona bo to nie dość, że kosztuje dużo to jeszcze waży odpowiednio. Jeśli kupisz aparat cyfrowy uszczelniony to z pewnościa będziesz miał obiektyw bez uszczelnień. Wiec nie ma co się kusić na uszczelnione cacko za duże pieniądze tylko poszukać dobrej torby fotograficznej/ plecaka/futerału coby dobrze chroniły aparat i obiektyw.
A jesli Ci przyjdzie ochota na fotografowanie w deszczu to firma Kata ( izraelska) produkuje pokrowce przeciwdeszczowe do lustrzanek. Zapewne przed padajacym śniegiem też sprzęt uchronią.
Za filtrem UV rozejrzyj się w testach www.optyczne.pl. Najdroższy wcale nie znaczy najlepszy. Tyle informacji uważam, że wystarczy.
Czasem sam się zastanawiam czy dokonać zakupu canona 400d, mimo jego wad, (po rozczarowaniu canonem 40D ), zanim pokuszę się na coś lepszego i droższego. Głównie z uwagi na wędrówki po górach, a tam, każdy kilogram waży podwójnie. Canon 400D + Tamron 17-50/2,8 to waga coś koło 1 kg a to już sporo. Do tego dojdzie jeszcze waga akumulatorów, filtrów.
To oczywiście mój pogląd na temat aparatu dslr w górach z którym nie każdy musi się zgadzać. Pobyt w gorach to sama przyjemność... pod warunkiem, że wszystko mało waży w sytuacji kiedy trzeba ze sobą na plecach nosić żywność, napoje, odzież, sprzęt fotograficzny. Jest tego sporo.
Liczy się zarówno jakość jak i ilość. Co mi po jednym najlepszym obiektywie na świecie? Ja chcę je mieć bardzo dobre sziełka w całym zakresie. Canon MA.
Dzieki jeszcze raz serdeczne wszystkim za pomoc! Właśnie przyszło do mnie wspaniałe body D20 Wielka skrzynka W szczegolnosci dzieki dla chodzących po górach za doradztwo!!! No i dla MM za ostateczne naprowadzenie na cel:)
Ale jak wroce co bys powiedzial na jakis wspolny wypad w Tatry? Moim zdaniem kwiecien jest najlepsiejszy bo wtedy jest bardzo dobre swiatlo ( nie ma tego upalu ), a poza tym sa puste szlaki. I spotykasz tylko osoby, ktore faktycznie maja pojecie o chodzeniu po gorach.
Dzieki jeszcze raz serdeczne wszystkim za pomoc! Właśnie przyszło do mnie wspaniałe body D20 Wielka skrzynka W szczegolnosci dzieki dla chodzących po górach za doradztwo!!! No i dla MM za ostateczne naprowadzenie na cel:)
Jak rozumiem jesteś zadowolony z polecanego zakupu?
Nie wiem jak Tobie się to body podoba, ale ono dla mnie wyglądało na niemal nowe
Smola: Propozycja bardzo fajna, bardzo wstepnie mozemy sie umowic. Po glowie chodzą mi nawet jakies inne, troszke wyzsze góry. Z natury nie planuje tak odlegle ale pomysl mi sie podoba, dzieki!
MM: Zadowolony jestem bardzo:D Tego samego dnia moj kuzyn kupił D80 i nie powiem zebym miał kompleksy;-) ale bede jesczze bardziej, gdy dokupie obiektyw... mysle ze na dniach cos wybiore.
I najważniejsza rzecz - mocny, cieply, sztywny i wytrzymały futerał ( torba ) dlatego że jak sie zsuniesz i zaczniesz hamować czekanem czy zapadniesz sie w kosówke to twój aparat niechroniony może ucierpieć.
Jak chcesz coś pancernego do zestawu foto to sobie obejrzyj ofertę firmy Kata. Ja używam tylko Lowepro i jestem bardzo zadowolony. Już nie raz broniła mi sprzętu przed uszkodzeniem.
Macałem dziś wyroby firmy Kata np. H-12, jak stwierdził sprzedawca idealna na warunki zimowe. Rzeczywiscie wrazenie super, jedyny minus - cena okolo 250 PLN. Mialem w rekach tez Lowepro toploader 70 AW (na allegro 220 z wysylka). Ogolnie, tak jak piszesz wszystko drogie i duze:)
007areka [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Lis, 2007
...takie ceny beda, ja rowniez polecam lowepro, np. seria - reporter.....
No wlasnie lowepro, vanguard ( kata nie widzialem ) są cieple ( grube scianki, pożądne szwy, metalowe gadżety ) ale przez to duże i drogie.
Są jeszcze torby National G. ale w sklepach ich nie uświadczysz.
Ale ja juz mam nauczkę - często zabezpieczam wszelkie futeraly w miejscach gdzie są metalowe oczka pętelką z cienkiej kewlarowej linki wspinaczkowej zawiązanej hunterem. Teraz tego nie zrobiłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10