Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A 350 wymiana na canon 400d + Canon EF 28-105 f/3,5-4,5
Autor Wiadomość
quake222 
Bywalec

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009   Sony A 350 wymiana na canon 400d + Canon EF 28-105 f/3,5-4,5

Witam jako nowy użytkownik tego forum.

Chciałbym się poradzić, kupiłem Sonego 350 wprawdzie dostałem a mój ojczym kupił po okazyjnej cenie.
Lecz moim marzeniem jest Canon 400D ale nie z kitem tylko z Canon EF 28-105 f/3,5-4,5 USM II który jest ponoć bardzo dobrym obiektywem i co najważniejsze pokrywa najbardziej pożądaną przeze mnie ogniskową.

Chce wymienić ze względu, że w Sonym w ogóle nie korzystam z live view, i może troche duże szumy jak na te 14 mpx niepotrzebne w sumie.
Wiadomo Sony-marketing Sony=WSZYSTKO [kiedyś widziałem półke Sonego, ale nie, że napisane przez kogoś tylko w sklepie...]
Cykam sobie zdjątka na manualu dzisiaj otrzymałem zaproszenie na bierzmowanie i porobiłem kilka fajnych fotek, lecz brakowało mi tej "sto piątki" i przy fotografowaniu osob po prostu sie tak jak by zaciol, nie mogl zlapac ostrosci i co... oni sie rozeszli i zdjecia nie ma ... [mysle ze aparat nie jest zepsuty ani ja nic zle nie robie, po prostu taki aparat?)
Myślę, że 400D ma wszystko co mnie interesuje + oczywiście miałbym inny obiektyw niż kitowy, lepszy.
Ktoś zapyta czemu po prostu nie moge dokupić obiektywu do alfy. No tak, jest super i w ogóle moje marzenie posiadania lustra sie spełniło ale coś mnie odpycha od tego aparatu. Moje pytanie do was to to czy opłaca sie taka wymiana? Martwi tez mnie celność w Alfie niby na poziomie 98% ale jakoś nie chce mnie słuchać, czasami odmawia posłuszeństwa i każe sam ustawiać ostrość...
Dzisiaj spotkałem sie z tym, że ustawia ostrość daje znak, ze jest gotów chce robić zdjęcie i nic ... (bez lampy więc nie ma mowy o tym ze nie zdazyla sie naladowac czy cos).
Wczesniej ganialem z Alfa 100 i obiektywem 70-300 i tez miewala takie problemy, to samo ze stabilizacja w korpusie, szczerze mowiac nie zauwazylem ZADNEJ roznicy z wlaczona czy nie... Na plus jedynie moge dac baterie.. o. albo w tym momencie lampka swieci na sciane ktora jest biala obok jest kolumna o kolorze mahon. Naciskam i nie łapie ostrosci z ogniskowej 18... musze albo sam, albo przestawic obiekt na ktorym chce ostrosc. I dopiero wtedy.

Nie wiem po co sie tak rozpisalem...

Po prostu, wymieniac a350 na canona 400d body +Canon EF 28-105 f/3,5-4,5 USM II?
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 01 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009   

To co piszesz o zachowaniu się A350 sugeruje mi że próbowałeś fotografować gdy brakowało światła do prawidłowego działania AF. Podniesienie lampy mogło skutkować ze aparat zacząłby nią sobie podświetlać scenkę.
Rozwiązaniem tego problemu jest zakup lampy błyskowej zewnętrznej, one mają wbudowane wspomaganie AF.

Co do pomysłu zamiany A350 na Canona 400D, to moim zdaniem nie jest dobry pomysł, 400 to także nie jest nic szczególnego. W tej chwili bardzo mi podoba się Samsung GX20, który był w FotoJokerze za 2222 z kitem, dla mnie to cenowa rewelacja. fakt trzeba by jeszcze dokupić jakiś obiektyw który da tobie te okolice 105 mm.

Canon EF 28-105 f/3,5-4,5 USM II - to także nie jest jakiś szczególnie dobry obiektyw, dla którego warto wchodzić w Canona, jest to stara konstrukcja robiona z myślą o analogach i z taką 400D nie da szerokiego kąta.

Podsumowując, jeśli wymieniać A350 to raczej na coś zdecydowanie lepszego niż 400D.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

W sumie trudno nie zgodzić się ze SlawGawem w generaliach, jednak 400D to dobry aparat na start (jedna z lepszych puszek Canona, ale swego czasu) i nadal można nim robić b. dobre zdjęcia. 450D raczej nieudana, 500D za to droga. Jeśli tak Ci się podoba 400D, to w sumie czemu nie? - domyślam się, że jesteś świadom jego budowy i ograniczeń, oraz braku najnowszych wodotrysków?

