Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor VR 55-200 czy Sigma 70-300 APO DG Macro
Autor Wiadomość
pilgrim
Uczestnik

Wysłany: Sro 21 Lis, 2007   Nikkor VR 55-200 czy Sigma 70-300 APO DG Macro

Witam.
Stoję przed wyborem jak w temacie. Albo nikkor albo sigma. Nikkor gorszy zakres ogniskowych ale stabilizacja. Sigma lepsze ogniskowe ale bez stabilizacji. Obecnie mam kita 18-70 i 50/1,8 i przydało by się coś dłuższego. Ale niestety na nikkora 70-300 VR raczej w najbliższym czasie stać mnie nie będzie. Skłaniam się raczej ku sigmie ale nie wiem jak to wygląda na długim końcu, tzn jak z ostrością i czy statywu nie trzeba będzie ze sobą targać.
Zatem jeżeli ktoś miał możliwość pobawienia się jednym i drugim szkłem to czekam na opinię. Pozdrawiam

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 21 Lis, 2007   

A ja bym poprosił moderatora o przeniesienie tego wątku do działu z obiektywami :evil:

pilgrim
Uczestnik

Fakt moja wina :oops: . Napisałem tego posta chyba z rozpędu w kategorii , którą najczęściej czytam. :)

komor 
Moderator

I tu rodzi się pytanie. Jak porównać test Sigmy robiony na Canonie 20D do testu Nikkora robionego bodaj na D200? Chodzi mi o porównanie rozdzielczości obu obiektywów. Jakiś mnożnik zastosować?

P_M_ 
Maniak

komor napisał/a:
I tu rodzi się pytanie. Jak porównać test Sigmy robiony na Canonie 20D do testu Nikkora robionego bodaj na D200? Chodzi mi o porównanie rozdzielczości obu obiektywów. Jakiś mnożnik zastosować?

Circa x1.07, czyli +7%. Tyle musisz dodac do osiagow canona. Arek czesto o tym pisal.
Mozna tez kupic tamrona 55-200 i zbierac na lepsze szklo. Ten tamron jest naprawde fajny i kosztuje <300pln.

Smola 
Maniak

A gdbys nie miał kasy na Sigme, a troszke mniej to kup tamrona 70 - 300. Jest lepszy od 55 - 200. Ma lepsze swiatlo w tym zakresie. Jednak powyżej 200 mm zaczyna sie mydelko.

pilgrim
Uczestnik

Hmm tamron....o tym nie pomyślałem. No to do lektury.... :)
W sumie zwęziłem wybór do sigmy i nikkora ktore są do wciagnięcia ze względu na cenę.
Dużo pozytywnych opinii słyszałem o sigmie ale stabilizacja w nikkorze oj kusi kusi.

Smola 
Maniak

Pilgrim zobacz na to:

http://www.allegro.pl/ite...ro_dodatki.html

450 zl za Tamrona, o którym mowilem ( wciąż na gwarancji) + filtr + futeral :D

Ale musisz sprawdzić gościa :!: To allegro.

pilgrim
Uczestnik

Prawie 50% ceny nowej sigmy. Fajnie, tylko on jest na canona a ja mam nikona. :)
Ciśnienia na tele nie mam na obecną chwilę, ale od tych wszystkich testów porównań itp powoli głupieję :) .
Wpadłem jeszcze na jeden pomysł. W poznaniu jest jeden sklep w którym można wypożyczyć obiektywy sigmy. Więc chyba pożyczę ją sobie i pobawię się. Jak podpasuje to ok a jak nie to nie :) .

Smola 
Maniak

O cholera. Fakt. Przeoczylem.

pilgrim
Uczestnik

Wysłany: Czw 22 Lis, 2007   

Spoko spoko. Na bank są też na mocowaniu do nikona i cena będzie ta sama. A popatrzeć i poczytać warto. Ciekawa propozycja i wielkie dzięki za linka. Pozdrawiam

pilgrim
Uczestnik

No i zgłupiałem :) Grzebiąc w necie przeczytałem gdzieś, że w przypadku sigmy użyteczne ogniskowe to od 70 do 200, bo potem to już cienko. Skoro tak to szala przechyla się w stronę nikkora, w którym 200 mm jest całkiem ok, a dochodzi stabilizacja. Tylko ten bagnet z tworzywa....
Może ktoś z szanownych forumowiczów posiadający sigmę 70-300 APO wypowie się jak to jest na jej końcu i generalnie o swoich subiektywnych odczuciach co do tego szkła?

komor 
Moderator

pilgrim napisał/a:
Może ktoś z szanownych forumowiczów posiadający sigmę 70-300 APO wypowie się jak to jest na jej końcu i generalnie o swoich subiektywnych odczuciach co do tego szkła?

Ja używałem przez pół roku to szkło z Canonem 400D. Jestem amatorem, to było moje pierwsze tele. Odczucia są takie, że rzeczywiście na 300 mm pojawiają się pewne zniekształcenia. Latem, przy dobrym słońcu jak fotografujesz np. z daleka człowieka, to pojawiają się czasem takie "duszki" na granicach kontrastowych. To widać oczywiście tylko na powiększeniu, jak oglądasz piksele 1:1 na ekranie.

Ostrości też oczywiście brakuje. Obiektyw ten nie ma też często ładnego bokeh. Mechanizm AF nie jest bardzo szybki, potrafi się też oczywiście zagubić jak jest ciemno, przynajmniej na mojej puszce. Mój egzemplarz nie miał żadnego FF ani BF. Krajobrazy też niestety nie zawsze mają dobry kontrast i kolory, w każdym razie moje subiektywne odczucia są takie, że kolory z Sigmy 17-70 są lepsze niż z 70-300.

Pomimo wymienionych wad byłem z niego zasadniczo zadowolony do ogólnego użytku rodzinnego, zdjęć latem w górach czy na kąpielisku... :) Na pewno nie nadaje się do sportu (AF, światło), ciężko przełączać się z ostrzenia manualnego na AF (przełącznik czasem się blokuje i trzeba lekko poruszyć pierścieniem ostrości, żeby odpuściło).

Obiektyw ten posiada też zalety :) Ma metalowy bagnet, porządną obudowę (choć niestety tubus się wysuwa) i nie jest drogi. Wydaje mi się, że cena odpowiada jakoś tam reprezentowanej jakości.

Odpowiedz do tematu