Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 Zoom do Canona EOS 500D, 1000D, 450D, ...
Witam serdecznie, planuję zakupić Canona EOS 500D i zastanawiam się nad zoomem do niego w cenie do 1000 zł do amatorskiego użytku i raczej standardowych sytuacji.
Proszę o podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 25 Wrz, 2009, w całości zmieniany 3 razy
Jaki to ma być zoom? Szeroki kąt, coś uniwersalnego czy tele?
Jakie masz preferencje? Lepszy AF, coś jaśniejszego czy solidnego?
Niestety w podanym budżecie nie uda się kupić obiektywu, który będzie miał wszystko naj, a co najwyżej rozsądny kompromis za nieduże pieniądze.
w sumie to zależy mi na i czymś uniwersalnym i tele zarazem, ale nie wiem czy uda się to połączyć za 1000 zł, choć ja zastanawiam się nad tym Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM to bardzo dobry obiektyw, ale to typowy telezoom. Mówiąc o czymś uniwersalnym bardziej myślałem o szerokim kącie i lekkim tele w jednym, np. 15-85, 17-70...
W takim razie 70-300IS to obiektyw na pewno godny polecenia. Ma problematyczny AF, ale ciekawy zakres ogniskowych, stabilizacje i niezłe parametry optyczne.
Jeśli nie zależy Ci na 300 mm i stabilizacji warto wziąć pod uwagę 70-200/4L. Jest ciut droższy, ale ma stałe światło, znakomite własności optyczne i świetny AF, jednak do 1000 zł się nie zmieści. Raczej do 2000.
W stajni Canona jest jeszcze 55-250IS. Węższy zakres ogniskowych niż 70-300 i gorsze wykonanie mechaniczne, ale w 1000 zł powinieneś się zmieścić z nówką.
W takim razie 70-300IS to obiektyw na pewno godny polecenia. Ma problematyczny AF, ale ciekawy zakres ogniskowych, stabilizacje i niezłe parametry optyczne.
Jeśli nie zależy Ci na 300 mm i stabilizacji warto wziąć pod uwagę 70-200/4L. Jest ciut droższy, ale ma stałe światło, znakomite własności optyczne i świetny AF, jednak do 1000 zł się nie zmieści. Raczej do 2000.
W stajni Canona jest jeszcze 55-250IS. Węższy zakres ogniskowych niż 70-300 i gorsze wykonanie mechaniczne, ale w 1000 zł powinieneś się zmieścić z nówką.
o tym myślałem, przepraszam za zamieszanie - oczywiście myślałem o zakupie tego: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS
o tym myślałem, przepraszam za zamieszanie - oczywiście myślałem o zakupie tego: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS
A Sigmy (70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO) już nie chcesz? Wydawało mi się, że już byłeś zdecydowany. Miałem z nią przelotnie do czynienia i uważam to za bardzo porządne tanie szkło. Nie wiem tylko, czy jest jeszcze do kupienia.
Gdybym miał wybierać...
(Czyli co bym zrobił JA stojąc przed takim dylematem.)
...to bym wziął jednak 55-250. Światło to samo, a jest stabilizacja i pewniejszy AF. Chyba jednak gorsza budowa mechaniczna, ale jak to Canon lubi mawiać: "luzy typowe dla tej klasy sprzętu". Czy jakoś tak.
55-250. Światło to samo, a jest stabilizacja i pewniejszy AF. Chyba jednak gorsza budowa mechaniczna
Moim zdaniem "dostaje się to, za co się płaci" ok.1000pln Też uważam, że stabilizacja i pewniejszy AF-szczególnie dla amatora-znaczy więcej niż nieco solidniejsze wykonanie/moim zdaniem różnica w jakości wykonania nie jest "jakaś porażająca"/.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009
Sunders,
jeżeli masz na myśli porównanie sigmy 70-300 do 55-250is pod względem jakości wykonania to różnica jest dość spora, co nie zmienia faktu że canon pracuje sprawniej i celniej od tej sigmy. W takich widełkach finansowych celowałbym w 55-250 albo zbierał na porządny zoom.
A Sigmy (70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO) już nie chcesz? Wydawało mi się, że już byłeś zdecydowany. Miałem z nią przelotnie do czynienia i uważam to za bardzo porządne tanie szkło. Nie wiem tylko, czy jest jeszcze do kupienia.
zastanawiałem, się nad sigmą, ale nieco zawiódł mnie sklep fotograficzny A _ I _ O (domyślcie się jaki to sklep) oferując mi początkowo Canon'a 500 + EF-S 18-55 IS za około 2750 a nastepnie zaoferował mi ten zam zestaw za 3600 zł (nieporozumienie?) Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO miała być uzupełnieniem tego zestawu ... więc nic z tego nie wyszło - i nadal szukam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10