Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pon 07 Gru, 2009
Dziś w Saturnie na stoisku foto.
Autor Wiadomość
offca11 
Bywalec
małomówny

Wysłany: Pią 02 Paź, 2009   Dziś w Saturnie na stoisku foto.

Stoję sobie w saturnie i oglądam sony a350 (masakrycznie niewygodnie sie go trzyma). Podchodzi do mnie kobieta (nie bede jej zawstydzał i nie podam nazwiska :razz: ) oferując pomoc, ja dziekuje i podchodzi do drugiego czlowieczka. -Dzien dobry, w czym moge pomoc?
- Chce kupić lustrzanke z obiektywem i lampa do 3000zl. Zastanawiałem sie nad canonem i sony. Co bedzie lepsze?
- Wie Pan, Sony robi najlepsze aparaty, najwiecej ich sprzedajemy i nigdy nie ma żadnych reklamacji a klienci sa bardzo zodoweleni. Zresztą sama mam sony i naprawde polecam. Canon to bardzo stara firma, dawniej robili dobre lustrzanki, ale konkurencja juz ich wyprzedzila. Sony ma matryce exmor'a to jest nowoczesna i bardzo dobra matryca a canon ma starego typu matryce.
- A jak jest z obiektywami?
- Sony ma dużo wiecej obiektywów niz canon, jest w czym wybierać. Poza tym w sony jest stabilizacja matrycy. Z każdym obiektywem ma Pan stabylizacje a w canonie bedzie musial Pan kupić duzo droższe obiektywy ze stabilizacja bo nie ma jej w aparacie.
- A co to jest silnik, bo coś slyszalem o obiektywach z silnikiem ale nie wiem o co chodzi.
Tu chwila zastanowienia, kobieta sie namyśla.
- No silnik w obiektywie duzo daje. Jak jest silnik to obiektyw duzo szybciej chodzi.
-A sony maja silnik?
-Oczywiście, że mają.
-A canon?
-Niestety, canon nie produkuje takich obiektywów.
- No chyba lustrzanką zrobie dużo lepsze zdjecia niz kompaktem.
- Wie Pan, to jest zupełnie inna jakość.
- Czyli jednak sony duzo lepszy od canona?
- No napewno.
- A jak jest z nikonem?
- Nikon w sumie nie jest zly, ale i tak uważam, że gorszy od sony, zresztą nie mamy w tym momencie nic wartego uwagi (byl tylko D300 :cool: )
- Aha, a moge zobaczyć ta a380 bo cenowo by mi odpowiadala.
Mila pani pokazuje klientowi aparat.
- W zestawie jest ten obiektyw. Bardzo dobry, standardowy obiektyw, w przyszlości można dokupić inny, jak mowilam sony ma spory asortyment. Prosze zobaczyć jest w nim jeszcze odchylany wyswietlacz, super sie sprawuje zwlaszcza przy makro i na koncertach. To jest jeden z najlepszych modeli jakie mamy.
- A jak jest z lampa? Dostane lampe do tego aparatu.
- W tym momencie nie mamy żadnej, ale moge dla Pana zamowic i powinna byc za pare dni. Zreszta ta lustrzanka ma wbudowaną lampe i na początek wystarczy.
- O, to super. Karta zaplace?
- Oczywiście.
Pani podała Panu jego najwspanielszy aparat pod słońcem i odszedł szcześliwy w strone kasy.
Wybaczcie, że sie tak rozpisałem ale nie mogłem sie powstrzymac.

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Pią 02 Paź, 2009   

no i pozamiatane :cool: :lol: nie ma to jak "profesjonalny doradca" hahaha

kozidron
[Usunięty]

dobre :mrgreen: i jak łatwo brednie mogą stać się na chwilę "prawdą"

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Kobieta duzo glupot naopowiadala, ale najstraszniejsze jest na koniec:
offca11 napisał/a:
odszedł szcześliwy

offca11 
Bywalec
małomówny

Powiem szczerze, że miałem ochote wtrącić sie w rozmowe ale stwierdzilem ze to nie moja sprawa, a kupujacy jakby chcial dobrze zainwestowac pieniadze nie polegalby tylko na zdaniu kompetentnej Pani ze stoiska tylko zaglebilby sie w temat, chociażby na tym forum albo podobnym.

Jerry_R 
Entuzjasta

Bylem swiadkiem podobnych sytuacji. Ale chce Wam powiedziec jedno, troche w klimacie "odszedl szczesliwy".

Jak gosc bedzie ambitny, cos mu nie wyjdzie, bedzie mial pytania - zapisze sie na forum jak nasze, moze na jakis kurs, warsztat pojdzie. Innymi slowy zacznie sie rozwijac. I moze rozbuduje sobie system SONY, a na pewno zamieni kitowy obiektyw, bo on z tego co pamietam nie wykorzystuje potencjalu matrycy. A moze zmieni system. Jego sprawa.

A jak nie, jak bedzie zadowolony trzaskal JPG'i - to jedynie mozemy:
a) popastwic sie nad moralnoscia, czy etyka sprzedajacej, a moze raczej sklepu
b) ponarzekac na slabe podejscie do masowego klienta firm C i N...

Ech...

