Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 10 Paź, 2009
Fachowe rady...
Autor Wiadomość
Radek996 
Nowy

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   Fachowe rady...

Witam,
Zanim zaczne.. wiem ze pewnie wiele osob bedzie pisalo zdanie w stylu "uzyj wyszukiwarki itp itd.."
Ale mimo wszystko licze na jakies fachowe rady.
Otoz za 4 dni jade na urlop i mam szanse kupic aparat. Musze przyznac ze mialem juz cel zakupu i byl to Nikon d90 +18-105mm, teraz natomiast doszedl jeszcze canon 500d + 18-55mm oraz nikon d5000 + 18-105mm. Naprawde przyznam ze za bardzo sie nie znam i napewno kazdy z tych aparatow bedzie dobrym wyborem, jednak chcialbym wybrac cos dobrego za jakby nie bylo spore dla mnie pieniadze.
Z drugiej strony mysle czy nie poczekac na nastepce d90? ale chyba to zly pomysl wiec skupiam sie na tych 3 aparatach. Dodam ze ceny jakie mam do wybory w zwiazku z zakupem to:
canon - 570 funtow
Nikon d90 - 710 funtow
Nikon d5000 - 580 funtow
Ps. oczywiscie wyzej wymienione aparaty w cenie z obiektywami ktore wymienilem na poczatku.

Za nikonami przemawia to ze maja fajny obiektyw kitowy i napewno to jest plus - przynajmniej dla mnie. W sumie nie wiem o co jeszcze mialbym zapytac gdyz zapewne wszystko rozwinie sie z miare rosnoacych odpowiedzi od was jezeli takie nadejda?:)
Prosilbym o jakies konkretne rady za ktore bede wdzieczny gdyz jest to dla mnie wazny zakup.
Pozdrawiam.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   

Bezpośrednio to można porównywać 500D z D5000. I w tym porównaniu ciekawszy (ze względu na obiektyw) jest D5000.

W sumie to żeby komentować więcej warto by było poznać Twoje preferencje. Czy to będzie Twój pierwszy aparat? Czy może pierwsza lustrzanka?

Radek996 
Nowy

Tak moja pierwsza lustranka:) Naprawde czytalem juz wiele na ten temat, porownania itp i czym wiecej czytam tym bardziej sie zniechecam do kupna i tym wiekszy mam metlik w glowie. Dlatego tez postanowilem napisac tutaj i skupic sie na forum.
Co do obiektywu to Nikony przezemnie wymienione maja w miare uniwersalny obiektyw co napewno dla mnie jako poczatkujacego by bylo super rozwiazaniem.
Czego oczekuje od lustrzanki?? hmm najwazniejsze dla mnie to chyba jakos obrazu, w lustrzankach podoba mi sie ze zdjecie wyglada tak zywo, inaczej niz z normalnych kompaktow, rowniez mam chec uczenia sie fotografi jak i poznawanie aparatu, obcowanie z nim:)
Kolejna rzecza o ktorej mysle to: Czy canon czy nikon.. gdyz dokupywalbym obiektywy z czasem a wiadomo ze jak ma sie juz szkla to jak kupie nikona to raczej zostane przy puszcze nikona tak samo jak kupie canona to zostane przy canonie:)
Nikon d90 + 18-105 to ponoc fajny i ciekawy obiektyw a jak widzialem sam obiektyw kosztuje z 1000zl, natomiast obiektyw w canonie jest tanszy, wiec wybierajac canona za 570 funtow mam `slabszy` od nikona obiektyw na poczatek a doplace 140 funtow i mam nikona d90 czyli jak rozumiem aparat lepszy i bardziej funkcjonalny + co wazne - dobry obiektyw ktory tez swoje kosztuje, chociaz wiem ze 500d raczej trzeba porownywa z d5000. Wiem ze tez co do obiektywow do canona czy nikona to trzeba wydac wiecej na obiektywy ze stabilizacja gdyz ich nie ma w body.
Jest tyle opini tyle aparatow ze mozna jobla dostac:) a chcialbym zeby wydane przezemnie pieniadze byly dobrze wydane. A co chce fotografowac? wszystko. Jednak chyba portrety i makro najbardziej :)

dżony 
Rozmowny

w takim razie to aparat na lata :)
a następcy d90 się prędko nie doczekasz :P bo jest to nowy aparacik-stosunkowo.
każdy z tego co wypisałeś wybrałby d90, ale jak wspomniałeś kasa kasa....
ale skoro kupujesz kupujesz za funty i owe 140 nie robi ci duzej różnicy to bierz nikona :)
prędzej zmienisz obiektyw niż puche. jeszcze d90 jest najwiekszym z podanych przez Ciebie aparatów co przez to idzie stabilniejszym i wygodniejszym w połączeniu z lampą błyskową i większym szkłem. d5000 i 500D mają trochę mały uchwyt. i chyba niewygodnie by się to wszystko razem trzymało. :)
pozdrawiam :D
ps. pisze o lampach itd bo z pewnością za pewien czas kupisz, fotografia wciąga .... ^^
ps2, D90 ma też najlepsze parametry techniczne etc etc

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

nie ma co się zastanawiać wybór jest oczywisty d90 (tylko ta kasa wiadomo, ale warto się "wyżyłować" )

komar_kzy 
Rozmowny

1. Nie kupuj body bez napedu af.
2. Kup lustrzanke z cmosem :razz:
3. Nie kupuj kita od canona
4. Nie kupuj canona * :twisted:

