Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 13 Paź, 2009 Nowy czy sprawdzony? Obiektyw do 7D
Jak w temacie. Zastanawiam sie miedzy 2 obiektywami - nowym 15-85 oraz sprawdzonym 17-55. Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo ale przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili tak aby zestaw aparatu+ obiektyw nie przekroczyl 10 000 zł (body kosztuje 5999zł). Dzieki za rady
Na podobne pytanie udzieliłem sobie odpowiedzi: 17-55.
Jeśli jednak nie potrzebujesz światła f/2.8 to 15-85 powinien być ok, za krótko jednak się nim bawiłem aby powiedzieć na 100% że jego ostrość jest porównywalna z 17-55. Pierwsze wrażenie było jednak bardzo dobre.
owszem
nawet jak trzymasz 15-85 to czujesz, że jest tam kawałek szkła
na tyle ile sie bawiłem tym szkłem na pokazie obudowa jak najbardziej ok, wstępnie nie mam zastrzeżeń
Driver1, zdajesz sobie sprawę z tego że 17-55 jest o 2 działki jaśniejszy na długim końcu? Za to właśnie się płaci... Jeśli Ciebie stałe światło w całym zakresie nie rusza, to nie warto przepłacać.
Jak w temacie. Zastanawiam sie miedzy 2 obiektywami - nowym 15-85 oraz sprawdzonym 17-55. Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo ale przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili tak aby zestaw aparatu+ obiektyw nie przekroczyl 10 000 zł (body kosztuje 5999zł). Dzieki za rady
Poczekaj - spokojnie - nie śpiesz się - jeszcze zdążysz kupić. Zamów na razie samo boody. Szkło 17-55 też ma swoje wady, o 15-85 jeszcze mało wiemy.
przede wszystkim jakosc zdjec!? Ktory byscie koledzy polecili
Jeśli nie braknie Ci światła to jakość zdjęć może być porównywalna.
Driver1 napisał/a:
Nie pytam ktory jest bardziej uniwersalny bo to wiadomo
Krótszy zakres ogniskowych mozna często skorygować "zoomem noznym", braku światła zastanego niczym skorygować się nie da, dlatego kwestia "uniwersalności" dla mnie jest dyskusyjna.
B o g d a n napisał/a:
Poczekaj - spokojnie - nie śpiesz się - jeszcze zdążysz kupić. Zamów na razie samo boody. Szkło 17-55 też ma swoje wady, o 15-85 jeszcze mało wiemy
Z tym się zgodzę jeśli chcesz kupić 15-85 i jesteś cierpliwy. Warto poczekać, bo jeśli poznamy jakieś istotne wady tego obiektywu to jego cena spadnie. 17-85 ponad 2 lata od swojej premiery/mimo wzrostu kursów walut/ staniał o połowę.
Popieram opinię MC, goltara i pawel23=warto kupić 17-55/2,8 IS USM.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Paź, 2009
Driver1 napisał/a:
Na zagranicznych stronach sample 15-85 wychodza calkiem ciekawie. Kwestia ceny czy oplaca sie kupowac 2x drozszy obiektyw.
Driver1,
skoro jest to jeden z lepszych zoomów na aps-c pod canona i na dodatek całkiem jasny w całym zakresie to w niektórych "okolicznościach" się bardzo opłaca i wręcz czasem to konieczność. Pytanie brzmi czy u Ciebie zachodzą te okoliczności.........? Bo po tym jak zadałeś pytanie, można mieć wątpliwości........
Napewno zajda takie "okolicznosci" . Nie mam narazie aparatu i dlatego staram sie wybrac miozliwie uniwersalny i dobry obiektyw, taki aby mial fajny zakres (zoom) poniewaz na poczatku nie bede kupowal innego obiektywu ale przde wszystkim zalezy mi na jakosci - taki aby w ciezkich warunkach (slabe swiatlo) wiecej wychodzilo zdjec niz nie wychodzilo .
Jak slabe swiatlo, to wybor powinien byc oczywisty.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Paź, 2009
Driver1 napisał/a:
taki aby w ciezkich warunkach (slabe swiatlo) wiecej wychodzilo zdjec niz nie wychodzilo .
no to warto dopłacić, z tym że sporo też zależy od operatora. Polecam zakup do tego lampy, jeżeli jest możliwość błyskania. Bo właściwie nie napisałeś do czego ma być ten zestaw.
Ponoć te nowe ef-s są solidniej wykonane. goltar, jakie masz odczucia?
Jeśli chodzi o 15-85 to jakość wykonania jest porównywalna z 17-55. Mam nadzieję że będzie tylko bardziej szczelny, bo w przypadku 17-55 nie jest z tym najlepiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9