Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MM, tak! sprawdzałem prędkość zapisu i 30 są minimalne szybsze (szybciej oczyszcza się bufor w aparacie) niż w zwykłej Extreme III i niz w ultra II 15 MB/s.
jak napisal candy, extreme IV maja podawany czas zapisu 45MB/s , więc chyba powinny lepiej spisywać się niż ducatti....
Ruslan - do ptaków - tych żywych i tych "metalowych" im szybciej tym lepiej. cały czas robie przygotowania pod radom.
juz nie moge się doczekać - cztery dni na lotnisku i robienia zdjęć..
sam miodek....
ale karty spedzają mi sen z powiek. ostatnio sobie policzyłem i 20GB to za mało. musze coś jeszcze dokupić...
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009
krisv740 napisał/a:
MM 20GB to za mało. musze coś jeszcze dokupić...
Oczywiście, że za mało! Ja kupuję fotobank! Jak jesteś w lesie kilka tygodni, albo na lotnisku kilka dni , to trzeba gdzieś te foty wrzucać Wakacje za pasem...
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009
krisv740 napisał/a:
ale karty spedzają mi sen z powiek. ostatnio sobie policzyłem i 20GB to za mało. musze coś jeszcze dokupić...
Hahaha, wiem CO Cię boli...
MM - czy możesz jakoś to w sekundach wyrazić, jaka to różnica między Extreme III a Ducati III przy zgraniu pełnej serii z rawów dla 50D? Czy ma to wpływ na inne kwestie niż prędkość opróżniania bufora?
Czy "Ducati" to jest jeszcze dodatkowe oznaczenie do "Extreme XX" - bo widzę, że są Ducati Extreme III i Ducati Extreme IV...
A predkości zapisu podawane na róznych stronach sa inne... bałagan.
[ Dodano: Sro 03 Cze, 2009 17:50 ]
Zdecydowalem się kupić jako dodatek do dwóch 8GB Extreme IV kartę 16 GB Extreme III. Cena w sklepie nie dla idiotów 450 zł.
Przeprowadziłem skromny test, polegający na wyprztykaniu całej serii w RAWach a następnie zgraniu na kartę. Czas migawki 1/1000 (że nie opóźniał). 50D pokazuje 13 klatek w serii, strzelałem te 13, kiedy było pierwsze kłapnięcie wybite z rytmu (czyli 14-ste, z opóźnieniem po wypełnieniu bufora) czekałem jeszcze do 15-go, co pozwalało mi precyzyjnie zakończyć.
Wyniki: Ex III ok. 15 sekund, Ex IV ok. 13 sekund. Podany czas liczony był od wciśnięcia migawki do zgaśnięcia diody zapisu na kartę.
Maziek! Piszę pewnie za późno bo już zdecydowałeś się na zakup. Mnie do 50tki sprzedawca dorzucił po dobrej cenie kartę o taką : http://www.fotorimex.pl/p...ma_pro_300x.htm
Firma u nas na razie mało znana, wchodzi na rynek ( z dobrymi wynikami w testach) ale karty dobre, szybkie i cena też nie najgorsza. Ja jestem bardzo zadowolony.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009
...czy Ducati sa w UDMA ???
krisv740 [Usunięty]
tak
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 18:11 ]
ale to ma znaczenie w zasadzie tylko przy zapisie jpg, nie raw...
007areka [Usunięty]
...hmmm, nie moglem sie dopatrzeć nigdzie ze sa w udma....o masz, a to czemu tylko jpg, jak mnie w zasadzie tylko raw interesuje ....
krisv740 [Usunięty]
bo prędkość, a raczej ilość w serii jest większa tylko dla jpg, a nie dla raw - instrukcja 50d się kłania....
007areka [Usunięty]
ha ha nie chodzi o instrukcje..tylko o to ze to bez sensu, przyjmuje jedne pliki szybciej niż inne...dla mnie to są dane i to, wiec zwiększenie zapisu powinno być ogólne a nie wybiorcze....ale świat był by za piękny.....a tak pytam o te dukatti bo są akurat w dobrej cenie a pamięci nigdy za wiele...dzięki za podpowiedzi.
Tak was Słucham i sie zastanawiam ile wy fotek cykac na tych wyjazdach skoro 5 kart po 8 Gb wam nie starcza . Wszyscy cykacie na Rawach ? Bo sam sie zastanawiam nad tym formatem zapisu tylko w czym sie to fajnie potem obrabia A co do tematu to ja mam Extre 3 czyli predkąść zapisu 200x i Lexara Pro z 233x co dziwne cena taka sama a Lexar rzeczywiście ciut szybszy. CZy znacie jakiś sposób na dokładny test karty ?
Zdecydowalem się kupić jako dodatek do dwóch 8GB Extreme IV kartę 16 GB Extreme III. Cena w sklepie nie dla idiotów 450 zł.
Masakryczna cena za kartę
Od dwóch godzin siedzę i szukam odpowiedzi na pytanie czy warto kupować aż tak szybkie karty gdy się jest przeciętnym amatorem. Mam teraz w aparacie jakiegoś KINGSTONA 4gb class 6.
Jednak decyzja padła na SANDISK SDHC EXTREME III 8GB 30 MB/S...różnica w cenie w stosunku do extreme II 8GB to 100zł lub 100% jak ktoś woli...jednak nie mam zamiaru przekonywać się po fakcje że źle zrobiłem kupując słabszą.
Jakoś przeżyję tą kwotę...mam nadzieję, ze dobrze robię...heh posty na forum nikona typu "weź tą ta jest szybsza" nie pomogły mi w wyborze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9