Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Myślę, że jest to temat poruszany wśród amatorów, dlatego mnie też dotyczy . Pytanie: Czy ktoś miał 70-300 Sigmy bez Apo i 70-300 Tamrona i czy może ktoś któryś polecić? Jakieś doświadczenia? Opinie? Potrzebuje wymagający amator, którego nie stać na 70-200/4...
Z góry dzięki!
Sigma bez APO odpada w przedbiegach. Takie moje prywatne zdanie. Jeśliś nikoniarz - to raczej jednak doskładać na N70-300VR - polecam.
arek.luszczek [Usunięty]
Wysłany: Sro 07 Paź, 2009
użytkuję Sigmę 70-300 bez APO, chętnie sprzedam:)
do zdjęć np. sportowych bez VR tragedia. Sigma ta wymaga dobrego, słonecznego dnia.
powyżej 200mm trzeba się natrudzić na "ostrym" zdjęciem, choć dla Cierpliwych jest to możliwe:)
Sam zastanawiam się nad wymianą obecnej szklarni na inną:)
Jak hijax_pl zwolennikiem nikkora jest szczerze mogę polecić 70-300 Vr.
Do zdjęć sportowych VR raczej się nie przyda, jaśniejszy obiektyw owszem.
No akurat sport to jedno z glownych profesjonalnych zastosowan stabilizacji.
1EV swiatla czesto jest lepszy od 1EV stabilizacji, ale tutaj rozmawiamy o niskim budzecie - tutaj 1EV swiatla kosztuje duzo wiecej niz 1EV stabilizacji.
Mam akurat tą Sigmę z mocowaniem do Nikona i nie jest aż taka tragiczna. Przy dobrych warunkach oświetleniowych radzi sobie dość dobrze. Faktycznie w zakresie 200-300 jest gorzej, ale statyw załatwia sprawę. Do zdjęć sportowych raczej się nie nadaje, ale do mniej dynamicznych scen dla amatora to całkiem ciekawa propozycja (zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę).
Mam EOSa 40D. Budżet: zbieram na Sigmę z APO. Miałem ją przez chwilę przy puszce. Potrzebna do przyrody (łosiów, itp.) imprez (rekonstrukcje bitw, itp.) i po części do macro z odwróconym heliosem lub raynoxem. I raczej ta z APO jest najlepsza. w tej bez apo pierścień ogniskowej chodzi tragicznie, aberracja tragiczna, i jeszcze by się coś znalazło... a tamron - nie wiem. nie podpinałem.
tak więc: Sigma 70-300 APO czy Tamron 70-300?
Jakieś doświadczenia? Chciałbym jeszcze go na jesieni mieć. Na tamrona bym już miał, na sigmę jeszcze pozbieram. niestety nie zarabiam (14 lat ).
Kolego, w temacie sigma czy tamron? - powiem tak. miałem tamrona 70-300 bez apo i właśnie jestem szczęsliwym BYŁYM posadaczem tegoz "sprzęciku". Przez 14 mc-y był dwa razy a naprawie (autofocus i ostreznie ręczne) i wkońcu dowiedziałem sie od sprzedawcy jednego z lepszych (popularniejszych) sklepów, że tamrony "przeżywają" najczęściej 12 m-cy a potem napewno poznasz bliżej zasady funkcjonowania serwisów
co do ostrosci - jak sie już ustawił, to było ładnie, ale żeby się ustawił, to często miał "wycieczki" po kilka ray w jedną i drugą stronę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9