Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hej
Pochwale się że właśnie przyjechał do mnie 30D wraz z Tamronem. Body jest naprawdę super - kawał klocka który jest jak złapać. Szkoda że klapka od karty trochę trzeszczt pod ręką. AF w obiektywie faktyczne głośny ale trudno. Rozgryzłem już podstawowe funkcje teraz zagłębiam się w menu. Dziękuje wam wszystikm a MM zwłaszcza.
Pozdrawiam
Paweł
Aparat już mam teraz szukam jakiejś torby bo niestety do tej od Fuji 5500 Canon się nie mieści. Co byście polecili. Szukam takiej torby żeby zmieścić jeszcze 70-200/4 L i za czas jakiś lampę. Myślałem o Lowepro Nova 3 lub 4. Rozważam jeszcze plecak który będzie wygodniejszy w noszeniu ale przy zmianie szkieł trzeba go zdejmować. No nie wiem narazie ogarniam nowy zakup a moja kobieta wciąż nie może zrozumieć po tak mocno odchudziłem (czytaj wyzerowałem ) portfel. Ale chyba wszyscy przez to przechodzicie.
Jest jeszcze wariant pośredni między plecakiem a torbą, czyli Lowepro Slingshot. Osobiście długo nad nim medytowałem, ale ponieważ moje hobby fotograficzne rzadko ma stricte fotoreporterski charakter, to wybrałem normalny plecak foto, ze względu na góry i długie spacery. Ja konkretnie wybrałem Vanguard Oregon 52 i jestem zadowolony. Nie jest miniaturowy, ale nie za wielki. Porównując do normalnych plecaków turystycznych to coś około 25 litrów. Mieści mi się w nim 400D z przypiętym 70-200/4L, o który pytasz, do tego pozostałe obiektywy, lampa i inne szpeje. Nie ma komory na laptopa, jest wyposażony w "kondonik" deszczowy oraz mocowanie dla statywu (tylko nie da się założyć "kondonika" i statywu jednocześnie, jak sądzę, choć nie miałem okazji sprawdzić). Statyw mocowany jest z boku, a nie pod plecakiem, więc nie może być zbyt ciężki, żeby nie destabilizować całości.
No właśnie szukam czegoś na niziny, ponieważ w góry chyba zastosuje patent mojego kolegi który do dolnej komory plecaka turystycznego ok 45 L pojemności skonstruował sam ze sklejki którą wyścielił gąbką i materiałem takie przegrody na aparat i szkła - trochę pracy ale wszystko jest naprawdę super zrobione i nadal ma swój sprawdzony plecak z górną komorą na wszystkie ciuchy itp. Chyba zrobię tak samo bo mam bardzo wygodny plecak Mammuta a teraz szukam czegoś na codzień. Chyba jednak zdecyduje się na plecak bo sama waga 30D plus Tamron już jest niezła (w porównaniu do mojego Fuji S5500 ) a co dopiero będzie z tele
No właśnie wszystko jest przemyślane - cała dolna komora jest obudowana tą sklejką. Tworzy to jakby pudełko w którym są przegrody na aparat i szkła. Dodatkowo klapa dolnej komory też jest usztywniona. Wszystko to jest obite gąbką oraz materiałem jak w normalnych torbach. W kwestii picia to wiem że kolega ma camelbaga i nosi go w kieszeni na plecach. Kurcze ciężko to opisać - może poproszę go o fotki to sami zobaczycie. Dla mnie zaletą tego rozwiązania jest cena, możliwość dalszego noszenia swojego sprawdzonego plecaka no i satysfakcja z własnej roboty
Przecież wiele większych plecaków foto-turystycznych ma taką konstrukcję - dolna część na sprzęt, z gąbkami i rzepami, a górna komora do dowolnego zagospodarowania kurtką czy kanapkami. A picie trzeba nosić w szczelnych opakowaniach tak czy owak
No tak ale ja mam rocznego Mammuta za którego dałem kupę kasy i nie bardzo nagle chcę go rzucać w kąt żeby móc aparat brać w góry. Wiem że Pajak robi takie plecaki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11