Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 14 Paź, 2009 Jeden wielki mętlik - prosze o pomoc:)
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w podjeciu decyzji.
Zalozmy, ze bede mial do wydania ok 12k na sprzet foto.
Obecnie posiadam Sony A100. W gre wchodzi takze zmiana systemu, aczkolwiek ostatnio coraz bardziej odchodze od tego pomyslu - Sony zaczelo sie rozkrecac;)
Problem dotyczy wyboru obiektywow, a byc moze takze i body.
Na pewno kupie Sigme 70-200 2.8 HSM (chyba nic lepszego nie ma w tej cenie), zastanawiam sie jednak nad drugim (krotkim) zoomem. Szukam jasnego zooma, najlepiej z HSM. Jest Sigma 24-70 2.8 HSM, jest Zeiss 24-70 SSM 2.8. Tylko to wpadlo mi w oko, ale moze cos przegapilem?
Pojawia sie pytanie, czy warto kupowac tego Zeissa do APS-C (bedzie to albo A100 albo A550 albo a700 jezeli za miesiac jeszcze bedzie w sklepach). Przypuszczam, ze pokaze swoje pazury dopiero na FF, ale nie wiem, czy sie nie myle. Moze wystarczy Sigma, a za dodatkowa kase jakas stalke kupic? Pomozcie, bo juz nic nie wiem:( Wydaje mi sie, ze ten obiektyw Zeissa zmarunuje sie na A100/A550/A700.
Jakie wybralibyscie obiektywy, przy budzecie 12k wraz z nowym body, do fotografowania glownie portretow, imprez (np. sluby) itp.?
No cóż, kolejna osoba, która chce wykorzystać dotację dla bezrobotnych, chyba. Prawda?
Ratel napisał/a:
Na pewno kupie Sigme 70-200 2.8 HSM (chyba nic lepszego nie ma w tej cenie)
Jest Tamron, nie kupiłbym żadnego z nich, Tamron jest wolny i tandetny, Sigma mydlana na 2.8, w obu trzeba trafić na dobry egzemplarz aby dobrze ustawiał ostrość.
Ratel napisał/a:
Jest Sigma 24-70 2.8 HSM, jest Zeiss 24-70 SSM 2.8.
24 mm na APS-c to wąsko, więc niepraktycznie.
Dobry zestaw to: A900 (A850 jeszcze jest niewiele tańszy) Zeiss 24-70 SSM 2.8 + Sony 70-200 2,8 SSM, Sigma 50 HSM 1,4, Zeissy 16-35 SSM 2.8, 85 1.4, 135 1.8, lampy Sony HVL-F58AM, oraz Sony HVL-F20AM do zdalnego wyzwalania.
Egzemplarz, ktory testowalem na 200/2.8 byl wiecej niz akceptowalny. Jak widac sporo zalezy od konkretnej sztuki. AF byl cichy, pewny, ale niezbyt szybki.
Poza tym to, co nazywasz "dobrym zestawem" kosztuje tyle, ze
No wlasnie tez sie troche obawiam, ze bedzie zbyt wasko z tym 24 na poczatku zooma:(
Co w takim razie sensownego kupic, aby miec troche szerszy kat?
Co do tej Sigmy, to chyba juz przy niej zostane - wydaje mi sie, ze nic lepszego w tej cenie nie znajde.
A czy ma sens kupowanie tych lepszych Zeissow (ok. 7k) do A550, czy A700? (na marginesie: strasznie mnie wkurza dziura w systemie, ktora powstala po zakonczeniu produkcji A700. A550 jest jakis taki cukierkowaty:(
Do tej pory planowalem kupowac w miare dobre obiektywy, ktore beda takze przeznaczone na FF, ktora pewnie kupie w przyszlosci:)
Straszna szkoda, ze ten chwalony Zeiss 16-80 jest taki ciemny - raczej ciezko bedzie go wziac na impreze, prawda?
A moze Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8, jako dodatkowa opcje do tej sigmy 24-70?
SlawGaw - dzieki za propozycje z dodatkowa lampa! Myslalem o tym, ale pomysl z tansza F20AM jest genialny - ze tez o tym nie pomyslalem:)
Wysłany: Sro 14 Paź, 2009 Re: Jeden wielki mętlik - prosze o pomoc:)
Ratel napisał/a:
Pojawia sie pytanie, czy warto kupowac tego Zeissa do APS-C
Zależy jaki typ fotografowania będziesz preferował - jeśli ekwiwalent 36 milimetrów z przodu Cię satysfakcjonuje - jak najbardziej. Jeśli nie, ale nie masz nic przeciwko zmienianiu szkła do szerszych ujęć - np na Sigmę 10-20 - też. ma to swoje plusy - kiedy zmienisz body na FF szkło do FF będziesz już miał a ultra szeroki pod APS-C możesz opchnąć. Ja uważam, że kwestia zakupu Zeissa 24-70/2,8 to tylko kwestia pieniędzy. Jak Cie stać - bierz. Jak nie - pomyśl o Zeissie bodajże 16-80 pod APS-C.
Ja się zarżnąłem i do D90 kupiłem Nikkora 24-70. Kat widzenia na krótkim końcu w zupełności mi wystarcza, ultraszerokiego prawie nie zakładam na body. Jak zmieniam, to na 70-300 raczej. Ale jak mówię - to kwestia osobistych preferencji. Decyzja jest Twoja.
Z A700 czy A550 nie jest ona potrzebna bo wbudowana też może. W A900/A850 nie ma wbudowanej lampy, a o tym ze tak można jest napisane w reklamach Sony.
Ratel napisał/a:
A moze Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8
Może być, oczywiście do A700 czy A550, ale tylko dobra sztuka i trzeba się przygotować na odłażące gumy.
nazgul napisał/a:
do szerszych ujęć - np na Sigmę 10-20 - też
Posiadałem kilka sztuk obiektywu Sigma 10-20 EX 4-5,6 wszystkie wykazywały wady na podstawie których mi je wymieniano, od prawie dwóch miesięcy czekam na zwrot kasy po oddaniu ostatniego. O moich przygodach z Sigmą pisałem wielokrotnie na tym forum, więc teraz ograniczę się tylko do stwierdzenia że nie polecam.
Wcale niezły zestaw można złożyć z a700, cz 16-80 i wspomnianej Sigmy (pod warunkiem wygrzebania ostrego egzemplarza). Całość powinna się zamknąć w kwocie ok. 7500-8000 PLN. Zostanie sporo na lampę, filtry, torbę...
Gdyby był następca a700...
...ale nie ma. I jak na razie w niczym nie ujmuje to samej a700
@Nazgul - masz racje co do dopasowania sprzetu do swoich potrzeb. Ja generalnie lubie uzywac dlugich zakresow i na co dzien moge nawet chodzic z sama 70-200. Niestety na sluby, czy inne ...... czasami trzeba cos szerszego no i nie wiem do konca czy 24 na APS-C da rade - jakos trudno mi to okreslic.
@SlawGaw - z tymi lampami, to musze jeszcze troche poczytac co i jak - narazie sie zatrzymalem przy obiektywach:) Wczesniej zrozumialem, ze chcesz wyzwalac zdalnie wlasnie te F20AM, anie F58AM. Chyba wkrotce poprosze o pomoc w rozwianiu watpliwosci dot. wyzwalania zdalnego - chcialbym radiowo, a nie blyskiem, poniewaz chcialbym czasami nie doswietlac z przodu, ale chyba sam nie wiem czego chce - za malo doswiadczenia w pracy z lampami.
@Baku - przemysle ten zestaw, ale co do teog Zeissa Zeissa 16-80, to zakres genialny, cena i jakosc tez, tylko.....ciemny:( Wolalbym doplacilc, ale zeby mial 2.8:) Moze za bardzo sie trzymam tej jasnosci? W sumie to jedna dzialka. Tylko z drugiej strony, Sony mocno szumi i ta jedna dzialka jest raczej istotna:(
Jezeli macie jeszcze troche cierpliwosci, tak podsumowujac:
Czy lepiej kupic A850/A900 ze slabszymi obiektywami (Sigma 70-200 koniecznie + tanszy szeroki zoom, taki do 2k), czy moze lepiej kupic sobie A550/A700 jezeli sie jeszcze na nia zalapie i do tego Sigme i np. Zeiss 24-70? Czy warto kupowac tak dobre szklo do APS-C? Czy bedzie widoczna duza roznica pomiedzy tanszym zoomem, a tym Zeissem na APS-C?
Pozdrawiam,
Jarek
Ps.
Dziekuje za przeniesienie tematu do innego dzialu - nie zauwazylem takiej kategorii:)
Pełna zgoda, że A700 jest fajny i może wystarczyć na dziś, jeśli jednak Ratel dostanie pieniądze i kupi A700, to najmniej rok (chyba) nie będzie mógł go sprzedać i wymienić na nowy model, a to boli że pojawia się coś nowego a tu ze starym trzeba się męczyć. Oczywiście zakładam że następca będzie lepszy.
Chyba lepiej za cudze pieniądze kupić te przedmioty które są najdroższe, na które samemu nas nie stać, które mogą pozwolić na zarobienie na te tańsze. Ratel myśli się o pełnej klatce, to dlaczego nie od razu rozwijać wszystkiego pod tym kątem, A700 + CZ 16-80 w tym nie pomoże bo zżera połowę środków, przez rok tego się nie sprzeda a ile potem będzie to warte? A700 raczej niewiele.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 15 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
@Nazgul - masz racje co do dopasowania sprzetu do swoich potrzeb. Ja generalnie lubie uzywac dlugich zakresow i na co dzien moge nawet chodzic z sama 70-200. Niestety na sluby, czy inne ...... czasami trzeba cos szerszego no i nie wiem do konca czy 24 na APS-C da rade - jakos trudno mi to okreslic.
Ostatnio widziałem gościa który cały ślub zrobił nie zdejmując AF-S 50/1,4 z aparatu (D700)
SlawGaw, niestety Sony ma dziurę w modelach. Dopieszczają amatorów wypuszczając entą puszkę z plastiku z wykrywaniem 130 twarzy w kadrze, a brakuje korpusu, który nawiązałby walkę z Canonem 50D nie wspominając o 7D czy D300s.
Jeśli ma być Sony i APS-C to niestety tylko a700. Seria a5x0 jest dla mnie na razie zagadką, a trudno polecać coś o czym się nie ma pojęcia.
Jeśli zaś pełna klatka, to ze wszystkimi konsekwencjami, bo jak dobrze wiemy cyfrowe FF to nie jest droga usłana różami, a raczej propozycja dla doświadczonych osób z pełnym portfelem.
Jaka jest a850 nie wiem, wiem natomiast, że mając do wyboru Nikona D700 (a jest w podobnej cenie), na a900 nawet bym nie spojrzał. Nie chcę obrażać Sony, ani jego zwolenników, ale a900 to nie ten sprzęt za nie te pieniądze. Wygląda na to, że a850 także.
Za 13700 jest zestaw Nikon D700 + Nikkor 24-70/2.8.
Można też się skusić na Nikona D700 + Sigmę 24-70/2.8 i 70-200/2.8 za jakieś 13000.
Dla mnie te dwa zestawy kończą temat cyfrowej pełnej klatki za rozsądną cenę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11