Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009 c 70-200/4.0L i Sigma 70-300 APO
Kupiłem niedawno ten "kultowy" obiektyw Canona i przyznam, że pierwsze wrażenia były b. pozytywne (af, budowa itd). Coś mnie podkusiło, by porównać zdjęcia zrobione z tym szkłem i starą, rozklekotaną Sigmą APO (którą n.b. bardzo lubię). Okazało sie, że różnice w obrazie nie są aż tak miażdżące, a na długich ogniskowych Sigma wydaje się być nawet ostrzejsza. Szczerze mówiąc, spodziewałem się lepszej jakości obrazu po Canonie; może ten obiektyw tak ma.... Chciałem sprzedać Sigmę, ale ją zostawię, bo to przyzwoity obiektyw (mam na myśli jakość obrazu, a nie inne elementy, jak np. słaby af).
Ludzie focący Sigmami APO nie powinni się pozbywać tych szkieł, chyba że potrzebują b. szybkiego af (stałę światło w L nie ma aż takiego znaczenia).
Moze ktoś ma podobne spostrzeżenia?
Pzdr.
boogi58, coś musisz mieć skopane w 70-200 albo jakiś rewelacyjny egzemplarz Sigmy, bo miałem Sigmę APO i różnica w jakości jest dramatyczna, na korzyść 70-200L.
Komor,
nie wiem, czy mam coś skopane w Canonie, bo to mój pierwszy obiektyw L, z jakim miałem do czynienia. Nie bawiłem sie w jakieś wielkie testy (parę strzałów ze statywu z Sigmy i Canona na zmianę), bo to niekorzystnie wpływa na m. system nerwowy. Canon ma lepszy kontrast i lepiej oddaje barwy, natomiast pozostaje kwestia ostrosci (dłuższe ogniskowe); nie jest to ani "mydło", ani "mleko", ale... niedosyt pozostaje.
Ob. był kupiony w sklepie, w stanie zupełnie dziewiczym (mieli 10 sztuk!). Mógłym pójść do sklepu i coś tam kombionować, ale obawiam się, że sprzedawca powie, że mam skopane pod kopułą.
[ Dodano: Pią 25 Wrz, 2009 19:03 ]
przeczytałem przed chwilą identyczną opinię o Canonie i Sigmie na fredmiranda.com. Zatem jest coś na rzeczy. Ten ktoś ma Elkę, ale Sigmę sobie zostawia.
sigma jest dośc ostra i faktycznie nie ma dużej różnicy w rozdzielczości. Gorzej jest na rogach tylko no i wiadomo - światło. Poczytaj testy na optycznych, tam masz tabelki.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009
boogi58, ja tez porównywałem i różnice jest dość mocno zauważalna(na korzyść elki)-jak chcesz podeślę ci foty z kotlet jazzu w lesie robione tym szkłem, aż nie chce mi się wierzyć żeby 70-200 wypadało nawet podobnie jak sigma 70-300(oczywiście w tych samych warunkach).
Możesz podesłać mi jakąś fotę z 70-200 ( z exifem) prosto z puszki, na tego samego maila co poprzednio?
Miłe forum; na Canon Board już by mnie pewnie rozszarparali na kawałki.
Mało robiłem C70-200 (brak czas), poza tym to nie były "profesjonalne" testy tylko pstrykanina. No i chodziło mi o gł. różnicę na ognioskowej 200 (w C.)/.
Kozidron, podeślij coś - dzięki.
Jutro idę na koncert (mały klub jazz.), zobaczymy , co szkiełko umie (biorę monopod).
Pzdr.
boogi58, weź ten monopod, ustaw sigmę na 200mm i zrób zdjęcie, potem zrób to samo canonem na 200mm/koniecznie tak samo przymkniętym/ i wstaw do tego wątku-wtedy może wszyscy zobaczymy o co Ci chodzi. Taki "zabieg" to nie tak znowu wiele roboty, a wiele może wyjaśnić.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009
boogi58, podesłałem ci, no monopod może sie przydać, ja walę z ręki przy odrobinie wprawy daję radę.
Kozidron, nie mogę znleźć tych zdjęć. Na jakie konto wysłałeś.
moje: boogi58@o2.pl
dzięki wszystkim,
pzdr.
B.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Wrz, 2009
boogi58, jestem poza domem i nie dam sobie głowy uciąć ale chyba właśnie na to, na laptopie mam dostęp tylko do poczty z poziomu serwera, no nic jak wrócę w niedziele około 20tej zweryfikuje temat i podeślę raz jeszcze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11