Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 Revue tron c35s i Canon - da radę?
Witam.
Parę dni temu, na bazarze od jakiegoś dziadka, nabyłem za 5 złociszy lampkę Revue tron c35s.
Stan bdb, cena co najmniej `przystępna`, teoretycznie działa.
Wracam do domu, pakuję baterie... radość mnie ogarnęła - w pełni sprawna.
Przed kupnem lampy sporo się zastanawiałem, bo niekiedy mówiono że lampy są dedykowane nie tylko stykami / systemami współdziałania, ale też technicznymi parametrami, typu napięcie etc.
Trochę się bałem ją założyć, ale... się udało.
Zastanawiam się teraz, czy na dłuższą metę nic się nie stanie? Jak to jest z tą współpracą?
Mam jeszcze kostkę fotograficzną, też pochodzenia niewiadomego, jedyne co ma na sobie napisane to ROW1 i `made in germany`... może mnie ktoś oświecić do czego one w ogóle służą? Bo naprawdę jestem zielony w tej sprawie
Pozdrawiam!
Trochę zaryzykowałeś podpinając tę lampę do aparatu. Najlepiej weź jakiś miernik i sprawdź napięcie na stykach (minus powinien być na stopce, a plus na pinie). Ja kiedyś, nieświadom zagrożenia, podłączyłem do 400D lampę, która miała napięcie 140V. Szczęśliwie nic się nie stało, ale raczej nie mam ochoty powtarzać tego eksperymentu. Lampy Canona mają napięcie ok. 4V.
Jeśli chodzi o kostkę, to pewnie jest ROWI, a nie ROW1 W każdym razie kostka ma gniazdo PC (takie koncentryczne, trochę jak antenowe, ale dużo mniejszej średnicy). Za pomocą odpowiedniego kabla możesz połączyć lampę z aparatem właśnie przez tę kostkę. Natomiast, jeśli i aparat, i lampa mają gniazda PC, to potrzebujesz tylko kabel.
Trochę to potrwało, ale w końcu wróciłem do sprawy mojej lampki. Zmierzyłem jej napięcie, no i z pewnością nie jest to wartość 4V ...
Miernik wskazuje po naładowaniu lampy do pełnej mocy 10.4 V więc ponad 2x więcej niż lampy Canon'owskie.
Mam rozumieć, że mimo tego, że zrobiłem z nią już około 50 zdjęć nie radzicie mi podpinać jej ponownie?
10 V raczej nie powinno doprowadzić do żadnych zniszczeń. Chyba możesz robić fotki bez strachu. Wcześniej napisałem, że zaryzykowałeś, bo nie znałeś napięcia na lampie.
Nic się złego nie stanie. Jeśli dobrze pamiętam w instrukcji od 30D pisało żeby nie podłączać lamp o napięciu większym niż 250V, więc te 10V 40D nie zabije
Hmm.
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
Na tej stronie piszą, że Canon ma "gwarantowaną" sprawność gorącej stopki do 6V. Istnieje też jakiś standard, który stanowi, że wszystkie aparaty powinny sprawnie obsługiwać napięcie do 24V.
Co śmieszniejsze, jakiś Pan inżynier firmy Canon jest prezesem komisji ustanawiającej owy standard.
Pewności dodaje mi jeszcze fakt, że jednak zrobiłem kilka fotek z tą lampą i nic się nie stało. Mam nadzieję, że tak już pozostanie, a te 4V nadwyżki nie zrobią krzywdy mojej ukochanej 40stce.
Dzięki za pomoc
PS. Źródło:
Cytat:
The ISO 10330 specification ("Photography -- Synchronizers, ignition circuits and connectors for cameras and photoflash units -- Electrical characteristics and test methods," 1992) says that all ISO-compliant cameras should be able to accept trigger voltages up to 24V. Though a Canon engineer is the nominal head of the ISO workgroup, for some reason Canon continues to insist that their cameras tolerate no more than 6V (make that Canon USA — an email from Canon Canada says: "There is not a maximum voltage requirement for the hot shoe terminal on the PowerShot G1." Go fig!). For that reason I've tagged strobes that trigger at voltages between 6V and 24V as "your call." Depending upon who you ask — the camera or strobe manufacturers — those strobes are acceptable or they are not.
Witam i pozdrawiam. Z góry mówię że w ogóle nie znam się na lampach błyskowych i prosiłbym o pisanie ,,łopatologicznym" językiem:) Od pewnego czasu zastanawiam się jak by tu tanio zorganizowac sobie lampe do 30d. Jestem studentem wiec moj budzet wyglada nędznie. Przegladajac allegro zastanawialem sie nad takimi lampami jak te:
Albo takie lampy jak: Cullmann DC36, Elgawa N 128, Braun 200 BC, SB-400. Mógłbym jeszcze wiele ich tutaj wypisać ale to nie ma sensu.
Powiedzcie co mi proponujecie. Nie oczekuje od lampy nie wiadomo czego, To ma byc poprostu lepsze od lampy wbudowanej.
Chętnie wysłucham waszych opinii i porad...
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 01 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
No ale do czego właściwie potrzebujesz tej lampy? Pstrykasz zdjęcia na imprezach kolegom i koleżankom, czy robisz coś bardziej specjalistycznego? Jeśli to ma być lampa ogólnego zastosowania, to z żadnej z wymienionych przez Ciebie nie będziesz zadowolony, a jak będziesz miał pecha, to zniszczysz sobie aparat. Powinieneś kupić lampę dedykowaną, nie koniecznie Canona na początek (może być np. Sunpak), ale po pewnym czasie dojdziesz do wniosku, że Canon z Canonem współpracuje najlepiej.
No tak. Zapomnialem powiedziec do czego mi to potrzebne.
Jestem troche bardziej ambitny jezeli chodzi o zdjecia. Nie boje sie przerabiac lamp bo mam jakies doswiadczenie z zakresu elektroniki (byc moze dlatego ze ojciec robil ten zawod), ani majsterkowac w takich rzeczach.
Interesuje mnie wylaczne swiotlo odbite np. od sciany, blendy, sufitu, itd. Ten efekt najbardziej mnie zadowala. Moze w przyszlosci bede chcial wiecej ale puki co jestem zafascynowany tylko odbitym.
Pozdrawiam.
Jeśli zamierzasz biegać z aparatem po pokoju i odbijać światło od ścian i sufitu, to pozostaje tylko lampa dedykowana, zakładana na stopkę aparatu. Te, które wymieniłeś poprzednio raczej odpadają. Żeby odbijać światło od sufitu, lampa musi mieć odchylany palnik i takich musisz szukać. Niestety takiego sprzętu nie kupisz za 20 zł. Canona Speedlite 380EX (używana, już nie produkowana) może kupisz za 300 zł.
Natomiast jeżeli chcesz wykorzystać lampę jeszcze bardziej kreatywnie, to możesz zainteresować się którąś z wymienionych przez Ciebie poprzednio, dokupić fotocelę lub wyzwalacz radiowy i jakiś tani statyw. Temat jest bardzo szeroki. Poprzeglądaj jeszcze forum i poczytaj np. to: http://www.strobist.blogspot.com/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10