Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 Jak sie ma 18 mpx na matrycy wobec wobec poruszen i drgan ?
Wątek wydzielony z tematu o Canonie 7D. goltar
zastawiam sie nad jedną kwestią: jak sie ma te 18 mpx a co za tym idzie mały rozmiar kazdego z nich na matrycy wobec wszelkich poruszen i drgan reki? wydaje sie ze im mniejszy piksel tym bardziej calosc wrazliwa na wszelkie poruszenia ktore skutkuje "miekkscią" i nieostroscią. gdy piksele sa większe jak np 5D ,d700 wtedy potencjalne poruszenia o dany obszar nie odbywają sie na płaszczyźnie kilku pix ,jakby miało to miejsce takie samo poruszenie ale na mniejszych pikselach.innymi słowy :na dużych pikselach ruch obrazu nie przekracza granicy piksela i rezultat jest taki jakby obraz był idealnie nieruchomy, ale na matrycy o 2-3-krotnie mniejszych pikselach obraz przesuwa się dalej,przekraczając granice jednego piksela . czy rzeczywiście ta wielkość piksela ma znaczenie przy drganiach reki ? ktos moze potwierdzić? ew. zaprzeczyć
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 23 Wrz, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Hmm, wydaje mi się że kufel ma jednak rację... Tylko że poruszenie byłoby widoczne przy cropie 1:1. Porównując dwie odbitki tej samej wielkości z matryc 8mpix i 18mpix różnica nie byłaby widoczna. Hipotetycznie.
Widocznie nie wiesz gdzie patrzeć Ale skoro teoretyzujemy, to wyobraź sobie rząd wielkości o jakich mówimy i daj mi gwarancję, że to właśnie ta różnica spowodowała poruszenie, bo wg. mnie jest to ostatnie kryterium jakie można byłoby wziąć pod uwagę przy fotografowaniu w nielaboratoryjnych warunkach.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009
tia...................
i wszystkie te zakichane pixle poruszają się z inną prędkością kątową w czasie robienia zdjęcia....
Ale skoro teoretyzujemy, to wyobraź sobie rząd wielkości o jakich mówimy i daj mi gwarancję, że to właśnie ta różnica spowodowała poruszenie, bo wg. mnie jest to ostatnie kryterium jakie można byłoby wziąć pod uwagę przy fotografowaniu w nielaboratoryjnych warunkach.
Też uważam że w rzeczywistości jest to nieistotne i pomijalne, ale przecież TEORETYZUJEMY, bawimy się tematem... Czy nie?
Dajmy na to - warunki identyczne dla jednego i drugiego aparatu. Strzał z ręki, przesunięcie kadru w prawo o 1cm.
Pierwsza matryca ma pixele o rozmiarach 1x1cm. Przesunięcie będzie o 1 pixel na cropie.
Druga matryca ma 1x1mm. Przesunięcie będzie o 10 pixeli na cropie.
Wiem wiem, nie ta skala, a na dodatek zapomniałem pieczątki firmowej żeby podbić gwarancję na to zjawisko
Oczywiście że im więcej pikseli tym bardziej widać poruszenie przy oglądaniu 1:1. Wystarczy zrobić poruszone zdjęcie dowolnym aparatem i potem je zmniejszyć - poruszenie będzie mniej widoczne.
Ta dyskusje nie bierze pod uwagę wpływu czasu naświetlania. Oraz stabilizacji matrycy/obiektywu.
Jak myślicie - skąd się wzięła reguła czasu migawki proporcjonalnego do ogniskowej?
Co do teoretycznych rozważn zaraz dojdziemy do wniosku że aparat musiaby byc zatopiony w betonowym klocu wagi kilku ton, aby wyeleiminować drgania dochodzące zzewnątrz aparatu. Podniesione lustro na kilkanaście sekund przet migawką. Migawka otwarta w czasie B i - odczyt metodą elektroniczną. Może wtedy byłoby stabilnie
Jestem w 100% przekonany, że jest tak jak pisze MasterB i potem lama, dwa posty wyżej od mojego:
MasterB napisał/a:
Hmm, wydaje mi się że kufel ma jednak rację... Tylko że poruszenie byłoby widoczne przy cropie 1:1. Porównując dwie odbitki tej samej wielkości z matryc 8mpix i 18mpix różnica nie byłaby widoczna. Hipotetycznie.
Jeśli wszelkie warunki robienia zdjęcia są te same, to wszelkie przesunięcia kątowe i liniowe są te same, a od wielkości piksela (czyli ilości megapikseli) zależy czy dane przesunięcie zarejestruje się na 2, 4 pikselach czy wcale.
hijax_pl napisał/a:
Ta dyskusje nie bierze pod uwagę wpływu czasu naświetlania. Oraz stabilizacji matrycy/obiektywu
Nie bierze, bo badamy wpływ megapikseli, pozostawiając resztę parametrów jako stałe, a nie zmienne. Inaczej trudno byłoby dyskutować.
Nie bierze, bo badamy wpływ megapikseli, pozostawiając resztę parametrów jako stałe, a nie zmienne. Inaczej trudno byłoby dyskutować.
W takim razie możemy przestać już polemizować i wrócić do ewentualnych rzeczywistych wad i zalet aparatu, bo ten aspekt jest pomijalny jeśli chodzi o nieostrość zdjęć robionych w normalnych warunkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11