Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hi.
Po imprezie zapomniałem zabrać ze sobą sprzętu i został na dworze. Niestety ale tej felernej nocy padało i został zalany mój obiektyw (24-105 f4L).
Zostawiłem go do wysuszenia. Podłączyłem do aparatu i o dziwo działa. tylko mam problem z jakością zdjęć. Są bardzo "miękkie". Oraz jak się dobrze przypatrzyć to widać na soczewce taka powłoka jak by było zamarznięte. Czy ktoś rozkręcał obiektyw lub ile może kosztować (jak się podejmą) naprawa. Czu po pewnym czasie może wyskoczyć problem z elektroniką? Jak sprawdzić czy IS działa?
Gangster, obawiam się, że takie rzeczy to załatwisz tylko w serwisie. Ewentualnie jakieś kąpiele w izopropanolu mogłyby coś dać, ale wypłuczesz też smar. Także nie wiem czy to da coś na plus, czy wręcz odwrotnie.
jak się dobrze przypatrzyć to widać na soczewce taka powłoka jak by było zamarznięte.
Ta "powłoka", która pewnie jest na przedniej soczewce, to według mnie może być jedynie para wodna. W wyniku różnicy temperatury w środku i na zewnątrz szkła, skropliła się para. Według mnie powinieneś wysunąć na maksa tubus, aby wewnątrz było jak najwięcej powietrza i pozostawić w warunkach pokojowych. Raz na jakiś czas poruszaj tubusem aby pomieszać w środku i wymienić trochę powietrza, to w końcu wyschnie i będzie git.
Gangster napisał/a:
Czu po pewnym czasie może wyskoczyć problem z elektroniką? Jak sprawdzić czy IS działa?
Ta, jak i inne L-ki jest uszczelniona i zabezpieczona na takie wypadki (za to zapłaciłeś ) i według mnie nic się w środku nie powinno stać.
Aby sprawdzić IS wystarczy patrzeć przez wizjer aparatu przy ogniskowej 105mm. Obraz będzie Ci się stabilizował i słychać lekki szmer. Jak ją wyłączysz przełącznikiem na obudowie, przestanie być tak fajnie.
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Sro 07 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Gangster, nie pytaj się jak sprawdzić - bo już sprawdziłeś. Wysuszyłeś więc elektronika powinna działać. To nie są jakieś setki woltów żeby iska przeskakiwała przez wilgoć. Ale skoro obraz masz miękki - zakładam, że jeszcze nie wysechł porządnie. Połóż go w ciepłym i suchym miejscu na parę dni.
Mam ten obiektyw i nie sądzę aby do srodka mogły się dostać bezpośrednio jakieś krople wody. Myslę, że para wyszła z naturalnej wilgoci powietrza, zassanego jeszcze podczas robienia zdjęć, co nie znaczy, że nie mogą zastać ślady w postaci mikrodrobin. Wtedy już tylko czyszczenie tego elementu w serwisie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11