Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
d700 vs 5dMKII. Co wybrac ??
Autor Wiadomość
Snoopy 
Początkujący

Wysłany: Sro 07 Paź, 2009   d700 vs 5dMKII. Co wybrac ??

Wiem ze temat juz kilka razy sie przewinal, ale nie rozwiazal moich problemow i nadal mam metlik w glowie.

Zamierzam przejsc na pelna klatke i mam dylemat czy pozostac przy Canonie czy moze zmienic system na Nikona. Mam teraz Canona 40d + 24-105 L + 580exII
Zamierzam wziac sie zarobkowo za fotografie śluby, portrety, studio itp
Body ktore mam teraz troche mnie ogranicza, dletego pora na zmiane. Wkoncu trzeba sie rozwijac :)

Budżet 16-20K + ewentualnie sprzedaż tego zestawu lub pozostawienie go na zapas.

Zastanawiam się nad:
1. Canon 5dMKII + C 24-70 F/2.8 + C 70-200 F/4 IS + C 85 F1.8
i tu pojawia się magiczne "ALE" poczytalem troche o problemach z AF i troche mnie to przeraza, pozatym jest on gorszy niz w d700. Ale za to kolory....

2. Nikon d700 + N 24-70 F/2.8 + N 70-200 F/2.8 + N 85 F/1.8 + SB-900
Problem z tym ze Nikonami malo sie bawilem kiedys troche d80 i d300

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i rady.
A moze poczekac na Canona 3d, podobno na poczatku przyszlego roku ma sie pojawic, slyszal ktos cos o tym?

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 08 Paź, 2009   

Rozsadek (ekonomiczny) podpowiada pozostanie przy Canonie :mrgreen: .
Jak zamierzasz robic zawodowo to musisz miec jakis rezerwowe body, jak bedzie to ten sam sytem to zaoszczedzisz na obiektywach, lampach itp. Jak nie to musisz miec dwa systemy, albo sprzedac (a to napewno strata) i kupic dodatkowo jakies rezerwowe body Nikona.
Zamien tylko C70-200 F/4 na F/2.8 i juz masz to samo co w zestawie Nikona, a i tak chyba wyjdzie taniej bo lampe juz masz.

Jak nie zamierzasz ruszyc z biznesem juz teraz to mozna poczekac do 3D, jak go nie kupisz to moze 5D stanieje ( :mrgreen: ).

Snoopy 
Początkujący

Stanieje albo zdrozeje, sluchy chodza za w tym miesiacu ceny Canona w gore o 10 %.
Rezerwowe body wiem ze jest konieczne i napewno jakiegos jeszcze malego Nikona na wszelkie ale bym kupil o ile bym poszedl w ten system
.
Myslalem o 70-200 F/2.8 ale 4 jest lzejsza, tansza no i nie wiem czy nie bardziej ostra. Ale moze faktycznie lepiej miec dobre swiatlo. Co do sprzedazy mozliwe ze daloby rade bez straty, a jak juz to minimalne :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ja ci doradzę pozbycie się C ;) i pójście w D700. Bo to super maszynka do focenia w ciemnych miejscach. No i ten AF :)
A jako drugie body możesz kupić D90. Wtedy będziesz miał jakość zdjęć porządną i cropa.

Do Twojego zestawu dorzuciłbym tylko tanią 50/1.8D :)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Snoopy napisał/a:
Zastanawiam się nad:
1. Canon 5dMKII + C 24-70 F/2.8 + C 70-200 F/4 IS + C 85 F1.8
i tu pojawia się magiczne "ALE" poczytałem trochę o problemach z AF

Snoopy, jak masz 24-105L, ro zakup 70-200/4L IS jest mało sensowny. Lepiej już kupić wersję 2,8L IS/nikona bierzesz pod uwagę w takiej wersji/. Ja do tego zestawu wcześniej od takiego zooma kupiłbym C 50/1,4.
AF 5d mkII do ślubów, portretów i do studia spokojnie wystarczy :idea:
Snoopy napisał/a:
Ale za to kolory....

No własnie :smile: A jak zechcesz fotografować np. sport-to zamienisz 40d na 7d.
Dobrą lampę i zapasowe body już masz-ekonomicznie zamiana na nikona też nie jest uzasadniona.
Snoopy napisał/a:
moze poczekac na Canona 3d

To też może mieć sens :???:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   

Snoopy napisał/a:
Zamierzam przejsc na pelna klatke i mam dylemat czy pozostac przy Canonie czy moze zmienic system na Nikona.

Snoopy, na tym forum zbyt wielu ludzi nie ma, którzy mieli (mają) takie aparaty w rękach i z własnego doświadczenia mogą (chcą) coś napisać - to taka mała prowokacja. :mrgreen:
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat i wybrałem Canona. W tej chwili zmieniam swoje preferencje i przebudowuję sprzęt, ale nadal głównie Canon.

Proponuję Ci poczytać na innym forum, co ludzie piszą o w tym temacie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=46725
lub, taki krótki wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=52870

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak ktoś pisze że kolory są lepsze tu czy tam... Jak ktoś pisze o walkach w LR z balansem bieli. To ja staram się takich ludzi ignorować :D

Odbiór koloru jest bardzo subiektywną sprawą i jednemu będzie się podobała domyślna kolorystyka Nikona, drugiemu Canona a trzeciemu Olympusa. Przetwarzanie koloru, jak każdy inny parametr w puszce można regulować. Można też ustawić sobie profil np w LR. Można też skalibrować LR pod puszkę tak jak się kalibruje monitory - z tym że o monitorach to każdy wie, a o kalibracji aparatu nie każdy już myśli.

