Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 04 Mar, 2010
Sony A500 i A550
Autor Wiadomość
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 13 Paź, 2009   

No jako wieloletni użytkownik Minolt pozwole nie zgodzić się z teorią o wyższości minoltowskich wizjerków nad canonowymi. Niestety nawet prawie profesjonalny Dynax 9xi nie miał lepszego wizjera od EOSa 5. Nie mówimy tu o plastikowych aparatach typu Dynax serii3,4,5, ani EOS 1000, 500, 300, 3000 itp. Mówimy tu o puszkach klasy średniej i wzwyż. :razz:

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

To mówimy o zupełnie innych rzeczach. Jak rozumiem a550 to także klasa średnia i wzwyż... :roll:

Moim skromnym zdaniem 600si i 700si miały wizjery znacznie lepsze od Eosa 50 i 30. To nie teoria a praktyka.

Nie przeczę, że w haj endzie i troszkę niżej C robił zacne wizjery i nie tylko. Dla szerokiej publiki zaś... były wizjery na miarę teniej kanonowej optyki.

zentaurus 
Rozmowny

Bardziej bym porównywał Canona5 do Minolty Dynaxa 9.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Oj nie, oba aparaty są z początku lat 90-tych tj. 9xi i EOS5. Dlatego je porównuję. Dynax 9 to 100% krycia w wizjerze więc porównać można tylko do jedynek Canona. :smile:

MC 

Klasa wizjera w Dynaxie 9 to zupelnie inna bajka. Piekny aparat. I nawet mozna go zmusic do dzialania z SSM. Ale juz chyba wystarczy OT.

CatStevens111
Rozmowny

MM napisał/a:
Jak grubo ponad miesiąc temu robiłem zdjęcia A550 to niewiele spraw zrobiło na mnie pozytywne wrażenie, ale akurat to co widziałem w wizjerze było w miarę pozytywne i normalne

No to teraz jestem dopiero załamany :)

Biorąc pod uwagę z jaką regularnością opinia MM na temat produktów Sony okazawała sie być odwrotna (o 180 stopni, taki prawdziwy negatyw w terminologii fotografii analogowej) w stosunku do moich własnych spostrzeżeń o tych aparatach, to mogę z 90 % prawdopodobieństwem oświadczyć , że ten A550 to po prostu świetny aparat z niestety dupiatym wizjerem. :mrgreen: :mrgreen:

Jak jeszcze MM wspomni, nie daj Bóg, że coś w tym aparacie Sony jest dobre albo że jest OK to wpadnę juz całkiem w depresję :mrgreen:

MM przez tą Twoją pozytywną opinię tego wizjera w A550 właśnie skreśliłem A550 z listy moich zakupów. :mrgreen:

kilka słów o A550

http://www.photocrati.com...ld-test-report/

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 14 Paź, 2009   

Wizjer jak wizjer, ale LCD w A550 sie udalo (ostatnio troche macalem) W 40D na LCD to ja widze tylko ze zdjecie sie zrobilo, a jak sie zrobilo to dopiero na kompie mozna zobaczyc :sad: . Ale co prawda to prawda Sony w telewizorach to potega :wink: .
Co mnie troche zaskoczylo to:
Lv z opuszczonym lustrem, czy napewno na matrycy dostaniemy to co widzimy w LV :?:
AI servo wlaczone ciagle (jakis czas??) przy celowaniu przez wizjer, jak z takim czyms przekadrowac cokolwiek? Da sie to jakos wylaczyc ? Gosciu w sklepie albo nie wiedzial, albo nie bardzo rozuwial o co mi chodzi, bo jedyne remedium na to, to kazal mi wlaczyc LV :zalamany:

MC 

Usjwo, A700 juz ponad 2 lata temu mialo taki telewizor. To tylko wyswietlacz w 40D dziala tak jakby byl zepsuty :wink:
Jesli chodzi o AF-C, to oczywiscie da sie wylaczyc. Dostepne sa tryby focusa: single, auto, continous, manual. W tej kwestii od dawna sie nic nie zmienilo. Z wyjatkiem szybkosci i precyzji oczywiscie.
Ostatnio zmieniony przez MC Sro 14 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Usjwo 
Optyczny

MC napisał/a:
[b] To tylko wyswietlacz w 40D dziala tak jakby byl zepsuty :wink:

No niestety, tak to wyglada. I po co bylo ogladac "obce" aparaty :wink:

RB 

Usjwo napisał/a:

No niestety, tak to wyglada. I po co bylo ogladac "obce" aparaty :wink:

Prawda o wyświetlaczach C była znana szeroko mozna byo uwierzyć na słowo: np. wśród digiskopowców mówiło się, że ich kompakty były świetne do tego celu z wyjatkiem chyba najgorszego ekranu w każdej z klas sprzętu. A tam ostrzy się ręcznie lunetę na ekran...

