Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wspominki, PS, Lightroom i inne dygresje
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   

tupisac napisał/a:
Jak szkoda kaski na PS to może Gimp albo PSE? PSE chyba czasem dodają do tabletów, można poszukać i stać się posiadaczem cyfrowego ołówka do cyfrowej ciemni - bardzo fajna rzecz ;)

PSE sobie zainstalowałem, kiedy walczyłem z moją "zderzanką" Red Arrows i może sobie kupię jak mi się free skończy. Tablet powiadasz, hmm...

Ja jak już muszę coś prostowac to w Corelu, którego mam w firmie.

Reklama

veenee 
Optyczny
fotosapiens

hijax_pl napisał/a:
veenee, czy PTLens czyta RAWy? DNG?

z tego co wiem to nie...

tupisac 
Rozmowny

Jesienny, za ten pixelart wybaczam ci bycie atarowcem ;)

U nas w podstawówie się dwóch pobiło bo jeden miał komodę a drugi atarynkę... To były szalone czasy...

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 23:25 ]
Co do korekt dystorsji to chyba zostanę z PS - jak mam coś teraz kupić to raczej będzie to topaz ;) .

I nie wiem czy kupię LR. Owszem, ma parę fajnych opcji ale to trochę mało by się wcisnąć miedzy bridge a photoshopa.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009   

W zasadzie jak działa tablet - skoro już i tak offtop? Miałem kiedyś styczność, ale to był po prostu "stolik" do digitalizacji blueprintów a do obrobki zdjęć to chyba musiałby być dotykowy monitor (żeby widzieć po czym się jeździ)?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maziek, jak.. myszka... czy digitizer do autocada 20lat temu ;)

Masz piórko ktore trzymasz jak dlugopis. Tym sterujesz kursorem. Niby jest to bardziej naturalne, bo przeceiż całe życie używamy kredek, ołówków długopisów. Pewnym utrudneniem jest że nie patrzysz na rękę tylko na monitor - ale ten problem po paru dniach zabawy zanika sam ;)

I są tablety z ekranem LCD - w cenie mają dodatkowe zero po prawe stronie.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Acha... dzięki.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Ja powiem, że to trochę jak z graniem w tenisa - też nie patrzysz na rakietę - a trafiasz gdzie trzeba* ;)

*z lepszym lub gorszym skutkiem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No i uwaga techniczno-praktyczna....
Do retuszu fot wystarczy nawet A5, większego nie trzeba.

A może macie inne zdanie?

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Do retuszu zdjęć zdecydowanie wystarczy A6 (np. podstawowe Bamboo od Wacoma).
Generalnie do wszystkiego wystarcza a6, a przynajmniej nie zajmuje tyle miejsca na biurku. ;) no chyba, że ktoś ma rozmach przy rysowaniu - ale to już inny temat.

dr11 
Optyczny

Potwierdzam :) Bambus jest wystarczajacy :)

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009   

Do samych retuszy spokojowo wystarczy bambus A6. Osobiście mam intuosa A5 wide i to jest już sporawa klofta - zajmuje tyle miejsca co dwie makowe klawiatury ;) .

Dla nieobytych w temacie - istnieje tylko jedna firma od tabletów i zwie się Wacom. Tablety z innym logiem niż Wacoma należy omijać szerokim łukiem.

Tablet działa dość specyficznie aczkolwiek bardzo intuicyjnie - piórko jest wychwytywane już od odległości kilku milimetrów od powierzchni i w takim "bezkontaktowym" trybie suwamy kursorem po ekranie. Klik następuje przy kontakcie i mamy tutaj czułość na nacisk (w lepszych modelach dodatkowo tablet czyta kąt oraz kierunek nachylenia piórka względem powierzchni).

tph 
Uczestnik

A do retuszu zdjęć w PS, Wacom Bamboo One A6 (najprostsze co może być) - wystarczy ? Taki za <170zl ?

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wystarczy jak najbardziej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Właśnie zauważyłem że jest dość zasadnicza różnica w funkcjonalności ACR:

1) dla PS
2) dla PSE
3) "wbudowanego" w LR

Np korekcje szkła mamy tylko w PS, w LR samo winietowanie, a w PSE - nic...

LR, ponieważ ma wbudowanego ACR, przechowuje historię zmian - to się przydaje, szczególnie kiedy się tworzy wirtualne kopie z różnymi "wywoływaniami". Korekcję dystorsji można zrobić w PTLens, ale ten nie czyta RAWów... I tak źle i tak niedobrze.

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009   

Gdzie jest ta historia zmian w LR? Jest jakiś podgląd listy wykonanych operacji?

Odpowiedz do tematu