Co do AWB - w trudnych warunkach każdy się pomyli. Ale częściej Nikon. Choć po prawdzie to profesjonalny fotograf wykorzysta szarą kartę a nie będzie polegać na automatyce ;)

Co do AF - w trudnych warunkach każdy się pomyli. Ale częściej Canon. Choć po prawdzie to profesjonalny fotograf korzysta z manualnych obiektywów i twórczo wykorzystuje GO zamiast polegać na automatyce ;)

Coś za coś...

Snoopy 
Początkujący

Wiem ze nie sprzętu idealnego, bo wtedy by wszyscy tylko taki kupowali :)

AWB mnie nie boli bo większość zdjęć i tak będzie w RAW'ach robione.
Bardziej się przekonuje w stronę Canona, bo znam ten system, obiektywy i jak narazie mi pasuje. Ale z drugiej strony kusi mnie Nikon, coś nowego, dożo osób chwali d700. Dlatego moja prośba o podpowiedz (sugestie) co wybrać. Liczyłem na osoby co maja, znają taki sprzęt i mogą coś więcej powiedzieć. Jak się sprawdzają, jak współpracują z obiektywami, czy są jakieś kłopoty itp.

komar_kzy 
Rozmowny

Niewiem czy to dla Ciebie jakis autorytet ale np. MM ktory od niepamietnych czasow fotografowal 5d - na widok ktorego ja jeszcze wtedy dostawalem palpitacji serca i slinotoku - juz jakis czas temu przeszedl na "ciemna strone mocy"

Ja na Canonie strasznie sie przejechalem jesli chodzi o af (a puszke mialem podobno nienajgorsza pod tym wzgledem bo 40d). "Wspolpraca" z niefirmowa szklarnia lezy i wola o pomste do nieba. Z firmowa szklarnia tez zdazalo sie sporo wpadek.

Teraz siedze na fx-e podpinam pierwsze lepsze szkielko, strzelam i mam ostrosc tam gdzie chce a nie tam gdzie aparat wylosuje :lol:

Kolorki ? Heh, juz wiele razy to bylo poruszane na forum, kiedys nawet byl zalozony watek w ktorym "najwieksi spece" po zjdeciach mieli odgadnac jaka puszka bylo robione zdjecie.... starzy wyjadacze z forum chyba pamietaja jakie byly efekty :grin: :grin:

Kolory to sobie zrobisz w LR czy czego tam uzywasz, albo wyedytujesz profil w body czy na kompie.

To co Canon wyroznia to ze ma fajne jasne stalki za w miare nieduze pieniadze, ale co z tego jesli nie moze z nimi dobrze wymierzyc ostrosci :D

=======

Widze, ze pojawila sie kwestia porownania - powiem ze zrobilem sporo fotek jednym i drugim body http://www.flickr.com/pho...N06/3839643818/ - to akurat zrobilem iphonem (sry. za jakosc :P )
5D mk. II puszka fajna ale imo. lepiej sie sprawdzi w studiu niz w reporterce.
Chyba ze spedzisz troche czasu (jesli masz taka mozliwosc - ja niemialem) wybierajac ta jedyna "eLe" z ktora body bedzie pracowalo naprawde zae ... fajnie .

Snoopy 
Początkujący

Wiem ze MM jest autorytetem dla wielu forumowiczów w tym dla mnie i tak po cichu miałem nadzieje ze się wypowie w tym temacie :)
Zamienił swojego 5d na N ?? Jakiego z ciekawości? ;)

komar_kzy 
Rozmowny

Na FF z tego co pamietam :P

Sunders 

MM "prywatnie" używa dwóch canonów, a służbowo nikonów-ale pisał ostatnio, że służbowo zamierza kupić na 7d :smile:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 10 Paź, 2009   

Sunders napisał/a:
MM "prywatnie" używa dwóch canonów, a służbowo nikonów-ale pisał ostatnio, że służbowo zamierza kupić na 7d :smile:

To wątek o mnie czy może jednak o czymś innym? :evil: :lol:
Wszystko co napisałeś to święta prawda. Znamy się jakoś osobiście? :roll:
Napiszę nawet, że zmieniam właśnie 50D na 7D PRYWATNIE choć nowy Mark IV zapowiada się nadzwyczaj kusząco. Może skaptuję na zakup swoich szefów :mrgreen:

Do ślubów za kasę polecam D700. To świetny aparat w reporterce. Sprawdzi się także w studio choć w tym ostatnim jakościowo przegra z Canonem 5D Mk II. Wybór na czym nam bardziej zależy. Zostaje też kwestia szklarni. Jeżeli chcesz kupić tabun świetnych stałek to Canon. Będziesz pracował na zoomach to Nikon. Do ślubów, reporterki to jednak na obecną chwilę D700 i zdjęcia w RAW-ach. Będziesz zadowolony.

Snoopy 
Początkujący

Przecieki o 1dMark IV zapowiadają ze będzie to naprawdę dobry aparat i troche możne zamieszać na rynku, tylko pytanie kiedy będzie bo z września nagle zrobił się przyszły rok, tak samo jak Canon 3d. A może wiesz coś więcej od nas kiedy nowe premiery? :) Moze warto poczekać kilka miesięcy...

I sorry ze wyszedł trochę watek o Tobie, ale jak widzisz dla większości jesteś Guru :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli moje info się potwierdzi to nowego Marka zobaczymy za niecałe dwa tygodnie.

[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 14:09 ]
Jeżeli moje info się potwierdzi to nowego Marka zobaczymy za niecałe dwa tygodnie. Sam aparat w wersji przedprodukcyjnej już ponoć jest w Polsce.

Odpowiedz do tematu