Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wywoływanie w labie
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 07 Wrz, 2009   

A to chodzę tylko do GŁ bo mam blisko z pracy :wink:

Reklama

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Pon 07 Wrz, 2009   

hijax_pl, idealnie tak samo jak ja.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 30 Wrz, 2009   

Darek Pawłowski, a gdzie na tej stronie jest informacja o spadach?

Bumber 
Maniak

Wysłany: Sro 30 Wrz, 2009   

hijax_pl napisał/a:
a gdzie na tej stronie jest informacja o spadach?

Nigdzie. To po prostu reklama.

Darek Pawłowski 
Nowy
dareo

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009   

hijax_pl napisał/a:
Darek Pawłowski, a gdzie na tej stronie jest informacja o spadach?

Spady , czy jak je nazwać wynikają z konstrukcji maszyny fotograficznej a raczej z uwarunkowań oprogramowania. Tak jest i nie ma co roztrząsac dlaczego.

Czy mozna się dopasowc dokładnie?

Przykład : odbitka 10x15cm. Rozmiar odbitki odcinanej w trakcie ekspozycji wynosi 10,2x15,2 cm. Aby sie dopasować trzeba skadrować zdjęcie 10,2x15,2 cm / 300 dpi i w zsadzie temat się kończy. Z praktyki wynika, że aby na odbitce było wszystko a nie pojwiły się mikroskopijne białe paski należy kadr ustalić o 1 mm wiekszy czyli 10,3x15,3 cm / 300 dpi. Aby odbitka wyszła nie obcieta, (normalnie printer powieksza obraz ) trzeba zanaczyc przy składaniu zlecenia aby naśiwetlac bez przekształceń czy jakkolwiek zaznaczyć że plik jest przygotowany pod względem rozmiaru.

Tabela podana pod adresem:
http://www.frontierolech....tualnosci&id=11
zawiera wykaz gotowych odcinków - formatów , które można wykorzystywać do zamawiania odbitek. Jeżeli coś co potrzebujemy miesci sie w podanym rozmiarze jest ok ,jesli nie proponuję znaleźć coś wiekszego tak aby zmiesciło się całe. Printer naświetli zdefiniowany rozmiar a pozostały obszar większej odbitki pozostanie biały.

Wydaje mi się, że jest to proste i powinno byc zrozumiałe, radzę poćwiczyć.

Nawiązując do wypowiedzi uzytkownika hijax_pl moge tylko podpowiedziec, że zanim napisze coś takiego warto zajrzeć pod wskazany adres i poczytać.
Że jest to rekalma nie zaprzeczam ale nie podaje cen ani innych danych marketingowych. Wpis jest dla tych, którzy potrzebują pomocy, bo nikt im nie wytłumaczył o co chodzi ze spadami. Naukowe wywody być może sa dobre i prawdziwe ale moim zdniem nie wiele dają i wprowdzają zamęt w głowie u nie przygotowanych i początkujacych.

W razie potrzeby jestem gotowy pomóc (praktycznie a nie teoretycznie)

Darek

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Darek Pawłowski, no ale te informacje podałeś teraz w poście. Na stronie nie ma absolutnie żadnego słowa na ten temat. jest tylko informacja o rzeczywistym rozmiarze papieru (np 10,3x15,3) ale nadal nie wiadomo czy będzie to przycięte do 10x15 czy też nie.

Cytat:
Z praktyki wynika, że aby na odbitce było wszystko a nie pojwiły się mikroskopijne białe paski należy kadr ustalić o 1 mm wiekszy

To jest informacja ważna. Ja to rozumiem tak, że printer dotnie - czyli mamy spady.

Darek Pawłowski 
Nowy
dareo

... w istocie nie napisłaem o spadach ale...