SlawGaw 
Optyczny

Usjwo napisał/a:
AI servo wlaczone ciagle (jakis czas??) przy celowaniu przez wizjer, jak z takim czyms przekadrowac cokolwiek? Da sie to jakos wylaczyc ?

Zapewne nie chodzi tobie o AF-C (AI servo), ale o funkcję EYE-Start AF, polega to na tym że po przyłożeniu aparatu do oka zaczyna wstępnie ustawiać ostrość i robi to ciągle aż do naciśnięcia palcem na spust (w tedy AF działa normalnie) lub do odstawienia aparatu od oka. Funkcja ma na celu skrócenie czasu ustawiania ostrości, tak aby po naduszeniu spustu aparat tylko doostrzył, a nie dopiero szukał ostrości. Wymyślone przez Minoltę i pierwszy raz zastosowane w serii xi.
Można to wyłączyć, na szczęście.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   

RB napisał/a:

Prawda o wyświetlaczach C była znana szeroko mozna byo uwierzyć na słowo

Sprawa wyswietlacza nie przesadza o kupnie danej marki/modelu, przynajmniej u mnie tak bylo. Pewnie Canon oparl sie na legedach "profi" ze wyswietlacz i Lv jest be i przespal troche ten temat, a szkoda.

[ Dodano: Pią 16 Paź, 2009 11:48 ]
SlawGaw napisał/a:
EYE-Start AF, polega to na tym że po przyłożeniu aparatu do oka zaczyna wstępnie ustawiać ostrość i robi to ciągle aż do naciśnięcia palcem na spust (w tedy AF działa normalnie) lub do odstawienia aparatu od oka.

Problem w tym ze on kreci tym obiektywem dlugo po odstawieniu od oka, juz nie pamietam czy po zrobieniu zdjecia tez, czy tylko po celowaniu. Ja probowalem akorat z 75-300, ktory sie dosc sporo wysowa i kreci "mrdka", wiec nie za bardzo mi sie to podobalo. Przy pierwszym razie (jak nie wiesz o tej funkcji) i aparat nagle sam "ozywa" w rece, mozna sie wrecz przestraszyc i wypuscic aparat :mrgreen: . Ale jak mozna to wylaczyc to nie ma problemu :grin:

Marian 
Optyczny

Czy 550 zewnętrznie czymkolwiek się różni od 500? Miał ktoś w ręku obydwa? Wczoraj miałem w ręku 500. Pytam bo 550 w sklepie nie było.

MC 

Marian, ja roznic nie zauwazylem, ale tez w sumie nie za bardzo bylbym w stanie ocenic roznice :lol:

RB 

Usjwo napisał/a:

Sprawa wyswietlacza nie przesadza o kupnie danej marki/modelu, przynajmniej u mnie tak bylo.

Mi chodziło o to, ze nie trzeba było brac innych aparatów do reki, tylko wierzyć na słowo :-)

Usjwo napisał/a:

Pewnie Canon oparl sie na legedach "profi" ze wyswietlacz i Lv jest be i przespal troche ten temat, a szkoda.

Podobnie jak to, że przez dłuuugi czas kanon opierał się na legendzie 'profi' wychodząc z ząłożenia, ze rozsądny wizjer w klasie nizszej i sredniej (EOS50) to też rzecz zupełnie niepotrzebna...

[ Dodano: Pią 16 Paź, 2009 09:48 ]
Usjwo napisał/a:

Problem w tym ze on kreci tym obiektywem dlugo po odstawieniu od oka, juz nie pamietam czy po zrobieniu zdjecia tez, czy tylko po celowaniu. Ja probowalem akorat z 75-300, ktory sie dosc sporo wysowa i kreci "mrdka", wiec nie za bardzo mi sie to podobalo. Przy pierwszym razie (jak nie wiesz o tej funkcji) i aparat nagle sam "ozywa" w rece, mozna sie wrecz przestraszyc i wypuscic aparat :mrgreen: . Ale jak mozna to wylaczyc to nie ma problemu :grin:

Z 75-300 to faktycznie moze bć szok. Toto charczy, wyje a ostrości i tak nie łapie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi