Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja też wiele razy robiłem i pewnie wiele razy będę robił w RAW, ale do tego potrzeba większej wiedzy niż do pracy z jpg. Czy możemy się z tym zgodzić?
no jasne ale padło pytanie jak to robią profesjonaliści, hehe na pewno nie korzystają z 350D ale szarpią rawy, sam tak robię i powiem szczerze generalnie jest łatwiej, więcej udaje mi się wyciągnąć z rawa niż z jpega. Co nie znaczy, że nie robię jpegów.....
Ja też wiele razy robiłem i pewnie wiele razy będę robił w RAW, ale do tego potrzeba większej wiedzy niż do pracy z jpg. Czy możemy się z tym zgodzić?
no jasne ale padło pytanie jak to robią profesjonaliści, hehe na pewno nie korzystają z 350D ale szarpią rawy, sam tak robię i powiem szczerze generalnie jest łatwiej, więcej udaje mi się wyciągnąć z rawa niż z jpega. Co nie znaczy, że nie robię jpegów.....
To już zależy kogo uznajesz za profesjonalistę i o jakiej dziedzinie fotografii mówimy. Znam ludzi, których można uznać za profesjonalistów, bo robią świetne zdjęcia, a słysząc RAW śmieją się z politowaniem.
Taaaaa...
No tak czy siak, wracając do tematu - w takich warunkach (i przy ograniczonych funduszach) chyba najlepiej zaopatrzyć się w tanią 50/1.8 (chyba każdy system taką ma?) oraz niedrogą lampę - może uda się uniknąć wysokich ISO żeby nie trzeba było odszumiać tych JPGów
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009
myslidar, dyskusja schodzi na manowce, ja profesjonalistą na pewno nie jestem jednak szybciutko organo-leptycznie mógłbym ci udowodnić wyższość rawa nad jpegiem przy druku wielkoformatowym.
...tak z ciekawości, dokładnie na czym polega politowanie i uśmieszek w przypadku robienia rawów ?
kozidron, na tym chociażby, że więcej czasu spędzasz przed komputerem w Cyfrowej Ciemni (czy jak to sobie tam szumnie nazwiemy) niż na robieniu zdjęć. Jak dla mnie nie o to powinno w tym wszystkim chodzić.
hijax_pl, ja tu wypisuję tylko moje własne, osobiste zdanie. Jak gdzieś to już zaznaczałem - nigdy niestety nie miałem możliwości zabawy w ciemni (co mam wielką nadzieję w przyszłości nadrobić); nie powiedziałbym jednak, że nie odczuwam Magii Fotografii. Daje się mi ona nawet bardziej we znaki gdy fotografuję sprzętem nie-cyfrowym; gdy każde ujęcie musi być przemyślane; gdy satysfakcja z udanego kadru jest największa.
Osobiście sprzeciwiam się oglądaniu zdjęcia przez lupę, analizowanie ilości szumu w poszczególnych partiach obrazu, bacznemu przyglądaniu się, czy aby nie wyszło poruszone. Aspekty techniczne schodzą w MOIM PRZYPADKU na plan trzeci, czy nawet czwarty; na piedestale stawiam kompozycję, światło, tekstury... Ale znów JA staram się spełniać w fotografii artystycznie.
Oczywiście rozumiem, że RAWy mają wiele zalet i często ich używanie jest nieodzowne, jednak jakoś nie wyobrażam sobie, żeby wielcy mistrzowie fotografii czerpali wiadra przyjemności z przesiadywania przed monitorem i "wyciągania" RAWów.
Robi się wielki off top, ale pociągnę temat skoro chcesz. Jeżeli ja czy jakiś profesjonalista robi reportaż, sport to nie będzie się bawił z każdym szczegółem bo nie o to chodzi. To co potrzebuje wyciągnie sobie spokojnie na jpg. Jeżeli bawię się w fotografię artystyczną - portret, widoczek etc. to rzeczywiście można trochę więcej wyciągnąć z RAW, lepiej poprawić balans bieli etc. Ale z drugiej strony z chęcią podjąłbym takie wyzwanie: RAW kontra JPG
Żeby Ci przybliżyć o co mi chodzi, to zdradzę, że kol. Dawid Gaszyński, który jak pewnie wszyscy zauważyli, robi świetne zdjęcia sportowe, nigdy RAWem się nie splamił
Drukiem wielkoformatowym się nie zajmuję, robię zdjęcia praktycznie tylko do pokazywania w internecie. Interesuję się reportażem, ostatnio raczku w sporcie i w tej dziedzinie lepiej pracuje mi się na jpg, chociaż przez długi czas przeżywałem fascynację RAWami i wykorzystuje ten format tam, gdzie rzeczywiście tego potrzebuję.
kozidron [Usunięty]
alsimair, zgadza się, jakbyś przeczytał cały wątek....to zauważył byś, że napisałem iż polecanie wszystkim robienia rawów to nie jest rozwiązanie, mówię z własnego doświadczenia, robie od paru lat foty na koncertach, w ciemnych salach, bez użycia lampy, jak robiłem w jpegach to nie dało się tyle wyciągnąć co z rawa(przynajmniej w canonie ).
Ale z drugiej strony z chęcią podjąłbym takie wyzwanie: RAW kontra JPG
Ale po co? Wychodzisz z założenia że centymetrem krawieckim i suwmiarką tak samo dobrze się zmierzy odległość, ale centymetr łatwiejszy w obsłudze.
Problem polega na tym, że masz swoją rację i chcesz za wszelką cenę pokazać, że tylko ona jest słuszna, więc dalsze dyskusje nie mają sensu. Dla mnie liczy się efekt i takowy osiągam bez bezsensownego dumania RAW czy JPG. Temat jest szeroki i nie na ten wątek.
myslidar, Nie - jestem świadomy możliwości RAWa, co nie znaczy że tylko z niego korzystam
Ale zauważ, że temat nie dotyczy Ciebie, a ma na celu pomoc w zrobieniu przyzwoitych zdjęć z koncertu, osobie, która jeszcze raz powtarzam - ma z tym małe doświadczenie. Jeżeli masz w dalszej części opowiedzieć jak obrabiać dobrze RAW to chylę czoła i też będę za RAW, jeżeli nie, to nie ma sensu dalej ciągnąć dyskusji w tą stronę, bo osobie zainteresowanej to nie pomoże. A idąc dalej może sobie zrobić zdjęcia RAW + JPG i sama ocenić różnice. Bez odbioru.
kozidron [Usunięty]
myslidar napisał/a:
Ale zauważ, że temat nie dotyczy Ciebie, a ma na celu pomoc w zrobieniu przyzwoitych zdjęć z koncertu, osobie, która jeszcze raz powtarzam - ma z tym małe doświadczenie. Jeżeli masz w dalszej części opowiedzieć jak obrabiać dobrze RAW to chylę czoła i też będę za RAW, jeżeli nie, to nie ma sensu dalej ciągnąć dyskusji w tą stronę, bo osobie zainteresowanej to nie pomoże. A idąc dalej może sobie zrobić zdjęcia RAW + JPG i sama ocenić różnice. Bez odbioru.
ja na ten przykład widzę sprawę z goła odmiennie, ten wątek dotyczy fotografii na koncertach i najlepiej bez lampy, tu autor nie wspomina o reporterce.
Wywoływanie rawów to żadna filozofia i wydaje mi się że wystarczy 2 godzinki ćwiczeń, żeby osiągać lepsze efekty niż wyciąganie czegoś z jpega (gdzie też trzeba wiedzieć co się robi)i nie mówie tego z perspektywy tego że jestem czy udaje grafika od około 10 lat, obserwowałem swoją siostrę, która raczej ma mało wspólnego z fotografią jest pedagogiem i jak ona dała radę to nie zakładajmy z góry, że to trudne - wszystko jest dla ludzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9