Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 01 Lut, 2009
Raw Therapee - edycja RAW-ów
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009   

kufel, robiles to strzelajac raw+jpg czy dwa osobne strzaly? Bo ja mam wrazenie, jakby w rawie ostrzejsza byla latarnia i krzak za nia niz sciana. Na jpg jest w tym miejscu bardziej mydlanie :???:

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009   

MC, na 99% raw +jpg.wiec parametry raczej wszystkie te same. dobre masz wrazenie -same krawedzie np okien itp sa ostrzejsze z RAWa, natomiast sciana- w RAWie mydło. nie mam pojecia czemu. :roll: zresztą, to nie jedyny przykład kiedy w RAWie mam mniej szzcegółów niz z JPGa.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   

Ja robię podobnie, jak kolega RAW + JPG w 450D (zdjęcia nie ze wszystkich okazji zasługują żeby istnieć w formie absolutnie doskonale czystej - RAW :P ) i odnoszę wrażenie, że w RAWie zdarza mi się mieć minimalnie ciaśniejszy kadr niż w JPGu. W sumie mi to nie przeszkadza, ale mnie dziwi.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wizjerioner, zgadza się. w szczególności szybko przechodząc z RAWA do jpga widać delikatnie inny kadr :)

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

Też tak mam i szczerze mówiąc przyjęłam to za oczywistą oczywistość, która nie bardzo przeszkadza mi w życiu, ale skoro już temat został ruszony, to dlaczego tak się dzieje? To, tak z czystej ciekawości :wink:

Jasiek32 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Wrz, 2009   

Mam pytanie,zacząłem ostatnio robić zdjęcia RAW .Obrabiałem RAW w programie Canona - Digital Photo Professional .Z wyników obróbki w tym programie byłem zadowolony,ale po zapisaniu pliku do jpg, zdjęcia wychodzą niezbyt ostre.Czy zawsze tak jest ?Chodzi mi o to czy po konwersji z obrobionego RAW do jpg jest duża różnica w jakości zdjęcia?

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Jasiek32, Jasiek może to kwestia kompresji. Ja zawsze konwertuję na najwyższą jakość jpga a potem dopiero ewentualnie zmniejszam.
Spróbuj może to coś pomoże.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jasiek32, a możesz wrzucić jakis przykład? RAW + JPG.

Zmniejszanie samo z siebie może minimalnie wpływać na ostrośc ponieważ efektem działania filtru antyaliansowego jest właśnie drobne rozmycie. Dlatego po procesie zmniejszania powinno się troszkę wyostrzyć zdjęcie.

Jasiek32 
Nowy

Cytat:
Jasiek32, a możesz wrzucić jakis przykład? RAW + JPG.

Nie bardzo wiem jak plik RAW tutaj wrzucić?
Zrobiłem próby w programie Raw Therapee ,tak na szybko ,i wydaje mi się , że nie ma wielkich różnic po konwersji do jpg.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jasiek32, RAWA możesz np na rapidshare wrzucić...

No ale skoro wywołałęs i jest OK - to znaczy że poprzednio źle wywołałeś ;)

Jasiek32 
Nowy

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009   

Poradziłem sobie z tym,mam jeszcze pytanie,jak ustawić photoshopa do konwersji z RAW do JPG ?Plik jpg ma średnio 1,5 MB ,chyba troszkę mało ( tak mi się wydaje).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009   

Jasiek32, zależy od stopnia kompresji i wielkości obrazu. Jaki duży jest RAW?

Jasiek32 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009   

Sredni rozmiar pliku RAW jest 15 MB , w photoshopie mam ustawione : rozmiar 3888X2592,rozdzielczość 350 piks/cal ,głębia 8 bitów/kanał , odstęp:sRGB IEC61966-1 .
przy tych ustawieniach plik jpg wychodzi około 2,5 MB . Natomiast w programie Raw Therapee , przy ustawieniu jakość na 100% , plik jpg wychodzi w granicach 7,5 MB.
Być może w photoshopie jest jeszcze gdzieś opcja ustawienia , ale nie wiem gdzie .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W JPG ważny jest proces kompresji. 7,5 MB to bardzo duży plik jak na taką rozdzielczość. Pewnie w masz ustawioną kompresję progresywną z co najmniej 3 iteracjami.

Sprawdź jak masz ustawioną w DPP jakość JPEG

Na Twoim miejscy szukałbym ustawień w RawTherapy - bo to ten program wypluwa zdecydowanie duże pliki ;)

Usjwo 
Optyczny

To troche malo (moze sa jednokolorowe :wink: ), u mnie taki sam rozmiar pixlowy (rozdzielczosc 240piks/cal, ale to chyba nie ma znaczenia) i RAW ok 11MB, quality max. 12 - jpg ma ok 5.5MB

Odpowiedz do tematu