Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co to za mocowanie obiektywu
Autor Wiadomość
bhpchmiel 
Optyczny
Bhpchmiel

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009   Co to za mocowanie obiektywu

Witam,
mam prośbę o pomoc - mianowicie wygrzebałem starą Practicę, do której był podpięty ten obiektyw:

i mam zagwostkę - jakie to jest mocowanie?
Korci mnie wypróbować go na moim Canonie 450D, ale nie mam bladego pojęcia czy można to jakoś podpiąć?
Z góry dziękuje za podpowiedzi

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009   

bhpchmiel, a możęsz podać co to za proaktika? Z tej pierwszej foty nie za dobrze widać czy to gwintm czy bagnet :???:

bhpchmiel 
Optyczny
Bhpchmiel

hijax_pl wybacz jakość fotki, ale tak jakoś wyszło - obiektyw jest wkręcany do body.
A zdjęcia body nie mam :cry:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To pewnie M42... Tak podejrzewam...

Najprościej sprawdź w necie po typie puszki jakie ma mocowanie.

bhpchmiel 
Optyczny
Bhpchmiel

Próbowałem już w necie coś wygrzebać na temat mocowania, ale jakoś nie mogę nic znaleźć :cry: Też tak podejrzewam, że to M42, ale pewności nie mam...

SlawGaw 
Optyczny

bhpchmiel, ja myślę że jest to raczej gwint M42, a tu nie będzie problemu kupić przejściówkę na EOSa.
Średnicę gwintu można zmierzyć przy pomocy suwmiarki i znikną wątpliwości.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

gwint+praktica=m42
m42+eos=przejściówka

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

SlawGaw, praktica nie miała inych mocowań niż M42x1 i bagnet-B. Więc zwykła przejściówka do M42 z dandelionem powinna zadziałać bezproblemu

bhpchmiel 
Optyczny
Bhpchmiel

Przepraszam za trywialne pytanie, ale czy są jakieś różne wersje przejściówki M42? Bo o tej z dandelionem to nie słyszałem...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Przejściówka jest jedna. Dandeliona możesz wkleić sobie sam. A jest on w EOSie potrzeby żeby potwierdzać ostrość. Taka uroda Canonów ;)

bhpchmiel 
Optyczny
Bhpchmiel

hijax_pl dzięki za podpowiedź.. :wink:

SlawGaw 
Optyczny

hijax_pl, nie wiem czemu ale wcześniej w twoim poście widziałem M39.

bhpchmiel, myślę że dandelion to można kupić, ale w drugiej kolejności, po kupnie przejściówki oraz sprawdzeniu czy obiektyw jest dla ciebie przydatny i będzie do czegoś wykorzystywany. Dandelion może okazać się droższy niż wartość szkła, a cały układ i tak będzie leżał na półce.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

SlawGaw, bo wpisałem 39, ale zorientowałem się jak już wcisnąłem "Wyślij" więc natychmiast poprawiłem swój post ;)

tosiu 
Nowy

To chyba jeden z późniejszych CZJ Biotarów 5.8cm (polakierowany na czarno). Fajny i nawet nie trzeba go specjalnie przymykać żeby był ostry (przynajmniej mój jeszcze srebny). Na przesłonie 2 lekkie mydło ale równomierne. Od 2.8 ostry jak brzytwa. Niestety u mnie kolorki przekłamuje. Biotar ma gwint m42. Takie szkła to najlepsze są pod pentaksa bo tylko trzeba kupić pierścionek-przejściówkę. Nie wiem czy opłaca się inwestować w dandeliona do pomiaru ostrości i bodajże światła do canona. Zapewne kit nie jest aż na tyle gorszy, żeby to było warte wydania około 150zł. Co prawda ma słabe światło ale na ogniskowej około 50mm i tak jest dość mała głębia ostrości. Może wystąpić z tym biotarem problem z pomiarem światła - u mnie jest tak w pentaksie. Na przeslonie 2.0 niedoświetla o 0,7EV, na wyższych jest ok. a od około 8 znowu niedoświetla. Jedyne takie moje dziwne m42. Przy innych m42 moja kadyszka naświetla dobrze. Ale to pentax a canon to zupełnie inna bajka więc może tego nie odczujesz. Biotar - szkło fajne gdy nie trzeba do niego dokładać. Ale raczej do fotografii czarnobiałej lub do filtrów kolorowych.
Ostatnio zmieniony przez tosiu Pon 28 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

tosiu, nawet jeśli on jest mydło to jednak przy tych 58 mm ma przysłonę f/2, co pozwala się trochę pobawić czymś, czego kit nie zapewni. Ja bym kupił przejściówkę bez dandeliona (żeby nie inwestować kasy większej niż wartość szkła, jak piszą koledzy) i spróbował swoich sił z M42 i ręcznym ostrzeniem.

Odpowiedz do tematu