Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 29 Wrz, 2009 Jaki obiektyw 50 mm do Canona?
W tym temacie scalone jest kilka podobnych wątków, dotyczących wyboru obiektywu stałoogniskowego 50 mm do systemu Canon EOS. Jest też tutaj trochę informacji uniwersalnych, niezależnych od systemu.
Witam chcę kupić 50mm f1.4 i nie wiem którą. Czytam fora testy i nadal nie wiem. Jeśli ktoś miał te szkła w ręku albo przynajmniej jedno to piszcie, wady i zalety. To ma być szkło na koncerty i do portretów pod APS-C.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 03 Sie, 2010, w całości zmieniany 4 razy
A nie łatwiej byłoby po prostu dobrać odpowiednią sztukę tej sigmy?
Niestety nie jest to takie proste. Najprościej wysłać aparat z obiektywem do kalibracji-z tego co czytałem też nie zawsze załatwia sprawę w sposób zadowalający użytkownika.
P.S.W dobieraniu egzemplarzy sigm "dobrą rękę" ma komor-może można się do niego zwrócić o pomoc
Alf182, mini porownanie mozesz znalezc np. tu: http://www.canon-board.in...t=31838&page=47 Posty 467 i dalsze.
Jak Ci sie trafi Sigma z idealnie wspolpracujacym AF to poliki Cie rozbola od usmiechania Jesli nie, skazujesz sie na mozliwosci serwisu...
A Canon nie jest zly, ponizej crop 100% z 5D i f/1.4. W okolicach nieskonczonosci.
Ostatnio zmieniony przez dr11 Wto 29 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
W jakim sensie nie jest to proste? Ostatnią sigmą jaką wybierałem była (nieodżałowanej pamięci) 30/1.4. Z trzech sztuk wybrałem taką która nie miała FF ani BF. Zresztą tylko jedna z tych trzech miała taki problem.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to brak sklepu w okolicy który miałby na stanie kilka sztuk danego obiektywu...
Miałem ten sam dylemat i po próbach celoności af na kilku Sigmach kupiłem Canona. Sigma to 50 która obecnie daje najlepszy obraz na rynku, szkoda że jest to z Canonem obiektyw manualny.
Witam chce kupić 50mm f1.4 i nie wiem którą czytam fora testy i nadal nie wiem
Nie zastanawiaj się dłużej, tylko kup Canona EF 50mm f/1,4.
Alf182 napisał/a:
to ma byc szkło na koncerty i do portretów pod APS-C
Nie jestem tylko pewnien, czy na matrycy APS-C będzie to dobre szkło na koncerty. Raczej obejmiesz nim tylko większe fragmenty (zależy oczywiście od podejścia) niż wydłubierz co ciekawsze i bardziej kreatywne kawałki z koncertu.
Witam chce kupić 50mm f1.4 i nie wiem którą czytam fora testy i nadal nie wiem
Nie zastanawiaj się dłużej, tylko kup Canona EF 50mm f/1,4.
Alf182 napisał/a:
to ma byc szkło na koncerty i do portretów pod APS-C
Nie jestem tylko pewnien, czy na matrycy APS-C będzie to dobre szkło na koncerty. Raczej obejmiesz nim tylko większe fragmenty (zależy oczywiście od podejścia) niż wydłubierz co ciekawsze i bardziej kreatywne kawałki z koncertu.
Nie zastanawiaj sie dużej i kup Sigmę 50/1.4... bije Canona na głowe cudownym bokehem, ostrością i kontrastem... Co za problem przetestować?? Dużo zależy od AF body... z moim 350D Sigma bardzo się myliła ale z 50D kolegi śmiga aż miło. Obrazek jaki daje ta Sigma to coś niesamowitego...
Wysłany: Pon 02 Lis, 2009 50 mm do Canona - EF 50/1.4, EF 50/1.8 czy Sigma 50/1.4?
Witam wszystkich. Noszę się z zamiarem kupna obiektywu stało ogniskowego ,
który by był uzupełnieniem mojego zestawu z korpusem Canona 500 D .
W kręgu moich zainteresowań są trzy stałki 50 mm:
1. Canon EF 50 mm f/1.4 USM
2. Canon EF 50 mm f/1.8 II
3. Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM .
Proszę o radę, który z nich najlepiej nadawałaby się do korpusu 500 D ?
Budżet jakim dysponuję to około 1100 zł . Fotografuję okazyjnie , amatorsko [ uroczystości , wycieczki itp.]
Inne sugestie mile widziane .
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Dariusz
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 03 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12