Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka Lustrzanka do fotografii przyrody?? Używka do 1000zł.
Autor Wiadomość
mireck 
Nowy

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   Jaka Lustrzanka do fotografii przyrody?? Używka do 1000zł.

Właśnie co wybrać do +/- 1000 zł (samo body używane) do fotografi fauny i flory przede wszystkim. Przeglądałem testy lustrzanek i ceny i myślę że spokojnie mogłoby mi się udać kupić jakąś z tych lustrzanek: Canon Eos 300D, Eos 350D, Eos 1000D. Jest jeszcze Pentax k20D,Olympus E-510, Nikon D100,Nikon D40 i D40x Sony a100,200 i 300.
Pomożecie zwężyć obszar do kilku lustrzanek? Dodam że nie spieszę się z zakupem lustrzanki - chciałbym ją kupić do lutego 2010 - więc mam czas. :wink:

Oczywiście do tego jeszcze obiektyw też coś około 1000zł, żeby suma łączna wyszła ok. 2000zł
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 11 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   

mireck napisał/a:
chciałbym ją kupić do lutego 2010 - więc mam czas. :wink:

do tego czasu wszystko się zmieni a najbardziej ceny, dodatkowo w Polsce nie powstanie następny kilometr autostrad a canon 300D może stać się antykiem na tyle trudno dostępnym, że wypadnie ci z rankingu.

krewzszafy 
Rozmowny

olumpusa e500 z obiektywem 14-45 można kupić za ok 800-900zł

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mireck napisał/a:
... do fotografi fauny i flory przede wszystkim.

A jak dużą te faunę i florę chcesz fotografować?
tzn,
kozice, czy mrówki
krzaczki, czy polne kwiatki
:?:

dżony 
Rozmowny

alfa 200 i obiektyw sigmy 70-300mm e i to nowe nie uzywane...
z taką kasą nie poszalejesz.

mireck 
Nowy

Dużą i małą ale głównie ptaki.

[ Dodano: Pią 09 Paź, 2009 16:42 ]
B o g d a n napisał/a:
mireck napisał/a:
... do fotografi fauny i flory przede wszystkim.

A jak dużą te faunę i florę chcesz fotografować?
:?:

Faunę I dużo i małą ale głównie ptaki. Florę trochę mniej, bardziej sporadycznie.
Tak w ogóle to nie chcę szaleć z tym sprzętem. Za dwa-trzy lata może zainwestuje więcej kasy w lepszy sprzęt, ale na razie szukam czegoś w tym pułapie cenowym (oczywiście body nie musi być nowe).

Tranquilizer 
Bywalec

Za 2 tys można spróbować zapolować na Canon 400D + Sigma 70-300APO (obydwa oczywiście używane)

PS.
Kiedy sam byłem w trakcie wybierania puszki+szkła, znajomi powtarzali "bierz gorszą puszkę ale kup lepsze szkło".

Dlatego proponuję Ci rozejrzeć się za dobrym szkłem a potem przekalkulować sprawę jeszcze raz.

dżony 
Rozmowny

Wysłany: Sob 10 Paź, 2009   

czasem można dostać na allegro 30D za 1500zł...
tylko potem jeszcze, statyw, torba, i robi sie 500zł więcej.

mireck 
Nowy

Też tak mi doradzano odnośnie lustra i szkła. Daltego też tak postaram się zrobić.

Oniryczny 
Uczestnik

lustra są jak komputery - na nich nie ma co oszczędzać
poczekaj i zgromadź fundusze :grin:

mireck 
Nowy

Racja - w sumie jakość lustra jest najważniejsza :wink:

Tranquilizer 
Bywalec

Oniryczny napisał/a:

Dość ciekawe i śmiałe stwierdzenie ale niestety błędne.
Elektronika komputerowa starzeje się szybciej niż optyka/sprzęt foto, a dobre szkła trzymają cenę co zresztą widać dobitnie po cenach używek.

Jeśli jesteś zdania że lepsza puszka + gorsze szkło to lepszy wybór niż gorsza puszka + lepsze szkło to muszę mój światopogląd przemodelować.

Bo to nie puszka robi fotkę, ona tylko przetwarza w bity to co przeleci przez słoik, a co ustawił/skomponował trzymający w ręku sprzęt.

Puszka się zestarzeje to kupi się nową. Szkło jak było dobre tak pozostanie, o ile używający będzie o nie dbał a nie traktował po macoszemu.

Zresztą nie oszukujmy się, za 2 tys nie ma pola do szaleństw. A branie lepszej puchy kosztem gorszego szkła jest wg mnie głupotą.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Oniryczny napisał/a:

Absurd. Zarówno komputery i lustrzanki (zakładajć brak ograniczeń finansowych) nalezy dostosowac do swoich potrzeb. Można wziąć o 'oczko wyżej' niz wychodzi z szacowania i właściwie finito. Niestety, trzeba mies zdolnośc w miarę trzeźwego szacowania swoich potrzeb. Niestety, gdy mamy ograniczenia finansowe poniżej naszych antycypowanych potrzeb to sprawa wygląda gorzej, gdyż jesteśmy nimi związani.

Inna sprawa że sprzęt za 2 tys potrafi ograniczać w fotografii ptaków. Niezależnie od firmy.

darek-dorado 
Rozmowny
darek

RB napisał/a:

Inna sprawa że sprzęt za 2 tys potrafi ograniczać w fotografii ptaków. Niezależnie od firmy.

Powiem więcej sprzęt za 2 tys. ( dowolnej firmy) nie nadaje się do fotografii ptaków. Bedzie z nim mnóstwo rozczarowań i bardzo mało satysfakcji. Wiem to z autopsji, bo z takim sprzętem zaczynałem, jednak już sama wymiana obiektywu na "prawie profi" pozwoliła robić to, o czym wcześniej mogłem tylko pomarzyć. Teraz przyszedł czas na wymianę puszki...

RB 
Temu Panu już podziękujemy

darek-dorado napisał/a:

Powiem więcej sprzęt za 2 tys. ( dowolnej firmy) nie nadaje się do fotografii ptaków. Bedzie z nim mnóstwo rozczarowań i bardzo mało satysfakcji.

A to już w dużej mierze zalezy od oczekiwań względem wyniku końcowego :-)
I od umiejętności - nie tyle fotograficznych ale okołoornitologicznych - oraz samozaparcia.
Oczywiście nie mówię o fotografowaniu sikorek przy karmniku.

Jednak przy takim budżecie polecałbym jakieś ruskie szkło ostrzone ręcznie - choćby Taira 300/4.5. Optycznie lepszy od wszystkich tanich zumów AF na 300, jasniejszy. Zreszta AF w Sigmie 70-300 jest i tak wolny, niepewny i charcząc - ogniskowanie ręczne przy odrobinie wprawy jest i tak pewniejsze...

Odpowiedz do tematu