Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylemat: Canon EOS 5D Mark II czy obiektyw.
Autor Wiadomość
oracle 
Maniak

Wysłany: Nie 27 Wrz, 2009   

Cytat:
Dla posiadacza canona 85/1,8 chyba rada bez sensu

Swoją drogą ciekaw jestem który obiektyw produkuje bardziej plastyczne, ładniejsze fotki (Samyang czy Canon) bo mam wrażenie że Samyang jest trochę lepszy. Jest jeszcze 85/1.2 tylko, że widziałem go chyba za 6000zł. Można pomyśleć o 135L jak radzą wyżej. Jeszcze proponowałbym Sigma 50/1.4 zamiast canona 50/1.8

Reklama

nesta 
Początkujący

No bo wydajac 9 tys na aparat jednak oczekiwalbym, ze wszystko bedzie dzialac jak zyleta. Dlatego pytam o ten AF czy rzeczywiscie stanowi to problem czy nie.. Niby na takich sesjach robi sie czasem nawet kilkaset zdjec, ale jednak nie moze byc tak, ze co 2-3 bedzie nietrafione..

oracle 
Maniak

Cytat:
Dlatego pytam o ten AF czy rzeczywiscie stanowi to problem czy nie

Zobacz. AF w nim jest jaki jest, ale ty nie potrzebujesz AF praktycznie wcale, nie robisz zdjęć szybkim sportom, z tego co zrozumiałem to praktycznie wszystko jest statyczne.

Cytat:
No bo wydajac 9 tys na aparat jednak oczekiwalbym, ze wszystko bedzie dzialac jak zyleta.

Jak chcesz żeby wszystko działało jak żyleta to niestety ale musisz wydać więcej (mówie o pełnej klatce) i kupić 1D MK III.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

oracle napisał/a:
Jak chcesz żeby wszystko działało jak żyleta to niestety ale musisz wydać więcej (mówie o pełnej klatce) i kupić 1D MK III.

Niestety prawda jest "bardziej brutalna" niz pisze oracle, 1D mkIII to "tylko" APS-H, zeby mieć FF na najwyższym poziomie trzeba kupić 1Ds mkIII /jeszcze "trochę droższy/ :smile:
Co do jakości AF 5D mkII zgadzam sie z oracle- do Twoich potrzeb wystarczy.

oracle 
Maniak

Pomyliły mi sie oznaczenia, oczywiście chodziło mi o 1Ds MK III. :) Zapominam, że jest jeszcze APS-H bez s.

W każdym razie ja jestem za tym żeby się nie napalać na lepsze body tylko kupić lepsze obiektywy a aparat dopiero później.

komor 
Moderator

nesta, jeśli nie robisz „reporterki” w nieprzewidywalnych i ciężkich warunkach oświetleniowych tylko masz nad tym jakąś kontrolę to ja zacząłbym od szkieł ale kupował je z myślą o przyszłym 5D. MM radzi 135L i to oczywiście jest dobra rada, ale jeśli twierdzisz, że ogniskowe Ci potrzebne to głównie do 85 mm, to 135L bez pełnej klatki może być dla Ciebie za wąskie. Jeśli używasz 50 mm to może zacząć od wymiany na coś lepszego niż plastikowiec: Canon 50/1,4 lub Sigma, jeśli możesz dobrać ostrą sztukę i z dobrym AF.
MM, jak rozumiem pośrednio odradzasz 24-70L na nowe 5D, czy ze względu na to, że nie będzie już ostrości?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Przy nowym 5D ograniczeniem jakościowym (w przypadku 24-70L) będzie obiektyw. Przy 135L lub nawet 85/1.8 cały czas słabszym elementem będzie aparat. Moda to jakość a jakość to stałki. Dobre stałki.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Sam dosyć demonizowałem AF 5Dmk2. Jednak w modzie nie ma dla niego dużych wyzwań, a jak głownie robisz ustawiane to zawsze można zrobić jeszcze raz.

Odpowiedz do tematu