1 mm podzielony na 2 daje 0,5 mm jest to granica bezpieczeństwa kartki idace przez printer czasme sie delikatnie przekrecają i teraz pytanie czy lepiej stracic 0,5 mm czy "zyskać " białe ukośne niewadomoco.
Ja , gdy puszczam własne odbitki - oczywiscie przygotowane i skorygowane barwnie itp puszczam o 1 mm większe i mam św. spokój.
Nie ukrywam pracuję w labie i kilka lat kopiowałem odbitki z negatywów i cyfry. Teraz rzadziej przy odbitkach , zajmuję sie wydrukami na ploterze i innymi rzeczami.
Generalnie pracuję w fachu prawie 30 lat więc moge coś doradzic a doświadczenie mówi jasno żeby wytłumaczyć trzeba tak wyłożyć aby dotarło. Nie oszukujmy sie wiedza o fotgrafii i jej technicznych zagadnieniach jest obecnie tragicznie mała. Kiedyś uzytkownik musiał coś wiedziec co to migawka czy przesłona teraz mało kto to wie a potrzebny zasób wiedzy jest nieporónanie wiekszy niz dawniej. Oczywiscie potrzebny w przypadku gdy ktoś jest dociekliwy i ambitny, dlatego uważam że proste porady sa najbardziej skuteczne. Poza tym czy Bułchak albo Arczyński albo Puchalski brał pod uwagę krążek rozproszenia?
Sprawa jest prosta Duża przesłona - duza głebia ostrości mała przesłona mały zakres podobnie z ogniskową: szerkoi kąt da większą głebie niż np. 300 mm przy tej samej przesłonie i jest naturalne niezależnie od wiedzy książkowej.
Bazując na podstwach można robic piekne zdjęcia np makro zrobione 180 mm z F 3,5 nie da się zastapić makro zrobione najszerszy kątem kompaktowej cyfrówki.

to na razie tyle...
pozdr. darek

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Darek Pawłowski napisał/a:
Kiedyś uzytkownik musiał coś wiedziec co to migawka czy przesłona teraz mało kto to wie a potrzebny zasób wiedzy jest nieporónanie wiekszy niz dawniej.

No ale kiedyś aparaty byly manualne, (nie mówiąc już o początkach, gdzie nie było nawet migawki) wymagające. Technika krok za krokiem wyposaża aparaty fotograficzne w coraz bardziej automatyczne funkcje. Obsługa aparatu sprowadza sie do kadrowania...

I z tym trzeba sie pogodzić.

Zaleta dzisiejszych aparatów, jeśli się ktoś chce nauczyć sztuki poprawnej ekspozycji jest możliwośc natychmiastowej oceny zdjęcia. Kiedyś się chodziło z notesikiem i notowało jak się zdjęcia robiło. Po tygodniu się wywoływało i uczyło zależności czas/przesłona/ogniskowa.

Taki mały OT się zrobił ;)

Darek Pawłowski 
Nowy
dareo

Taaaak kiedys było nie tak dawno, dzis jeszcze klienci przynosza negatywy do wołania itd.
Wiedza o której mówie dotyczy starych , podstawowych zagadnień ale jeszcze batrdziej nowych. Balans bieli, wielkośc pliku, RAW czy jpg to sa problemy niby błache ale dla najlepszych efektów tzreba się troche mózgownicą potrudzić. Jeśli nie zna człowiek podstaw to nie wiele z tego wyjdzie. W tym celu chocby ostatni artykuł na stronach firmy o Balansie bieli - takie przemyślenia...
http://www.frontierolech....balansbieli.pdf

polecam dla poczatkujących i nie tylko

Pozdr. darek

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

a ja tylko dodam takie słowo od siebie: na początku było powiedziane o ramkach... ja proponuję zamiast kombinować i robić swoje ramki i silić się by były ładnie dopasowane... to lepiej po prostu powiedzieć w labie by zdjęcia były z takowymi ramkami naświetlone... praktycznie w każdym labie i maszynie jest taka możliwość z doborem grubości i koloru ramki... dzięki temu zyskujemy: a)zdjęcie całe (bo spady wtedy odchodzą z owej ramki b)zdjęcie (przynajmniej moim zdaniem - lubię białe ramki przy zdjęciach na papierze) fajniejsze c)nie utrudniamy pracy komuś w labie (sami się też nie denerwujemy), bo "ja dorobiłem ramkę i co się z nią stało" (czasem naprawdę ciężko ludziom wytłumaczyć, że nie mamy na to większego wpływu i maszyna po prostu coś tam sobie zabierze...)
POZDRAWIAM

Bumber 
Maniak

Spady , czy jak je nazwać wynikają z konstrukcji maszyny fotograficznej a raczej z uwarunkowań oprogramowania. /.../

No i trzeba było tak od razu. Teraz widać, że znasz się na rzeczy, a nie tylko reklamujesz konkretny lab.