A tak na powaznie to nr. 4 to joke. imo z tych body ktore podales to jedynie d90

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Radek996, zastanawiam się nad czym się zastanawiasz! Jako człowiek, który używa Canona 450D (czyli "prawie" 500D) kupiłbym Nikona d90! Zakładam, że różnica w cenie jest do przeżycia w Twoim przypadku, bo inaczej byś nie brał tego zakupu pod uwagę.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Sob 10 Paź, 2009   

komar_kzy napisał/a:
1. Nie kupuj body bez napedu af.
2. Kup lustrzanke z cmosem
3. Nie kupuj kita od canona
4. Nie kupuj canona *

A tak na powaznie to nr. 4 to joke. imo z tych body ktore podales to jedynie d90

i pod tym ja się także podpiszę :)

Jasper 
Rozmowny

A tak w ogóle jako "oburzony " canonier powiem, że temat powinien być chyba w podtytule" pomagamy w wyborze lustrzanki..."

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

I jest, a na przyszłość proszę autorów podobnych tematów o precyzyjne ich umieszczanie w odpowiednim forum.
A propo wyboru to też jestem za D90, chyba, że autor weżnie pod uwagę C40d, to wtedy wiadomo co?

Radek996 
Nowy

Dziekuje za odpowiedzi:)))
Ale niestety dalej mam metlik w glowie chociaz powiem ze sam bylem od poczatku za d90:)
Jednak moja niepewnosc wynika tez z tego ze kupie aparat a moze mi sie cos nie spodoba itp? moze sie znudze?(watpie):P A tak powaznie to mysle sobie tak:
Kupie nikona lub canona i napewno bede chcial rozwijac sprzet poprzez kupowanie obiektywow a jak juz jakies kupie to zapewne pozostane przy sprzecie do ktorego owe obiektywy zakupilem :) Kolejna sprawa to myslalem sobie tak:
A moze kupie canona 500d tak tylko na poczatek, spodoba mi sie to sprzedam i kupie cos lepszego od Canona.
Z drugiej strony Nikon jest drozszy od canona 500d o 140 funtow ale jako aparat jest lepszy i do tego ma napewno lepszy obiektyw kitowy 18-105mm a z czasem chce kupie 50mm f1.8.

Napewno wasze rady mi pomoga i upewnia w wyborze chociaz dalej mam lekki metlik i nie jestem pewien a to tez dlatego ze wlasnie dowiedzialem sie ze jest w UK promocja ze dla studentow przy zakupie 500d wysylaja czek na 65 funtow wiec 500d by mnie wyszedl 500 funtow:) To juz wychodzi 200 funtow taniej nic Nikon d90 chociaz nie kasa jest az tak wazna tutaj ale chce dokonac dobrego zakupu i byc bardzo zadowolonym :)
Moje watpliwosci chyba biora sie z tego co wspomnialem wyzej odnosnie kupna czekos na sprawdzenie mam na mysli 500d i potem cos lepszego ale chyba to nie ma sensu bo czy kupie 500d czy d90 to i tak moge z czase je sprzedac i dolozyc cos i kupic lepszy aparat w przyszlosci:)
Jak macie jeszcze jakies rady i uwagi to prosze piszcie:)

Ps. Dlaczego Pan moderator poleca canona 40d? czy jest az tak bardzo wyzej od nikona d90?

Pozdrawiam.

Tranquilizer 
Bywalec

Radek996,

a brałeś może pod uwagę zakup używanej puszki a to co zostanie przeznaczyć na dobre szkła/szkło?
Koszt o wiele niższy, a tak będziesz mógł się wyżyć przy poznawaniu możliwości puszki jak i swoich zdolności :wink:

I za Wujek_Pstrykacz też bym rozważał C40D :cool:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Dlaczego polecam 40d, bo jest to nadal bardzo korzystna oferta na rynku i stoi wyżej w rankingu niż D90 (materiały, jakość, szybkość) :grin:

f11whocares 
Bywalec
pstryk

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009   

Oferta z forum:
...... http://www.talkphotograph...ad.php?t=169712
1. Canon 40D - mint condition, 7300 shutter releases, complete with all accessories and i'll throw in a 1 gig card and a rocket blower - £465 inc.......

Na ebay-u mozesz kupic uzywany za ok 400£, dodajesz 150 i masz jakis tam obiektyw+150 i masz speedlite430.
W sumie jakies 650-700 £ Chyba najlepsza opcja?!
Uzywany w anglii najczesciej jest w bardzo dobrym stanie, bo wiekszosc ludzi sie tego pozbywa no bo jest np 50d 5d, 1d itd
Ja kupilem za 400£ w stanie idealnym :) od typa ktory po paru miesiacach uzywania 40d kupil Canon EOS 1D Mk III, bo poprostu mial taka zachcianke.

Radek996 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Paź, 2009   

Chyba zostane przy d90, gdyż fajny obiektyw w zestawie na poczatek a pozatym kumpel ma nikona wiec napewno będe mógł pożyczać od niego dodatki jak lampa i obiektywy więc chyba do Nikona mi najbardziej po drodze:)
Co do Jakości wykonania c40d - jest super trzymałem w ręku od kumpla ale jednak dla mnie to nie aż tak ważne przecież rzucał nim nie będe:)
Pozdrawiam :) )
Ps. Wierze że nie będe żałował ;-)
Dzieki wielkie wszystkim :)

Odpowiedz do tematu