Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki filtr polaryzacyjny?
Autor Wiadomość
27 artur 27
Początkujący

Wysłany: Pią 23 Lis, 2007   jaki filtr polaryzacyjny?

Proszę szanownych kolegów o radę, jaki DOBRY filtr polaryzacyjny kupić do mojego podst. obiektywu Tamron 17-50, a może dokupić taki do systemu cokin? Kupiłem tanie badziewie marki selco, które odradzam wszystkim przypadkowo czytającym.
Pozdro.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 23 Lis, 2007   

Nie kupuj polarka marki Hoya, bo choć sama z siebie jest to dobra optyka, ale za cholerę nie chce się dać wyczyścić - MAKABRA normalnie :shock:
Rewelacyjne są polarki B+W, o takim Heliopanie nawet nie wspomnę. Ale kosztują krocie. Może Marumi wystarczy?

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007   

...ja mam hoye i UV i Polar i dadza sie czyscic :) owszem nie wszystkim ale nie jest tak zle, MM ma racje ze z innych firm czysczenie to bajka.

Smola 
Maniak

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007   

No ale to nich kolega Artur nie pakuje sie w Hoye. Ja mam Hoye i mam B + W. I w życiu juz nie kupie filtrów Hoya. Tylko i wyłącznie ze względu na czyszczenie.

A też teraz będe kupował do nowego szkła CPL. I ja jestem zdecydowany na B+W. Heliopan niestety odpada....niestety nie dla plebsu :D A dla szlachty :P

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 26 Lis, 2007   

Ja też rozmyślam nad kupnem filtru polaryzacyjnego do któregoś z moich szkieł i mam dwa pytania:

1. Czy jest sens kupować polar na zimę? :D nomen-omen... W góry w tym roku niestety się raczej mi nie uda wybrać, na święta będę zaś (jak się wszystko uda) w pewnym ładnym mieście nad burą rzeką Tamizą, gdzie mam nadzieję popstrykać trochę ładnych fotek. Czy filtr polaryzacyjny może się przydać w warunkach zimowych i kiepskim klimacie, gdzie słońce będzie raczej rzadkim gościem?

2. Drugie pytanie raczej tak dla upewnienia się, bo przypuszczam, że dobrze kombinuję: pierwszy filtr polaryzacyjny powinienem zakupić do obiektywu 17-70 (krajobrazy, architektura), a nie do 70-200, prawda? Czy do tele warto w ogóle myśleć o polarze? No pewnie w górach, do zbliżeń krajobrazowych, ale czy coś jeszcze?

Smola 
Maniak

Czyli kolega do Londynu jedzie :D

Jasne, że ci sie przyda. 50% że będzie lało. Czyli będzie mokro. A to oznacza, że mogą powstać fajne ujęcia z odbiciami w wodzie i bez - czyli CPL. Co więcej będzie troche fajnych pojazdów ( autobusy i te ich taxy ) - a auta mają maski i lakier - CPL znów sie przyda.

Ja bym kupił do zooma 17-70 najpierw. Powszechne zastosowanie.

Co do tele - szczerze nie wiem - ale jak sam dobrze wiesz CPLka przyciemni ci twoje f4 w 70-200. Może troche boleć przy szarej angielskiej pogodzie.

P.S.

CPL w ziemie w górach - skarb. Można tak fajnie obłoki wyciągać. Mialem super ubaw. Pomimo tego, że miałem CPLke za 20 zł i Fuji S7000. A fotki wyszly ekstra.

komor 
Moderator

Smola napisał/a:
Czyli kolega do Londynu jedzie :D

No druga stolica Polski, czy jakoś tak :D Chociaż ponoć największe polskie miasto to Chicago :lol:

Smola napisał/a:
Co do tele - szczerze nie wiem - ale jak sam dobrze wiesz CPLka przyciemni ci twoje f4 w 70-200. Może troche boleć przy szarej angielskiej pogodzie.