Dzięki za wskazówkę dotyczącą dodatkowego 1mm. Na pewno się przyda. Dodam jeszcze skromnie, że poniekąd sam wpadłem na ten sposób. ;) Gdy oddawałem zdjęcia do labu, zrobiłem ramkę o 1mm większą. Zobaczymy, czy wyjdzie dobrze (w sobotę odbieram zdjęcia). :)

Sz@kal napisał/a:
a ja tylko dodam takie słowo od siebie: na początku było powiedziane o ramkach... ja proponuję zamiast kombinować i robić swoje ramki i silić się by były ładnie dopasowane... to lepiej po prostu powiedzieć w labie by zdjęcia były z takowymi ramkami naświetlone...

Też na to wpadłem, nawet na stronie FJ jest informacja na ten temat - dodają białą ramkę na życzenie klienta, od 4mm wzwyż bez dodatkowej opłaty. Tylko jak to wygląda w praktyce, to wolę nie mówić... W punkcie FJ powiedzieli mi, że pierwszy raz słyszą o takiej praktyce i kazali dorobić sobie ramkę samemu. Ot, profesjonalizm. :/

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

ja pracuję w małym fotolabie ale problemów z tym nie ma a i efekt ładny bo maszyna tak dopasowuje ramkę by była równiutka z każdej strony (choć czasem lubi sobie coś ochlastać mimo to ;) )

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Pią 02 Paź, 2009   

No i w końcu wyjaśnione :) Generalnie nigdy nie miałem styczności z labami, jedynie druk w wielu postaciach....

Tak z ciekawości jak i potrzeby zrozumienia - możecie nam fachowo jak fachowiec fachowcowi z pokrewnej dziedziny wyłożyć proces działania typowego labu?

Jaki jest surowiec? Przychodzi w rolkach czy w arkuszach? Jak jest potem cięty? Gilotyna, sztanca? Idzie w procesie ciągłym czy krokowym? Jak wygląda proces naświetlania/druku?... itepe itede ;)

Darek Pawłowski 
Nowy
dareo

Wysłany: Pią 02 Paź, 2009   

Witam
Wyjasnie nie technologii printera fotograficznego moz ebyc dos obszerne ale spróbuje cos przybliżyc. Za przykład posłuzy FF Frontier 570, takiego mamy w labie w uzyciu.

1. Papier jest w rolach o szerokościach 127mm, 152mm, 210 mm, 254mm, 305mm, sa inne szerkosci ale tych dokładnie używamy.

2. Każda kartka - nawet 9x13 jest odcinana przed maświetlaniem i transportowana jest przez cały printer samodzielnie.

3. Obraz jest naświetlany laserami (zespołem laserów), odbitka jest przytrzymywana podcisnieniem - to daje mozliwość ekspozycji całego planu odbitki.

4. Po naśiwetleniu kartka wędruje do wywoływacza i kolejnych odczynników - jest proces chemiczny, odbitki są naświetlane nie drukowane, po wypłukaniu odbitka jest suszona i na tym koniec. Synchronizacja czasów wywołania, odbielenia i utrwalenia obrazu oraz płukania i suszenia jest kontrolowana przez komputer. Ta metoda nie daje mozliwosci kombinowania. Nie może być to powodem złej jakości kolorów na zdjęciach. Uwaga jest jednen warunek : printer musi naświetlić określoną , minimalną ilośc odbitek dziennie w przeciwnym razie chemia może ulec utlenieniu i wtedy jakośc spada. W maszynie FF Frontier 570 są systemy zabezpieczające chemię przed starzeniem - skutek jest taki że aby chemia "padła" trzebaby ze dwa tygodnie nic na printerze nie kopiować. Taka sytuacje moze sie zdarzyc tylko w najgorszych labach jak mysle.

