Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
AuThoR, no D90 nie jest demonem szybkości w zapisie. Karty x133 nie będą wykorzystywane do swoich limitów. Śmiem twierdzić że w tym przypadku to aparat będzie wąskim gardłem.
Weź po uwagę że puszka potrafi strzelać 4kl/s. Przy RAWach to daje około 40MB/s. Ale bawiąc się różnymi kartami jakoś nie zauważyłem żeby mi się bufor nie przepełniał
Co do moich obserwacji... Chcesz nagrywać filmy? Idz w Class6/x133.. Chcesz robić serie w RAWach - kupuj jak najszybsze. W innych przypadkach to nie ma sensu...
Pamiętaj że wolne karty dość długo się odczytują przy przegrywaniu do kompa. 16GB potrafi się troszkę ślimaczyć. Więc jeśli jest to dla ciebie ważne - wybierz najszybszą z dostępnych
robie serie w rawach....zresztą innego formatu niż raw nie używam...cenie sobie szybkość pracy kompa, nawet jak TV u teścia się wolno przełącza między kanałami to szału dostaję więc decyzja pozostaje taka jak na poprzedniej stronie szybka karta 8gb 30mb/s class 6
Jestem przekonany święcie, że nic szybszego mi nie jest potrzebne
Karta kingstona, którą mam wsadzoną w aparat w zupełności mi wystarcza...4gb class 6....ale chce mieć taką 30mb/s i sobie porównać.
Wczoraj wieczorem ostro debatowałem ze szwagrem na temat szybkości kart...żeby nie było - jest on informatykiem maniakiem racuje w branży w jakiejś dużej firmie w warszawie natomiast (co mi się w nim podoba) na przekór wszystkiemu nie jest sprzętowym onanistą
Mówiąc szczerze to jego argumenty trochę powaliły moją teorię zakupu karty 30mb/s.
Jak już wcześniej pisałem mam kartę 4gb class 6 z kongstona...po teście wyszło że zapis na kartę wynosi 7,7mb/s a odczyt 47mb/s...wg jego wyliczeń karta sandick 8gb class 6 30mb/s (wielkość oczywiście nie ma znaczenia) będzie zapisywała i odczytywała o ok 20-30% szybciej niż ten kingston o którym pisałem.
SZCZERZE? - mało istotne jest dla mnie czy dane 8gb będą mi się zczytywały (przyjmijmy że akurat tyle to trwa z karty 8gb - jak ktoś to wyliczy to może podać ile to będzie trwało) 14min czy też 20min. Jeśli miałbym zyskać połowę czasu lub nawet trochę więcej to już by to miało dla mnie sens. Większość razy nie zrzucam na kompa pełnej zawartści karty - zrzucam między 100 a 150 zdjęć czyli ten czas zrzucania przy relaksacyjnym piciu kawy może potrwać no zamiast 4min to 6 minut
Drugą rzeczą jest robienie zdjęć seryjnych no jeśli nasze wyliczenia (a były na trzeźwo ale na szybko zrobione) było prawidłowe to tutaj wyglądało to trochę lepiej na korzyść karty 30mb/s ale....
no właśnie znowu ale...
PRZYKŁAD :
Zrobiłem serię zdjęć - 10 w serii bo później zwalnia - i czekałem do końca zapisu -wyszło 22sek
wg wyliczeń karta 30mb/s zrobi to w połowie krótszym czasie
REWELACJA ...no niby tak...
teraz zadałem sobie pytanie ile razy potrzebuję zrobić aż tyle zdjęć w jednej serii i czy naprawdę będzie dla mnie kłopotem ten przestój czasowy
No i tu się rodzi odpowiedź....jeśli ktoś często używa tryby seryjnego, którym wręcz strzela raz za razem powinien kupić taką szybką kartę.....jeśli ktoś sporadycznie robi serie to naprawdę lepiej jest kupić 2x8gb class 6 zwykłą niż taką 30mb/s
Jeśli napisałem coś dziwnego i sprzecznego z zagadnieniem to proszę o uwagi. Moje spostrzeżenia są zrobione na podstawie uwag osoby trzeciej, wg mnie zaznajomionej w temacie.
No właśnie też mi się tak wydaje tylko jakiś konkretny komentarz zdokładnymi przeliczeniami na plus dla karty 30mb/s (istotny plus) mnie przekona do jej zapisu.
Nie za często robie seriami...a napewno między nimi mam przerwy
Tak jak pisałem już w innym wątku, sposób w jaki producenci podają specyfikacje jest mocno marketingowy. Żeby uzyskać te 30MB/s to trzeba zasymulować warunki laboratoryjne. Z uwagi na budowę pamięci FLASH NAND inaczej się zapisuje bajt, słowo stronę. W idealnym środowisku system pliku na takiej karcie powinien mieć wielkość sektora o wielkości porównywalnej z wielkością strony pamięci. A te są różne.
Podsumowując FAT32 nie jest idealnym systemem plików dla pamięci FLASH. Zapis efektywny będzie spowalniany przez ciągłe aktualizacje tablicy alokacji plików. To się ma nijak do pamięci FLASH i jej specyfikacji szybkości zapisu bajt/słowo/strona.
Oprócz tego, aby uzyskać szybkości x200 trzeba by było stosować czytniki UDMA-6 albo firewire. Takie wbudowane np w laptopy to zwykle konstrukcie bazujące na interfejsie USB1.
Nie twierdzę że na karcie x200 nie uzyska się takie prędkości zapisu - twierdzę że w warunkach użytkowania NIGDY się takiej prędkości nie osiągnie.
Pytanie - czy taka prędkość jest potrzebna. Na to sobie już odpowiedziałeś w poprzednim pości.
Moja praktyka - bardzo często strzelam w kombinacji NEF+JPG (Fine,Large), więc jedno zdjęcie mnie kosztuje około 15MB przestrzeni. Mam kartę 16GB Class 4 + 2 x 8GB Class 6 i wystarcza mi w zupełności. Nie robię nigdy więcej niż 4-5 zdjęć w serii (kiedy nie mam statywu i chcę ustabilizować). Serie do HDR robię ręcznie - nie korzystam z bracketingu. Class4 w moim przypadku wystarcza w zupełności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9