Jeśli chodzi o obiektyw, to jednak lepszy byłby (i to dużo) EF 28-135 IS. Nie da on szerokiego kąta, ale by go mieć wystarczy kupić korpus z kitem (najlepiej z kitem IS, ale one pojawiły się dopiero z 450D).

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Baku, ale chyba nie zaprzeczysz, ze A350 jest dobrym aparatem na start i da sie nim robic bardzo dobre zdjecia?
Moim zdaniem taka wymiana spowoduje tylko jedno - nie bedzie mozna braku umiejetnosci zrzucic na sprzet (firme) a wylacznie na siebie.

krewzszafy 
Rozmowny

quake222 napisał/a:
martwi tez mnie celność w alfie niby na poziomie 98% ale jakoś nie chce mnie słuchać, czasami odmawia posłuszeństwa i każe sam ustawiać ostrość...
Dzisiaj spotkałem sie z tym, że ustawia ostrość daje znak, ze jest gotów chce robić zdjęcie i nic ... [bez lampy więc nie ma mowy o tym ze nie zdazyla sie naladowac czy cos]
wczesniej ganialem z alfa 100 i obiektywem 70-300 i tez miwala takie problemy, to samo ze stabilizacja w korpusie, szczerze mowiac nie zauwazylem ZADNEJ roznicy z wlaczona czy nie

problem z af może leżeć po twojej stronie tzn pojawia się pytanie czy potrafisz z niego korzystać. nie twierdze że nie potrafisz ale z opisu jaki wstawiłeś tak sie zastanawiam bo napisałeś:
quake222 napisał/a:
musze albo sam, albo przestawic obiekt na ktorym chce ostrosc. .i dopiero wtedy

obiekt obiektowi nierówny a skoro z alfą a100 miałes to samo to może wina leży po twojej stronie. z jakiego Af korzystasz? to samo dotyczy stabilizacji, trzeba umieć z niej korzystać

kozidron
[Usunięty]

quake222,
jakoś nie wydaje mi się, żeby to była wina puszki ale mogę się mylić. Jak się przesiadać to nie w tej samej klasie, tu SlawGaw dobrze radzi lepiej o półeczkę wyżej. Chyba, że przesiadka uwarunkowana jest jakimś konkretnym szkłem, które akurat w danym systemie jest tanie i dobre.
W podobnych przez ciebie opisanych sytuacjach 400D też może mieć kłopoty

9chociaż są na to sposoby), lepsze układy af to w puszkach o półkę wyżej, celuj raczej w 40D, A700, K20 czy D90

quake222 
Bywalec

Takie zabawki jak 40d ...
Są dla mnie za drogie, a że kupiłem alfe po okazyjnej cenie sprzedałbym ją drożej i miał canona z myślę fajnym obiektywem.
Możliwe, że tu brak moich umiejętności sie kłania, chociaż z fotografowaniem osób noo nie sądze [lampe sam otwieram] dziwne bynajmniej bo suferuje gotowośc do cyknięcia cykam no i zero reakcji.
Puszka dla mnie jest mniej wazan jak mowilem live view dla mnie w ogole nie przydatne, iso 3200 w alfie powoduje tyle szumow, ze rowniez nie przydatne.
Ew. kupić 400d z kitem i do tego canonowskiego 28-105 i gitara tak mi sie wydaje.
Dziekuje za zainteresowanie tematem
ps: nie mam takich potrzeb aby kupować coś wyżej niż alfa 350 lub 400d itp ... zależy mi na dobrym obiektywie.
pozdrawiawm i czekam na dalsze sugestie

MC 

quake222 napisał/a:
z myślę fajnym obiektywem.

Raczej przecietnym. Przede wszystkim brak szerokiego kata bedzie przeszkadzal.
quake222 napisał/a:
iso 3200 w alfie powoduje tyle szumow, ze rowniez nie przydatne.

A tylko ogladales cropy 100% czy moze probowales wywolywac te zdjecia i w jakim formacie?

quake222 
Bywalec

nie jeszcze nie probowalem ale weekend jestem zaproszony na sesje dwoch Pań, ktore beda chcialy wywolac te zdjecia prawopodobnie w duzym formacie... Bede jeszcze musial sporo poczytac czy jezeli mam mozliwosc robienia w rawie to robic w rawie czy jpg starczy? noo i nie znam roznicy pomiedzy formatem 3:2 a 16:9 strzelam ze ten drugi jest wiekszy i chbya lepiej bedzie w nim robic ale nie wiem.
prosze o maly slowniczek: Crop??

[ Dodano: Czw 01 Paź, 2009 10:50 ]
MC napisał/a:
Raczej przecietnym. Przede wszystkim brak szerokiego kata bedzie przeszkadzal.

no a z kitem jak bym kupił ??

