Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009 Dobry obiektyw macro pod sony A300
Witam.
Chciałbym się Was doradzic jakie szkło warto sobie zakupic do makro, ale nie obraził bym się gdyby dawało radę wykonac ładny portret. Budżet jakim dysponuję to 2-2,5 tyś.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 27 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zgadza się, ale tam troszkę inny przedział cenowy.
W takim razie zapytam tak: czy sony 100 mm f 2.8 macro jest wart swojej ceny? Chętnie wysłuchał bym posiadaczy tego szkła.
czy sony 100 mm f 2.8 macro jest wart swojej ceny?
Tak. Choć ja wybrałem akurat Sigmę 105.
Sony 100 to Minolta 100 f/2,8, a wszystkie szkła makro minolty były godne uwagi, z powodu dobrej lub świetnej optyki.
Jednak różnica w jakości optycznej może nie być tak duża w porównaniu do Sigmy 105 czy Tamrona 90, z pewnością Sony góruje nad nimi solidnością wykonania.
z pewnością Sony góruje nad nimi solidnością wykonania.
Tu przy tym obiektywie wychodzi jeden szkopuł. Mianowicie pierścień ostrości nie jest amortyzowany i co za tym idzie "zasysa kurz". Jak sobie z tym radzic? Na co to może miec wplyw?
zug [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009
mas, mam ten obiektyw i jestem bardzo zadowolony. Zdecydowałem się na nie go przede wszystkim że systemowy i nie miałem ochoty po przejściach które miałem z sigmą na decydowanie się na inne szkło niż systemowe.
Fakt nie było to szkło do macro ale mi to wystarczyło.
Jakość wykonania bez zastrzeżeń autofocus , jak to w szkłach macro nie jest za szybki
a druga sprawa i tak ostrzysz ręcznie
mam go kilka miesięcy i jakoś kurzu w środku nie stwierdziłem a gdyby nawet był to i tak nie miał by on wpływu na zdjęcie.
Optycznie dla mnie bomba
Jakie macro chcesz "uprawiać"?
Ja bym na Twoim miejscu zaczekał na Sony 30mm f/2.8 DT Macro SAM. A nuz okaże się fajnym, tanim i godnym uwagi szkłem. Podobno jeszcze miesiąc i już będzie .. Wiem, do portretu nie, ale samo w sobie szkło może być zacne.
zug [Usunięty]
tph napisał/a:
ale samo w sobie szkło może być zacne.
zacne ale do czego ?
dlatego moje pytanie było do jakiego macro?
jeśli robaczki, motylki itp to zapomnij o 30 z jej min odległością ostrzenia.
w przypadku 100mm f/2.8 min odległość ostrzenia jest 35cm , 50mm f/2.8 jest 20cm natomiast 30mm f/2.8 jest tylko 13cm odległość od obiektu do matrycy.
Przy 100 setce nie jest źle wiadomo chciało by się więcej ale wtedy wchodzą w rachubę obiektywy typu sigma 150mm f/2.8 czy Tamron 180mm f/3.5
mas, zobacz jeszcze TU
zestawienie wszystkich obiektów macro na mocowanie sony/minolta
Nowy sony SAL-100M28 niestety nie mieści się w podanym budżecie, trzeba by "zapolować" na używkę. Wydaje mi się, że jak ma być za podaną kasę i do makro i do portretu, to z rozpatrywanych najlepszy będzie tamron 90/2,8 Di Macro.
Setka Sony ma "okrągłą" przesłonę, obiektywy Sigmy mają rozsypujące się zębatki AF, a z Tamronów odchodzą gumy oraz oba wykazują większe prawdopodobieństwo problemów z BF/FF.
Jeśli cię stać to wybieraj Sony 100 Makro.
A więc tak:
Obiektyw będę chciał wykorzystywac do focenia:
-robaczków
-biżuterii
-ludzi (portrety)
Tak jak napisał SlawGaw sigmy się sypią, a ja nie jestem człowiekiem zamożnym, dlatego wolę dozbierac , dolozyc i kupic cos na lata.
zug, czy można gdzieś obejrzec Twoje foty robione tym szkłem?
Jeszcze co do ceny. Mam możliwośc kupienia nówki za 2600 zł.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 27 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
zug [Usunięty]
mas napisał/a:
zug, czy można gdzieś obejrzec Twoje foty robione tym szkłem?
tph, nie zgodze sie z Toba. Do wiekszosci zastosowan to szklo bedzie dyskwalifikowala minimalna odleglosc robocza.
mas napisał/a:
A więc tak:
Obiektyw będę chciał wykożystywac do focenia:
-robaczków
-biżuterii
-ludzi (portrety)
Ok, w sumie to nie do końca trafiłem z sugestią, pardon. Pamietam, że kiedyś jak jeszcze byłem przy Sony pojawiły się o tym szkle informacje, teraz sprawdziłem MFD i rzeczywiście, byłoby ciężko zrobić cokolwiek związanego z robakami..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12