Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy przekonwertowanie pliku .CR2 do pliku .DNG powoduje utratę informacji, czy też format DNG jest zupełnie bezstratny?? Używam konwertera firmy Adobe dostępnego w sieci.
W Lightroomie jest taka opcja, żeby przy konwersji do DNG zaszyć do środka oryginalnego RAW-a. Ponieważ LR stosuje ten sam konwerter co ACR, to może w ACR też jest taka opcja?
Format DNG jest bezzstartny. DNG jest promowany przez Adobe i coraz bardzie popularny.. Nawet niektore lustrzanki wypluwaja foty w DNG bezposrednio.
Adobe DNG Converter pozwala na zaszycie oryginalnego RAW w DNG - a to daje tylko i wylacznie mozliwosc cofniecia sie do do RAWa. Oprocz powikszenia pliku DNG prawie dwukrotnie.
Konwersja RAW'a danego producenta do DNG - NIE JEST bezstratna. Plik DNG najczesciej ma mniejszy rozmiar, nawet o 20-30% w zaleznosci od modelu.
Same dane zdjecia nie sa tracone. Natomiast sa tracone metadane zapisane w RAW'ie. Te metadane moga byc wykorzystywane prze niektore programy, na pewno dedykowane danego producenta. Ale nie tylko!
Ponadto, jezeli zapisujesz zdjecia jako sRAW (w przypadku Canon'a) - przejscie na DNG moze nawet zwiekszyc rozmiar pliku - do odpowiednika DNG zrobionego z pelnego RAW'a (rozna ilosc bitow na pixel):
http://lclevy.free.fr/cr2/#sraw
Dodam tylko dla większego "zamieszania" że aparaty zawsze tworzą miniaturę JPG w celu m. in. wyliczenia histogramu. Bo prościej i szybciej to zrobić na miniaturce 50kB niż na pełnym 10MB pliku.
I można śmiało powiedzieć że im więcej megapikseli - tym pewniejsze wytworzenie takiej miniatury jest.
Oznacza to też że na histogram wpływają ustawienia profilu przetwarzania koloru ustawionego w puszce
A już się chciałem kłócić, że DNG jest bezstratny.
Zastanawiałem się nad przejściem na DNG, jednak potencjalne plusy (a właściwie plus polegający na otwartości tego formatu) nie był w stanie przesłonić mi minusów, głównie zwiększonego zapotrzebowania na dysk i mój czas. Przestrzeń dyskową mogę kupić, czasu już nie...
Konwersja RAW'a danego producenta do DNG - NIE JEST bezstratna. Plik DNG najczesciej ma mniejszy rozmiar, nawet o 20-30% w zaleznosci od modelu.
Ja do tej pory myślałem że w Adobe konwerterze jest możliwość wyboru, czy konwersja jest stratna, mniejszy plik niż oryginalny, czy też jest bezstratna, większy plik niż oryginalny.
Wszystkie swoje zdjecia typu RAW (ponad 30000) trzymam jako DNG (bez przyklejonego wewnatrz RAWa). Tez mialem na poczatku obawy co do tego formatu i uzywalem oryginalnych CR2 Canona. Jednak kiedys wywialo mi z dysku pliki XMP, ktore trzymaja ustawienia postprocesu Lightrooma dla danego pliku RAW i zdecydowalem sie na przejscie do formatu DNG, ktory pozwala na zaszycie tych ustawien bezposrednio w pliku obrazka. Dlatego, z moim workflow, moge powiedziec, ze format RAW okazal sie stratny w stosunku do DNG. Do tej pory (ok 2 lata) nie zauwazylem niedogodnosci zwiazanych z uzywaniem tego formatu. Wiec dalej wszystko przerabiam na DNG przy imporcie fotek z karty.
Ja do tej pory myślałem że w Adobe konwerterze jest możliwość wyboru, czy konwersja jest stratna, mniejszy plik niż oryginalny, czy też jest bezstratna, większy plik niż oryginalny.
SlawGaw, mozesz zamienic RAW na DNG na dwa sposoby:
a) przechodzisz na DNG, z RAW'a bierzesz same dane zdjecia, porzucasz wszelkie metadane rozpoznawane jedynie przez macierzysty soft, taki plik powinien byc mniejszy od RAW'a, wyjatkiem sa sRAW'y, kiedy DNG jest wiekszy
b) jak wyzej, ale dodatkowo wewnatrz pliku DNG zaszywasz oryginalny RAW (tak na wszelki wypadek, gdybys w przyszlosci potrzebowal zrodlowego pliku), rozmiar wtedy prawie 2x taki jak RAW
[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 18:25 ]
dr11 napisał/a:
kiedys wywialo mi z dysku pliki XMP, ktore trzymaja ustawienia postprocesu Lightrooma dla danego pliku RAW i zdecydowalem sie na przejscie do formatu DNG, ktory pozwala na zaszycie tych ustawien bezposrednio w pliku obrazka
Darek,
ale korzystajac z LR mozesz wszelkie metadane zaszyc wewnatrz RAW lub JPG, te pliki XMP to zaszlosc ze starych czasow PS i ACR, zachowana pewnie jedynie dla kompatybilnosci.
Darek,
ale korzystajac z LR mozesz wszelkie metadane zaszyc wewnatrz RAW lub JPG, te pliki XMP to zaszlosc ze starych czasow PS i ACR, zachowana pewnie jedynie dla kompatybilnosci.
No mozliwe, ja i tak juz wszystko mam w DNG, wiec nie bede sprawdzal Mnie ten format nie przeszkadza, a kiedys pomogl, wiec przy nim zostalem...
Przepraszam, że odpowiadam na taki stary wątek, ale znalazłem go przez Google, więc niewykluczone, że kogoś innego też zainteresuje.
Chciałbym tylko sprostować informację dotyczącą formatu DNG. Otóż kompresja DNG jest domyślnie bezstratna, w najnowszej wersji programu DNG Converter można co najwyżej wybrać konwersję stratną jako opcję.
Informacje można znaleźć u źródła, czyli w oficjalnym dokumencie Adobe: http://wwwimages.adobe.co...nufacturers.pdf
Ponieważ firma już raczej nie kupi nowego PS'a, trzeba bedzie przejśc na DNG.
O ile DNG format jest bezstartny, czyli mamy plik przed demozaikowaniem, to jak wygląda DNG liniowy? Czy nie można już na takim pliku zmienić WB? Czy DNG liniowy format podobny do tiff'a?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10