MC 

quake222 napisał/a:
weekend jestem zaproszony na sesje dwoch Pań, ktore beda chcialy wywolac te zdjecia prawopodobnie w duzym formacie...

Ale chyba nie masz zamiaru tej sesji robic na iso3200?? :shock:
quake222 napisał/a:
robic w rawie czy jpg starczy?

Jesli potrafisz dobrze obrobic rawa to rob w rawie. Jesli nie to prosciej bedzie w jpg.
quake222 napisał/a:
nie znam roznicy pomiedzy formatem 3:2 a 16:9 strzelam ze ten drugi jest wiekszy i chbya lepiej bedzie w nim robic

Zle strzelasz. To zdaje sie jest w instrukcji :roll: Ten drugi jest dobry do wyswietlania na telewizorach panoramicznych. I w zasadzie tylko do tego.
quake222 napisał/a:
Crop??

Piksel po pikselu...
quake222 napisał/a:
no a z kitem jak bym kupił ??

Kit canonowy jest lepszy od starego sonowego, chociaz nie jakos powalajaco.

quake222 
Bywalec

w cropie napewno nie
dlaczego mialbym robic na 3200 ?? :) )

moje zdanie jest takie, pobawić sie jeszcze ta alfa i szukac okazji na 400d
ale was chce sie poradzic czy przypadkiem duzo nie strace ? tego boje sie najbardziej.
oczywiscie wszystkiego np: przesiadki na inna firme, i co najwazniejsze jakosc obrazu

RB 

quake222 napisał/a:

moje zdanie jest takie, pobawić sie jeszcze ta alfa i szukac okazji na 400d
ale was chce sie poradzic czy przypadkiem duzo nie strace ? tego boje sie najbardziej.
oczywiscie wszystkiego np: przesiadki na inna firme, i co najwazniejsze jakosc obrazu

Stracisz tyle ile wynosi róznica między cena kupna a sprzedaży.

Problem jest moim zdaniem taki, że zyskasz co najwyżej lepsze zachowanie na ISO powyżej 800. Zresztą lepsze dalej oznacza że w sumie i tak średnio na jeża.
Obiektyw który chcesz - 28-105 to on może zły nie jest ale toż to najzwyklejsze szkło ogólnego użytku pod format małoobrazkowy, półeczke wyżej niz najtańsze plastiki. Szkło samo w sobie OK, ale zakres watpliwej przydatności. Do tego ciemne. Jak chcesz setke na portret to powinna byc to raczej jakas jasna setka, a nie tak sobie rysujące 4.5 z brzydkim bokehem.
W sumie jak chcesz Canona to kup Canona. Potem jeszcze (w razie czego, oczywiście) masz do przejścia Pentaxy, Olympusy i Nikony :-D

kozidron
[Usunięty]

quake222, pomyśl lepiej nad jaśniejszym szkłem do tej alfy, przy tego rodzaju fotografiach zakres nadrobisz w nogach a światła raczej sobie nie wyczarujesz....

SlawGaw 
Optyczny

quake222, To co można uzyskać na niskich czułościach z A350 jest nie osiągalne dla 400D na tych samych czułościach. Tu sporo stracisz. Stracisz też stabilizację z każdym obiektywem, piszesz że nie widzisz jej działania ale ona działa.

400D może być ok, ale z pewnością nie z 28-105 jako jedynym obiektywem do wszystkiego.

RB 

SlawGaw napisał/a:
quake222, To co można uzyskać na niskich czułościach z A350 jest nie osiągalne dla 400D na tych samych czułościach. Tu sporo stracisz. Stracisz też stabilizację z każdym obiektywem, piszesz że nie widzisz jej działania ale ona działa.

Na niższych czułościach to może a100 a200 i a300 były fajne, ale z tego co czytałem to akurat gęsta matryca CCD 350 nie powala na kolana w tem względzie...
Stabilizacja - rzecz generalnie przeceniana, ale akurat z obiektywami typu uniwersalny ciemny zum stosowanymi w pokoju to może być całkiem przydatna.

A jak autor wątku pisze, że zalezy mu na dobrym obiektywie i rozważa na poważnie ten ciemny archaik 28-105 do stosowania wraz z kitem (rozumiem ze jako uzupełnieniem zakresu od dołu)... to ja nie wiem o ssso chozi.
Jak Sony kogoś zniechęciło i chce ktos miec Canona, to niech kupuje. Tyle, że 400d nie spowoduje nagłego, cudownego polepszenia "jakości zdjęc" - no chyba, że ta alfa jakas walnięta bya albo ze fotografujący przeczyta uważniej instrukcję obsługi nowego aparatu.

Odpowiedz do tematu