Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Właśnie z myślą o tym pokratkowanym kwadracie sugerowałem dokładne przeczytanie instrukcji. Tutaj naprawdę można dużo pokombinować w kolorach jpg-ów.
Jesteś kobietą o podniesionym punkcie wrażliwości a ja facetem dalekim od przedszkolnych metod wychowawczych. Wolę konkretny wojskowy język bo takim operuję na codzień. Obrażać się nie masz powodów. Zamiast prowadzenia za rączkę wolę kogoś zmusić do samodzielnego myślenia bo choć może i jest takie coś bolesne to jednak uczy większej samodzielności na przyszłość Naprawdę i szczerze serdecznie pozdrawiam
viola [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009
MM napisał/a:
Zamiast prowadzenia za rączkę wolę kogoś zmusić do samodzielnego myślenia bo choć może i jest takie coś bolesne to jednak uczy większej samodzielności na przyszłość Naprawdę i szczerze serdecznie pozdrawiam
...lub solidnie kogoś zniechęcić do drążenia tematu również szczerze i serdecznie pozdrawiam
cra89, no ja sie właśnie domyślam nieśmiało, że cast jest od lamp(y).. Ale czekam nadal na rawa cierpliwie
viola [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009
hijax_pl, no własnie wysyłam na poczte cra89, bowens 400W
[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 21:28 ] hijax_pl, hm... dostałam zwrot z maila, który podałeś
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a:
cra89, no ja sie właśnie domyślam nieśmiało, że cast jest od lamp(y)
no właśnie
viola, ja takich problemów z 40D nie miałem, wrzuć rawa - najlepiej T U T A J
viola [Usunięty]
kozidron, dziękuję nie ma na razie potrzeby. Spróbuję według zaleceń hijax_pl, któremu wysłałam raw na maila
hijax_pl, mam nadzieję, że nie masz nic przeciw, że zamieszczę fragment Twojej odpowiedzi
po ustawieniu WB na tle "Wyszło 5000 z tinta -31 (tzn delikatnie w kierunku zieleni) – skóra natychmiast odzyskała kolor w miarę naturalny (sukieneczka też ) Aparat masz ustawiony na 5250K i tinte praktycznie zerową – stąd to przesunięcie ku magencie."
viola, jak masz jakiś wzornik koloru lub ostatecznie szarą kartę - zrób zdjęcie z tą kartą na scenie. Wtedy będzie dokładnie wiadomo co i jak. To co zrobiłem to próba szybka odzyskania barw, z tym że nie chciałem mieszać bardzo - chodziło przecież o jak najmniejszą ingerencję w fotę .
I tak jak napisałem - po spróbkowaniu neutrala fota zaczęła kolorystycznie wyglądać mniej więcej OK.
viola [Usunięty]
hijax_pl, szara karta przy różnych Kelwinach i przy świetle lamp? Czy szara karta przy różnych Kelwinach i świetle zastanym?
viola, szara karta przy lampach, przy świetle zastanym wtedy - kiedy nie używasz lamp.
Chodzi o to że robisz jedno zdjęcie z kartą/wzronikiem. Później zakładając że warunki oświetleniowe się nie zmieniają robisz sobie całą sesje. Po wrzuceniu fot do kompa z tego pierwszego - gdzie widać wzornik w kilka chwil odzyskujesz ustawienia balansu bieli. I jednym ruchem synchronizujesz ze wszystkimi zdjęciami.
hijax_pl, zawsze zaczynam sesję od zrobienia zdjęcia samej szarej karty i ustawienia jej jako wzorca balansu bieli. Faktycznie drugi sposób, to zrobienie zdjęcia np.modelce trzymającej szarą kartę i potem obróbka w LR. Nie stosowałam go ze względu na moją, już Wam znaną, niechęć do obróbki zdjęć, ale muszę spróbować.
Chyba mi braknie weekendu na zrobienie tego wszystkiego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,78 sekundy. Zapytań do SQL: 13