Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 D80 - porada
Sobie zrobiłem takie małe resime:
Nikon D80:
+/- cena, zestaw z filtrami, kartami, akumulatorami etc ~6k.
+ doskonała ergonomia body - leży mi w łapie od dzień dobry
+ świetne obiektywy w moim zasięgu (nikkory 18-70 i 70-300VR)
+ szybki AF i VR w tym drugim
- brak makro w stosunku do odpowiadających im Sigm
- gorsza jakość zdjęć niż w Canonach przy wyższych ISO (z których korzystam)
- nie da sie podpiąć starych obiektywów na M42
Pentax K10D (plus Sigmy 17-70 i 70-300APO)
+ cena (zestaw jw. ~5,3k.
+ body (mały minus za wagę, ale duży plus za uszczelnienie i stabilizacje matrycy)
+ obydwa obiektywy mają quasi-makro
+ M42 mozna podłaczyć
- AF wolniejszy od D80, wyczuwalne nawet w sklepie, z tym samym obiektywem 70-300 jest wolniejszy w Pentaxie
- gorsza jakość zdjęć niż w Canonach przy wyższych ISO (z których korzystam)
Canon (400D albo 30/40D plus Sigma 17-70 i Canon 70-300 IS USM)
- cena (ponad 6k jak drut, no chyba że jednak z 400D)
- AF długiego obiektywu w porównaniu do nikkora
+/- makro (krótka Sigma ma, choć bardziej mi zależy na tym długim)
+ body (choć nie jest tak intuicyjne dla mnie jak nikon)
+ jakość zdjęć na wyższych ISO
Z tego wszystkiego - a to pierwsza rada jaką tu dostałem - najważniejsze sa obiektywy, co niejako wypycha D80 na
pierwsze miejsce, ponieważ w kategorii szybkiego AF nie ma konkurencji. Martwią mnie tylko te wyższe ISO.
Pentax w pewnym sensie zbiera minusy z obu stron (gorsze szkła od Nikona i gorsza jakość w wyższych ISO od
Canona) ale ma mocny atut w postaci pancernego body i współpracy z M42 no i makro.
Canon przebija konkurencję wysokimi ISO.
Nie robię portretów, nie pracuję w studio. Fotografuje architekturę i zawsze zabieram aparat na wypady do lasu, na rower, na biegówki, na kajaki etc. Raczej fotografuję incydentalnie (tzn. nie namierzam jakiegoś z góry upatrzonego celu tylko przypadkiem mi wychodzi). Bardzo lubie fotografować przy zastanym świetle nawet za cenę delikatnych poruszeń.
Z powyższego, z pewnym zgrzytaniem zębów wychodzi jednak D80. Macie jakieś uwagi?
ja tylko jako posiadacz D 80 pragnę zwrócić uwagę na szkła, nie wiem jak Pentax ale Canon ma problemy a AF przy szkłach niezależnych producentów, Nikon raczej nie, też warte przemyślenia, ale moim zdaniem najważniejsze to jest to jak Ci aparacik "leży" w łapce...
He, he... Nie to jak porządne shopping-spree... Gratulacje. Ciekaw jestem jakie jest porównanie tych obiektywów do pary Sigm 17-70 i 70-300. Tele Nikona jest zdaje się znacznie lepsze niż ta Sigma? W sensie optycznym mam na myśli, bo poza tym ma stabilizację i chyba lepszy AF?
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007
komor napisał/a:
Tele Nikona jest zdaje się znacznie lepsze niż ta Sigma? W sensie optycznym mam na myśli, bo poza tym ma stabilizację i chyba lepszy AF?
Niedługo się okaże. Jak paczuszka z fakturą przyjdzie do domciu to żona mi to tele wsadzi w - powiedzmy - ujście przewodu pokarmowego i wtedy się zobaczy jak z tą jakością i stabilizacją... A on uuuch gruby jest... (obiektyw).
Chyba faktury jej nie pokażesz?
Ja mam zakaz kupowania 70-200/2.8 a już zamówiłem. Nie pokapuje się długo, bo ta L-ka jest dość podobna dla połowicy do 100-400L ;P
Kiedyś byłem w sklepie foto i oglądałem jakieś szpeje, pojawił się fotograf, żeby odebrać zamówione szkło, jakieś białe długie Oglądał to razem ze sprzedawcą i powiedział mniej więcej coś podobnego do wypowiedzi MM, że żona zna jedynie połowę ceny tego słoika, a i tak już prawie wyrzuciła go z domu...
Weź z D80. Za 2 latka dokupisz D300 i problem wysokich ISO się rozwiąże.
He He. Sam Naczelny doradza konkretny model A gdzieś kiedyś na forum czytałem, że nie doradzacie co kupić, a jedynie testujecie sprzęt i na tej podstawie ludek ma sam decydować He He
Ha ha ha pantofle.
No to też się przyłączam do klubu mówiących nie całą prawdę.
Jak kupiłem D80 żona zapytała ile kosztował ten złom. Odparłem zgodnie z prawdą, że niecałe 3 tys. No i luz, ale chyba założyła, że obiektywy, plecak i karta była w zestawie. No cóż ja jej nie mam zamiaru z błędu wyprowadzać Za zimno żeby spać teraz pod mostem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9