Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do 3000
Autor Wiadomość
karol85
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009   

hijax_pl napisał/a:
Z rzeczy które ma D5000 a nie ma D90 to tylko odchylany wyświetlacz i interwałometr. W drugą stronę lista braków w D5000 jest już znacznie dłuższa ;)

Ostatnio przeglądałem sporo testów i wypowiedzi i nie mogę zrozumieć jednego.
Dlaczego D90 jest lepszy od D5000.

Zrobiłem porównanie: http://www.optyczne.pl/po...d0=764&add1=911

I jakoś nie widać tych różnic.
Może ktoś pokrótce wytłumaczyć?

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009   

d90 ma o wiele lepszy wizjer, silnik AF napędzający szkła nie oznaczone af-s (bezsilnikowe), więcej przycisków pozwalających szybciej zmieniać ustawienia aparatu. jest też ciut większy.

tylko tyle albo aż. zdjęcia będą nie do odróżnienia.

mikolandiaa 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Paź, 2009   

Witam!
( nie wiem czy mogę tutaj napisać owe ogłoszenie)
Mam do sprzedania lustrzankę OLYMPUS E520 kit + tele obiektyw, karta pamięci 4gb, filtr uv , cale okablowanie, instrukcja obsługi i gwarancja na ponad rok ( aparat kupowany w lutym 2009 ) mało używany. Cena zestawu to 3.000zl :)
DLA CHETNYCH NA PW MOGE WYSLAC LINK DO AUKCJI.

MasterB 
Maniak

mikolandiaa, jest odpowiedni dział do tego rodzaju ogłoszeń... :neutral:

karol85
[Usunięty]

Krece napisał/a:
Hmm, czyli 500d z kitowym obiektywem.

Dziś bawiłem się Sony A350 z 18-70 mm, całkiem mi pasował, cenowo też wypada lepiej.

Ale... z testów wynika że w sony są straszne szumy przy wysokim iso (+800) no i nie wiem...

500d+kitowy obiektyw czy A350 z 18-70 (500 zł mniej) - Co wybrać?

No chyba że ktoś ma jeszcze inne pomysły, tak aby zamknąć się w 3000?

Według mnie lepszym wyborem jest Nikon D5000 + 18-105

http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9329s

Dopłacasz 48 zeta do 3000 i masz super zestaw.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ewentualnie A500 z kitem. A350 sobie daruj.

karol85
[Usunięty]

ghost napisał/a:
d90 ma o wiele lepszy wizjer, silnik AF napędzający szkła nie oznaczone af-s (bezsilnikowe), więcej przycisków pozwalających szybciej zmieniać ustawienia aparatu. jest też ciut większy.

tylko tyle albo aż. zdjęcia będą nie do odróżnienia.

Tylko zasadnicze pytanie czy to jest aparat dla amatora czy profesjonalisty.
Jeżeli dla amatora to:
różnicy w wizjerze pewnie i tak nie zobaczy.
Będzie kupował raczej obiektywy 18-105, 70-300, 18-50 nikona, a one mają własne silniki.
Więcej przycisków. Dla amatora raczej też mało przydatne. Spokojnie wszystko sobie ustawi i dopiero będzie pstrykał fotki.

No, a jeżeli chodzi o profesjonalistów no to już co innego ale oni raczej wiedzą co chcą kupić i na forum się nie pytają.

Opinia amatora. Możliwe, że się mylę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

karol85 napisał/a:
Więcej przycisków. Dla amatora raczej też mało przydatne. Spokojnie wszystko sobie ustawi i dopiero będzie pstrykał fotki.

Polemizowałbym - amator totalny ustawi tryb Auto co najwyżej sceny i nic więcej nie będzie zmieniał. Amator którego zainteresuje techniczny aspekt fotografowania włączy tryb P potem A/S może ostatecznie M też. Zaleta D90 jest taka, że da mu możliwość rozwoju. Z czasem zauważy że prosciej przełączać np tryb pomiaru światła przełącznikiem niż grzebać w menu. No ale trzeba to zauważyć ;)

karol85
[Usunięty]

Niby tak ale dopłacać 800zł czyli 1/4 ceny zestawu za kilka przycisków i zaoszczędzenie kilku sekund czy to się opłaca?
Chyba muszę się przejechać do jakiegoś sklepu i samemu spróbować jaka to różnica bo na razie tylko tak teoretyzuję :]

Zawsze jeszcze istnieje przycisk Fn, który można dowolnie definiować i ustawić sobie ten parametr, który najczęściej zmieniamy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jeśłi ktoś nie widzi róźnicy - to nie - nie ma sensu przepłacać :)

Krece
[Usunięty]

A powiedzmy że chciałbym jednak trochę dołożyć to który z tych niżej lepiej kupić (już na dłużej) i dlaczego - zakładamy ze wszystkie mi tak samo dobrze pasują.

NIKON D90 +18-105 VR

SONY A700 + 18-70 + 55-200

Canon EOS 50D + 18-55mm IS

Wiem że to już nie do 3k, ale nie chciałem robić nowego tematu.

MC 

Ja ze swojego poletka to bym szukal uzywanych A700+Sony 16-105.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ale wymyśliłeś. Z podanych zestawów poleciłbym ten z Nikonem D90. Później tylko dokupisz świetnego 70-300 VR (najlepszy stosunek jakości do ceny w tym zakresie ogniskowych) i masz super zestawik na lata.

MC 

Tez nie jest zly. Czy lepszy? Watpie.

SlawGaw 
Optyczny

Krece, jeśli Canon to nie z tym obiektywem, jeśli Sony to nie z tymi obiektywami, lepiej tak jak radzi MC 16-105, jak Nikon to tylko z tym obiektywem, jednak nie liczyłbym że ten obiektyw 18-105, starczy na lata, chyba ze będzie stał na półce nieużywany.

Odpowiedz do tematu