5. Transport odbitki jest ciągły, papier odcinany jest nożem rotacyjnym (metalowy nóż tnący przez obrót wokól swej własnej osi) Czas przebywania w odczynnikach nie jest jednakowy regulowane to jest różną wielkością tankówi raków (tank pojemnik zawierający chemie, rak urządzenie transportujące odbitke ). w FF 570 Czas wyowołania 1 odbitki od naświetlenia do gotowej , suchej 90 sek - mistrzostwo świata ( z zastosowaniem specjalnych papierów). Taka odbitka (kolory)ma tak samą trwałośc jak każda inna ok. 80 lat

6. Odbitki FF570 naświetlane sa z rozdielczościa 300dpi choc moga byc naswietlane z rozdzielczością 600dpi wymaga to jednak przygotowanie dokumentu w rozmiarach pożądanej odbitki i rozdielczości 600 dpi (piks/cal) - ale po co jeślo ludzkie oko rozróznia max 300 dpi a wszystko co wyżej trzebaby oglądac przez lupe lub mikroskp i tylko wtedy, kiedy plik do naświetlenia ma rozdz. 600 dpi nie interpolowaną.

To tyle , mam nadzieje że cos rozjasniłem :wink: :wink:

Pozdr. darek

[ Dodano: Pią 02 Paź, 2009 11:54 ]
...jeszcze jedno...

o ramkach, białych wokól zdjęcia.

Każdy printer ma mozliwosc nałożenia białej ramki przez co zabiera troche zdjęcia, nigdy nie liczyłem ile ale nie tyle co szer ramki. To czy ramki sa równe z każdej strony zalezy od ustawień każdej krawędzi. Odbitka wędruje przez printer samodzielnie i naświetlana jest w całości. Ramka wiec wynika z działania komputera , przeskalowuje obraz tak aby uzyskac ramke - czytaj obszar nie naswietlony. Problemem jest utrzymanie jednakowej szerokości bialej ramki. Jak każde urządzenie mechaniczne tak i printer ma swoje wachanie. Jeśli dodać info że papier fotograficzny zawiera talk, który wspomaga i zabezpiecza pracę noża ale mimo systemu odsysania tal trochę sie sypie a to może powodowac mikro poslizgi powiekszajac się z biegiem czasu. Żeby było jeszce bardziej skomplikowane FF Frontier 570 to naprawde mercedes w kategorii minilabów i "uczy sie i wyciaga wnioski - skoro odbitka przemiescza się o 0,02 sek później to komputer moze zmienic jej pozycję wzgledem lasera a to moze powodować nierównomiernośc ramki w kierunku poziomym (152 mm)

Co zatem począć? Albo liczyc na to że obsługa printera dba o ustaiwenia pozycji papieru i my to robimy albo - w większości samodzielnie przygotować dokument z biała ramką, biała lub każdą inną np żóltą z cieniem pod obrazkiem.

Przykład: odbitka 15x22: dokument 15,3x22,3cm 300dpi w to wklejamy obrazek skalując tak aby uzyskac pożądana wielkośc ramki. To czy ramka bedzie miała 2, 3 czy 5 mm jest obojetne. BARDZO WAZNE aby powiedzieć przy składaniiu zamówienia że dokument jest przygotowany i proszę go nie przekształcać.

I tutaj wychodzi sens tabeli z naszej strony internetowej
http://www.frontierolech....tualnosci&id=11
Znając rozmiary kartek mozna dobrac sobie dowolna ramke i dowolny format zdjęcia i musi być dobrze

Tymczasem musze brać się do roboty
Pozdrawiam
darek

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Sob 03 Paź, 2009   

Każdy printer ma mozliwosc nałożenia białej ramki przez co zabiera troche zdjęcia,

hmm tu bym się nie zgodził... u nas jest D-Lab 1 i ramka nie zabiera nic ze zdjęcia - zdjęcie jest wtedy skalowane tak by zmieściło się całe wraz z ramką na papierze... dodatkowo ramka wcale nie musi być biała, może być taka jaką tylko klient sobie wymarzy :)
Reszta całkowicie się zgadza. POZDRAWIAM

Odpowiedz do tematu