Czy to przyciemnienie zostanie wyłapane przez pomiar światła, czy muszę ręcznie robić korektę ekspozycji? Jak kupię filtr to muszę poćwiczyć przed wyjazdem :)

I jeszcze ostatnie dyletanckie pytanie: czy z polarem mam szansę na lepsze zdjęcia ryb w wodzie? Latem robiłem zdjęcia rybkom pływającym w czystym stawie i wyszła kiszka, tzn. znacznie gorzej wyszło na zdjęciach niż widać było gołym okiem. Czy oko ludzkie wyposażone jest w filtr polaryzacyjny? :)

Smola 
Maniak

Tak zostanie wyłapane.

Fuji S7000 wyłapywał.

No to twoje 400D tym bardziej wyłapie. Przecież jak byś założył ND8 czy ND400 to właśnie jedyną ich funkcją jest przyciemnieie ( wydłużenie czasu naświetlanie ). A pomiar światła wykonywany jest przez obiektyw.

Tak z polarem masz szanse na lepsze zdjęcia ryb. Pare fotek kiedys pstryknąłem pstrągom w Morskim Oku i polar mi zdecydownie pomógł .( ale nie mam ich teraz także ci nie moge podesłać )

Ludzkie oko może naprawde wiele. Duże możliwości akomodacyjne. Co do CPL i ryb - uwierz mi, że polaryzacja daje niesamowite efekty. Nawet gdy woda jest troszke taka kawka z mlekiem czy zupa ( tzn. nie jest idealny kryształ ). A wiem o czym pisze gdyż od 13 lat wędkuje. Głównie spinning ( czyli lażenie po rzekach i jeziorach w wodzie ). I zawsze mam okulary polaryzacyjne - dzięki nim widze stojące drapieżniki i obniżyłem starty przynętowe o 80%. CPL przenosi góry :wink:
Ostatnio zmieniony przez Smola Pon 26 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Kup filtr na 77mm i przejściówkę na mniejsze szkiełka. Ja mam jednego polara - właśnie na 77mm i do swoich stałek mających 58mm stosuję przejściówkę. Jak kupię coś na wymiar 67 czy 72 to też wystarczy tylko dokupienie taniej przejściówki. Działa ten sposób całkiem dobrze - choć wygodniej jest oczywiście mieć dedykowane polary (wiadomo co się dzieje przy nałozonym tubusie). Mnie łatwiej tak pisać bo 77mm to mój podstawowy rozmiar, ale pomyśl nad tym.

komor 
Moderator

MM napisał/a:
Kup filtr na 77mm i przejściówkę na mniejsze szkiełka.

Też o tym myślałem, ale pobieżne przejrzenie dostępnych przejściówek w reklamach w Fotokurierze mnie zniechęciło - nie było interesującej mnie kombinacji. Gdzie zamawiać te przejściówki? Przejrzę jeszcze sklepy internetowe.

Moja Sigma 17-70 ma 72 mm, Canon 70-200 ma 67 mm. Nie wiem czy nie powinienem wyjść od 72 mm, bo te 77 mm to już dla mnie ekstrema. Musiałbym chyba rzucić się na szkło tele o świetle f/2,8, a tu znowu żona, dzieci..., Standardowa Procedura... a potem być może mieszkanie pod mostem... :D

Smola 
Maniak

Komor np.:

http://www.fotoplus.pl/sk...y-17-72/?65,B+W

komor 
Moderator

Pięknie. Dzięki, Smoła.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja polecam pacjenta o ksywie kubisek z allegro. Facet z Łodzi, oczywiście :lol: go znam i sam tam też kupuję bo ma specjalizację od takich dupereli. Bardzo solidna firma. Zresztą prowadzi sklep z takimi elementami. I nie tylko z takimi :wink:
Ostatnio zmieniony przez MM Pon 26 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Smola 
Maniak

A i sklep jest sprawdzony. Kupilem u nich 4 filtry.

Wszystko na czas i stan idealny. Zapakowane w koperte z bąbelkami.

Mogliby być mieć tylko troche niższe ceny.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak się prowadzi wszystko legalnie i nie lubi mieć kontroli z UKS-u to takie są potem ceny. Zajmuje się tylko taką drobnicą, więc cen za bardzo nie opuszcza.... choć na pewno by mógł...

Odpowiedz do tematu