Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw do D90 na poczatek?
Autor Wiadomość
ja_pegaz 
Nowy

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   Jaki obiektyw do D90 na poczatek?

Witam zacne grono forumowiczów.Jestem amatorem więc stąd moje pytanie. Mam zamiar kupić dobrą lustrzankę, wybór padł na D90. ale teraz mam małą zagwozdkę co do obiektywu. Jest możliwość kupna tego aparatu z obiektywem Nikkor 18-105. tzw KIT. I tu mam pytanie.Czy ten obiektyw jak na początek będzie wystarczający, czy może zastanowić się nad jakim innym obiektywem? Tamron, czy Sigma o podobnym parametrach?Mam na aparat i szkło ok.4000 zł.
Pozdrawiam.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   

Nie ma sigmy czy tamrona o podobnych parametrach ;) Co najwyżej możesz szukać czegoś jaśniejszego, np o stałym świetle 2.8. Jednak wydaje mi się że na początek ten obiektyw będzie bardzo dobry. No chyba że już wiesz dokładnie co chcesz fotografować, jaka tematyka zdjęć Cię interesuje itp...

ja_pegaz 
Nowy

Na początek to "wszystko",imprezy rodzinne,jakieś imprezy sportowe architektura też (głównie wieczorem) ale też lubię jakiś krajobraz uwiecznić.Wiem że nie ma obiektywu do tego wszystkiego. Ale na początek muszę coś wybrać "uniwersalnego"a potem myślę że już będzie z górki. W którymś ze sklepów ktoś zaproponował mi obiektyw Tamron AF 18-200 mm ale nie wiem czy jest dobry albo nawet lepszy od NIkkora?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie 18-105 :)

ja_pegaz 
Nowy

Czyli nie pozostaje nic innego jak kupić ten aparat z KIT-em.Dziękuje za pomoc. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak szukać tego zestawu w jak najmniejszej cenie.Pozdrawiam.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

do tego stałke 50 mm/1,8

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

ja_pegaz napisał/a:
Teraz nie pozostaje mi nic innego jak szukać tego zestawu w jak najmniejszej cenie.

http://www.fotoit.pl/inde...produkt&id=1198
:smile:

Gan 
Początkujący

Witam!

Tym razem pisze w dobrym dziale ^^" W każdym razie zdecydowałem się jednak na Nikona D90 i mam takie pytanie. Rozumiem, że uniwersalny obiektyw do tego aparatu który polecacie to N18-105 VR. I taki za waszą radą będę chciał kupić w zestawie (dzięki za tego linka ze sklepem - tu chyba jest najtaniej...!!!). Mam nadzieje, że się na nim nie zawiodę. ;)

A czy możecie jeszcze mi tu podać jakieś inne obiektywy już do konkretnych zdjęć? Np. 1. makro,
2. krajobrazy (góry, morze, rzeki, drzewa itp.)
3. architektura,
4. zdjęcia nocne.

Tylko żeby cena też nie była za wysoka, to się u mnie BARDZO liczy. No ale już chciałbym na przyszłość wiedzieć czego ewentualnie szukać mam. A może da się jakoś połączyć różne kategorie zdjęć do jednego obiektywu... Ja chce mieć maksymalnie DWA obiektywy ze sobą.

Dzięki za pomoc! :)
Gan.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

1. Jakie makro?
2. najtaniej to kitowy
3. j.w.
4. w sumie to każdym

Gan 
Początkujący

Aha, dzięki. No makro typu kwiaty, i zwierzęta typu kaczki, ptaki, motyle itp. Raczej mniejszych owadów to nie bo do tego trzeba kombinować jeszcze z dodatkami różnymi z tego co się orientuje(a muszę się zorientować co konkretnie trzeba dokupić bo jeszcze dokładnie nie wiem :/ To znaczy wiem tylko o konwerterze Raynox DCR-250), na razie mi wystarczą jak już wspomniałem kwiaty i ptaki itp.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak mówisz "ptaki" i "makro" to kojarzę jedynie kolibry... Kaczki to takie średnie makro ;)

Na motyle przyda się coś długiego, np: sigma 150/2.8

Gan 
Początkujący

No w sumie to racja, może nie do końca ptaki zaliczają się do makro. No ale lubię je fotografować :)

A ten obiektyw sigma niestety to zdecydowanie nie na moją kieszeń :/ no chyba że google jakiś inny model mi wyświetliło... no ale dzięki za odpowiedź. Na pewno już wiem mniej więcej co jest dobre do motyli. ;) Kurcze... ta fotografia coraz bardziej mnie kosztuje... kto by pomyślał...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 10 Paź, 2009   

Zacznij od raynoxa. Nie dość że tani, to jeszcze Cie nauczy paru nawyków. I możesz go spokojnie założyć na 18-105

Gan 
Początkujący

Tak, właśnie jakoś na razie najbliżej mi jest do tego Raynoxa. Dobrze że można go założyć na ten obiektyw :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Później sobie dokupisz tele, np 70-300VR - bo pewnie kupisz..., na którym to raynox się troszkę lepiej sprawdzi ;)

Odpowiedz do tematu