Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 27 Wrz, 2009 Teleobiektyw do Sony A200
Witam, zastanawiam się nad kupnem nowego szkła dla mojej A200. Obecnie focę Sonym 75-300, który miałem w zestawie. Interesuje mnie głównie fotografowanie samolotów, architektury, przyrody. Jeśli chodzi o cenę to ok. 2500zł wydaje mi się, że za taką kwotę znajdzie się coś porządnego dla średnio zaawansowanego fotografa.
Pozdrawiam!
[ Dodano: Nie 27 Wrz, 2009 16:46 ]
Zastanawiam się pomiędzy tymi:
Jak do 2500zl to moze warto poszukac Sony 70-300G? Ze Stanow albo uzywany moze sie uda. Z tych co wymieniles Sigme 18-200 bym calkowicie skreslil. Inne sa ok. O ich wadach i zaletach bylo juz tu troche napisane.
70300G jest fajne, ale za 2500 to chyba się nie uda.
z tych co wypisałeś. sigma jest ok, ale jakimś przełomem względem soniacza 75300 nie będzie.
co do drugiej, zgodzę się z mc. nie warto.
flinta czyli maf 70210 jest bardzo fajna, ale do przyrody 210mm to raczej skromnie. no i AF ślamazarny.
70300G jest fajne, ale za 2500 to chyba się nie uda.
Jeszcze wczoraj była używka do wzięcia na kkmie za 2600zl.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009
odnośnie 70300G to napiszę co mi się przytrafiło bo myślę że warto to mieć na uwadze przy ewentualnym kupnie używki.
Kupiłem go nowego, oczywiście optyce tego szkła chyba nic nie można zarzucić ale..
wybrałem się na pokazy lotnicze na których było bardzo gorąco i wtedy poczułem że coś jest nie tak przy zmianie ogniskowej między 135 a 200 był wyczuwalny spory przeskok
i przy wysuwaniu tubusia był słyszalny pisk. Po zdjęciu osłony przeciwsłonecznej pisk ustępował ale przeskok był dalej wyczuwalny
Po powrocie do domu wszystko wróciło do normy, do następnego wypadu w gorący dzień tylko że po tym już tak zostało.
Na moje szczęście miałem go na gwarancji w przypadku jeżeli bym jej nie posiadał naprawa kosztowała by mnie $430 gdzie cena tego szkła to $849
W notatce z serwisu nie było napisane co zostało wymienione tylko stwierdzono wewnętrzne uszkodzenie mechaniczne
Nie twierdzę że to może się przytrafić każdej sztuce ale żeby mieć to na uwadze przy kupnie szkła bez gwarancji.
No to już nie wiem flinte, czy Sigme 70-300 APO, a może zostać przy soniaku?
zug [Usunięty]
Wysłany: Nie 04 Paź, 2009
PW, ja w Twojej sytuacji został bym przy Soniaku
przesiadać się na sigmę hmm
masz trochę kasy dozbieraj do nowego 70300G oczywiście z gwarancją i będziesz miał super szkło.
Różnica między sony75-300 a sigma 70-300APO nie będzie na tyle odczuwalna, żeby miała sens. Lepiej pozostać przy soniaku i oszczędzać-ale jak ma być też na samoloty to lepiej oszczędzać na SAL-70400G.
zug [Usunięty]
Sunders napisał/a:
ale jak ma być też na samoloty to lepiej oszczędzać na SAL-70400G.
pewnie że byłby lepszy ale 70400G to jest około 5500zł czyli dwa razy tyle co przewidziany budżet.
na ptaki to się zgodzę że może być krótko, ale na samoloty, powiedzmy na pokazach to mi się sprawdził.
Optyczne jest b.dobry od pełnej dziury,nie trzeba go przymykać tak jak sigmę.
Tak jak pisałem został bym na chwilę przy soniaku na sigmę bym nie zamieniał po sam przechodziłem te "etapy" sony 75-300 sigma 70-300APO i skończyło się na Gienku
po tej sigmie którą miałem i po przejściach z FF dałem sobie spokój ze szkłami nie systemowymi.
Dozbieraj trochę kasy do 70300G na pewno nie będziesz żałował, nie kupuj sigmy bo 300 jest mydlane i ciągle będziesz czuł niedosyt.
Kupując G zapewne zostanie z Tobą na dłużej jeżeli tylko masz zamiar zostać w tym systemie. Skupisz się później tylko na wymianie puszki
70400G to jest około 5500zł czyli dwa razy tyle co przewidziany budżet.
70300G to ok.3400pln-też znacznie przekracza budżet, ale 400mm przydaje się zarówno do przyrody/nie tylko ptaków/ jak i samolotów. Dużo zależy od tego jak długo musiałoby potrwać oszczędzanie na ok.1700pln różnicy Kupując 70400G PW odczułby różnicę nie tylko w jakości optycznej i AF ale i w długości ogniskowej.
zug napisał/a:
Dozbieraj trochę kasy do 70300G na pewno nie będziesz żałował, nie kupuj sigmy bo 300 jest mydlane i ciągle będziesz czuł niedosyt.
Kupując 70300G może odczuwać niedosyt dodatkowych 100mm
No to ja mam zupelnie inne przemyslania na ten temat O ile Sigma 70-300 nie dorasta do piet Sony 70-300G to jednak od Sony 75-300 jest moim zdaniem wyraznie lepsza. Nie tylko ostrosc, mniejsza CA, ale takze AF.
zug [Usunięty]
MC napisał/a:
jednak od Sony 75-300 jest moim zdaniem wyraznie lepsza
jest lepsza, ale biorąc po uwagę budżet który posiada to moim zdaniem nie ma sensu, ja wolałbym troszeczkę poczekać, dołożyć i kupić porządne szkło które zostanie ze mną na dużo dłużej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10