PS: zapomnialem dodac - jesli gosc bedzie ambitny i wejdzie w temat, to mozemy "podziekowac" SONY za przyciagniecie kolejnej osoby w nasz swiatek. Skutek uboczny - nabijanie kabzy SONY, ale to temat rzeka...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Kobieta profesjonalnie zrobiła to, za co jej płacą, a facet (skoro pytał sprzedawcy o lustrzankę) był świeży jak szczypiorek na wiosnę. Czyli cymbał. Lubię profesjonalistów, cymbaliści mnie śmiesza (o ile nie są zagrożeniem dla zdrowia).

I nie chodzi o to, że Sony, bo jeśli trend sie utrzyma oni BĘDĄ najlepszą firma foto (tzn. jak im się "zachce"), chodzi o to, że przyszedł kupować lustro i się pytał. Chyba, że po prostu tak ot - sobie - a to szacun, znaczy bogaty.

Szninkiel 
Rozmowny

Jerry_R napisał/a:
Jak gosc bedzie ambitny, cos mu nie wyjdzie, bedzie mial pytania - zapisze sie na forum jak nasze, moze na jakis kurs

Może tak jest, że spora grupa ludzi potrzebuje lustrzankę dla lansu tak by mieć, szwagier dwa lata temu kupił olympusa z kitem i tak pstryka do dziś na imprezach rodzinnych, wielu z nich poprzestanie na tym co kupiło, tryb auto, kit i body Sony i będą/są szczęśliwi :grin: :idea:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

offca11 napisał/a:
Powiem szczerze, że miałem ochote wtrącić sie w rozmowe ale stwierdzilem ze to nie moja sprawa

Ja bym się oczywiście wtrącił i wyprostował takiego sprzedawcę. Zresztą już nie raz to robiłem. Prostowanie merytoryczne trwa chwilę bo to są przeważnie ludzie bez większej wiedzy. :twisted: Kij ma jednak dwa końce bo taki klient widząc, że ktoś ma jakąś wiedzę natychmiast się pyta "a co by mi Pan doradził" i wtedy mam 10 minut z bańki. Najczęściej taki ktoś kupuje coś zupełnie innego i to do tego w innym miejscu bo takie media mają ceny z kosmosu. Już nawet sklepy FJ są dużo tańsze i jak jest taki obok to tam pcham amatora aparatu. W jednym sklepie już na tyle mnie kilku sprzedawców kojarzy, że znika na zapleczu lub doradza bardziej bezstronnie. :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

oceniam, że nie ma sensu prostować takich sytuacji, facet sam jest sobie winny, za niewiedzę się płaci za karę dostał alfetkę :razz: i to akurat z tym świetnym gripem, będzie mu się wygodnie pstrykało.

Monastor 
Optyczny

lupo57 napisał/a:
o i pozamiatane :cool: :lol: nie ma to jak "profesjonalny doradca" hahaha

Skąd te emotki? Zawodowe doradzanie nie polega na rekomendowaniu najodpowiedniejszego do potrzeb sprzętu tylko na sprzedawaniu tego, co akurat sprzedać trzeba. Jak facet nie zadał sobie trudu, żeby się zorientować w temacie to i tak nie zauważy różnicy między aparatami.

kozidron napisał/a:
oceniam, że nie ma sensu prostować takich sytuacji, facet sam jest sobie winny,

Otóż to :twisted:

Sprzedawcy niech robią swoją robotę, a do kupującego należy zadbanie, żeby nie zostać zrobionym w balona. Gorzej jak sprzedawca jest natarczywy. Na szczęście na ogół wystarcza pytanie o bardziej nietypowe (nie wypisane na plakacie) funkcje aparatu i jest spokój na parę(naście) minut.

offca11, sam napisałeś, że facet odszedł szczęśliwy. Nie odbieraj mu tego szczęścia. Jeszcze przeczyta i wątek i nagle mu się aparat przestanie podobać :razz:

kozidron
[Usunięty]

Monastor napisał/a:
Jeszcze przeczyta i wątek i nagle mu się aparat przestanie podobać :razz:

jeszcze zajrzy na forum, podobnie jak ten prawdziwek co miał pretensje do reklamy, ze został oszukany, że jego nowa lustrzanka robi gorsze zdjęcia na auto niż kompakt bo jego piesek jest rozmazany w kadrze a w reklamie było tyle o stabilizacji obrazu.

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sob 03 Paź, 2009   

kozidron napisał/a:
jeszcze zajrzy na forum, podobnie jak ten prawdziwek co miał pretensje do reklamy, ze został oszukany, że jego nowa lustrzanka robi gorsze zdjęcia na auto niż kompakt bo jego piesek jest rozmazany w kadrze a w reklamie było tyle o stabilizacji obrazu.

No, przed tym to niestety żaden aparat uchronić nie może :smile:

offca11 
Bywalec
małomówny

Monastor napisał/a:

Owszem, ale sam stwierdzam że jednak w trybie auto kompakty lepiej sie sprawdzaja od luster. Jak sam bylem zielony to wciskalem przycisk i w duzej wiekszosci bylo OK. A teraz przysłona, iso, czas naswietlania itp. Ale jestem bardzo zadowolony, że panuje nad tym swiadomie.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Monastor napisał/a:
kozidron napisał/a:

taki sprzedawca w saturnie też nie uchroni :lol: :wink:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi