Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem jeszcze czy niestety czy stety ale swiat idzie w tym kierunku.
Moze jeszcze nie za 100 czy 200 ale za powiedzmy 1500 lat bedzie to co
od dawna przeczuwam. Moje pra-pra-pra....wnuczki beda "obywatelami Ziemi"
Jeszcze mamy granice polityczne ale granice gospodarcze sa juz inne.
To jest akurat zaleta bo chyba nikomu na tym nie zalezy aby bombardowac swoje wlasne fabryki na przyklad.
To co przewiduje;
Wpierw pojda "out" granice, juz ich prawie niema w Europie a to jest
dopiero poczatek, potem jezyki. Angielski zostanie jako ten ktory wytrzymal probe czasu,
Gorzej bedzie z mentalnoscia ludzi, ale pamietajcie o tym ze ludzie caly czas i coraz
wiecej podrozuja, miksuja sie ze soba, mieszaja rasy, narodowosci, wiec to jest
kwestia czasu.
Na samym koncu (z tym ze to juz wezmie troche wiecej czasu) zostanie tez jedna, wypadkowa rasa na Ziemi
To jest punkt docelowy, do tego swiat dazy, nie za naszych czasow wprawdzie ale to jest proces nieunikniony.
Czyli reasumujac: 1. Obywatelstwo - Ziemianin, 2. Jezyk Ziemianski (angielski)
3. Rasa - Ziemska.
Ja naprawde nie napisalem nowelki science fiction, to nie jest smieszne, taka jest nasza
przyszlosc bo wszystkie znaki na Ziemi i Niebie na to wskazuja
Ale najgorsze z tego wszystkiego bedzie to ze jak juz minie sporo czasu i wiek 21 bedzie
nalezal do historii starozytnej uczniowie beda dostawali "paly" za to ze nie potrafili wymienic
przynajmniej 5-ciu panstw nalezacych do Europy. A jeszcze pozniej...pierwsze 5 tysiecy
lat historii Ziemi od czasow Chrystusa bedzie omowione na 1 lekcji historii, tak jak my uczylismy sie
o czasach Neandertalczyka....... - to mnie troche teraz juz przeraza....
Ostatnio zmieniony przez Allan Pią 16 Paź, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Za czasów imperium rzymskiego obywatele też mieli podobne odczucia jak Wy teraz, potem jeszcze wielokrotnie w historii o tym wspominano... Nie przesadzajcie
Za czasów imperium rzymskiego obywatele też mieli podobne odczucia jak Wy teraz, potem jeszcze wielokrotnie w historii o tym wspominano... Nie przesadzajcie
Tylko, że za czasów Imperium Rzymskiego wiadomość z jednego jego końca do drugiego docierała czasem w kilka/kilkanaście tygodni, a obecnie w ciągu sekund jest w stanie dotrzeć do dowolnego miejsca na Ziemi... Jest potrzeba by był to zunifikowany i zrozumiały przekaz...
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Paź, 2009
jaad75, zgadza się. Ale na początku XX wieku nie śniło się najtęższym umysłom o tym co możemy teraz mieć na co dzień Co nas czeka za 100, 200 czy 1500 lat.....
Szkoda 2 sekund naszego krótkiego życia na zastanawianie się nad tym
elijah [Usunięty]
Goltar, faktycznie przebywając w Chinach można odnieść takie wrażenie, hehe, niemniej i tam coraz więcej ludzi mówi po angielsku. Moi znajomi robiący interesy z Chińczykami korzystają tylko i wyłącznie z angielskiego, ba, nawet na okazję przyjazdu mojego przyjaciela do Chin witający go reprezentant nauczył się kilku słów po polsku
Allan,
ja jestem jak najbardziej za ideą jednego państwa. Pomijając już korzyści doczesne typu możliwość podróżowania po Europie bez ograniczeń, mało osób zdaje sobie sprawę z aspektu historycznego - jedna Unia w Europie oznacza, że obecnie mamy NAJDŁUŻSZY OKRES BEZ WOJEN w historii tego kontynentu (pomijam tutaj wewnętrzne konflikty zbrojne w Rosji czy byłej Jugosławii). Co więcej jedno ogólnoświatowe państwo oznacza zredukowanie nakładów na zbrojenia - bo z kim wówczas walczyć? Poniżej mała kalkulacja uświadamiająca, ile kasy MARNUJEMY jako ludzkość na narzędzia do wzajemnego mordowania.
Ogólnoświatowy budżet na zbrojenia to $1,46 TRYLIONA dolarów (tj. 1,460,000,000,000 dolarów - to nie pomyłka), co w przeliczeniu oznacza - jako że jest to forum fotograficzne - mniej więcej równowartość 365 milionów lustrzanek Nikon D700 wraz z obiektywem Nikkor 24-70/f2.8
Wiesz, jeśli sobie uświadomimy, że rocznie wydajemy równowartość 365 milionów lustrzanek na sprzęt służący mordowaniu ludzi i potężny na tyle, że może z całej planety uczynić jedną wielką pustynię, to wiesz, ja jestem jak najbardziej za tym, żeby istniało tylko jedno państwo - i żeby ludzie raczej robili zdjęcia (czy nawet "focili") niż się zabijali
Ostatnio zmieniony przez elijah Pią 16 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zabijania niestety nie unikniemy bo zawsze sie jakis konflikt znajdzie.
Zawsze jakas grupa, gang, mafia, serial killer, czy zwykly zabojca
ale tak jak wspomniales nie bedzie to masowy mord.
Sadze natomiast ze w parze z rozwojem cywilizacji moze sie stac to o czym pisal
S. Lem w ksiazce "Powrot z gwiazd" Ludzie beda mieli wykorzeniona agresje
albo przynajmniej zakodowany "stop" przed zabijaniem w genach, i to juz mi sie mniej podoba,
to znaczy aby byc dobrze zrozumianym, nie podoba mi sie ingerencja w przyrode, nature
Jestem jak najbardziej za technologia i wykorzystaniem natury ale nie za poprawianiem jej bo
to sie moze zle skonczyc (a przynajmniej jeszcze nie teraz, za malo jeszcze wiemy aby ryzykowac takie zabawy)
najpopularniejsze języki świata to: chiński (1 170 mln osób), angielski (1 135 mln)...
goltar napisał/a:
A ja po wizycie w Chinach mam odczucie że za 100 lat to wszyscy będziemy mówili po chińsku
To juz nas nie bedzie dotyczyc, ale na wszelki wypadek moje dzieci ucza sie obu
edmun napisał/a:
a później dowiedziałem się, że u nich o wiele trudniej jest napisać SMS'a,
Sa dwa sposoby (chyba) jeden to pinyin, gdzie piszemy "normalnie" i potem tlumaczone jest to na krzaczki - to sposob dal bialasow
Drugim wybierasz "storki-pociagniecia" (kazdy znak uproszczonego chinskiego mozna przedstawic za pomoca zdefiniowanych pociagniec) i slownik podpowiada Ci zanki.
edmun napisał/a:
bo jeden błąd krzaczkowy - zmienia sens zdania.
np. lubię Cię wujku
a lubię Cię CH**jku
Taaa... mow mi wuju tylko nie przekrecaj
O wiele bardziej "niebezpieczne' jest to w mowie, poniewaz znczenie slow zmienia sie w zaleznosci od tonu (jest ich 5) z jakim go wypowiadasz.
elijah napisał/a:
Co więcej jedno ogólnoświatowe państwo oznacza zredukowanie nakładów na zbrojenia - bo z kim wówczas walczyć? Poniżej mała kalkulacja uświadamiająca, ile kasy MARNUJEMY jako ludzkość na narzędzia do wzajemnego mordowania.
Nie zauwazyles ze przez ostatnie tysiaclecia to wlasnie wojny stymulowaly postep cywilizacyjno-techniczny.
Co do jednego jezyka, to faktycznie angielski jest tu przodujacym w tym wyscigu pomimo wiekszej ilosci mowiacych po mandarynsku, ale nie sadze zeby tak sie stalo. W koncu w starozytnym Rzymie tez moglo wydawac sie ze lacina wyprze wszystkie inne jezyki. Niestety jak pokazuje historia kazda cywilizacja porusza sie po sinusidzie i w pewnym momecie zaczyna sie jazda w dol. Tak tez bedzie pewnie z cywilizacja tzw. zachodnia. Gorny "peak" mamy juz chyba za soba, ale nie ma sie co martwic do konca naszego zycia chyba jeszcze wytrzyma.
skasowany [Usunięty]
elijah napisał/a:
jedna Unia w Europie oznacza, że obecnie mamy NAJDŁUŻSZY OKRES BEZ WOJEN w historii tego kontynentu (pomijam tutaj wewnętrzne konflikty zbrojne w Rosji czy byłej Jugosławii)
Zejdź na ziemię! To ile osób musi zginąć, żeby była wojna??? Do ilu to jeszcze konflikty 'lokalne'?
elijah napisał/a:
Co więcej jedno ogólnoświatowe państwo oznacza zredukowanie nakładów na zbrojenia - bo z kim wówczas walczyć?
Nie wiem czy taki naiwny jesteś, czy co? Łączą się, bo razem są silniejsi, bo razem są w stanie skonstruować lepszą broń itd. Zredukowanie nakładów na zbrojenia... haha...
Wszystkie organizacje odpowiedzialne za światowe bezpieczeństwo mają teraz więcej roboty, niż kiedykolwiek od drugiej światowej! Nawet przy zimnej tak się nie wczuwali, bo dyplomacja mogła wtedy naprawę dużo. Teraz mamy zagrożenia, przy których dyplomację można sobie o kant dupska rozbić...
Z jednej strony piękna rzecz- świat bez wojen, a z drugiej niestety z czasem przestalibyśmy mieścić się na ziemi... i to by mogło później wyglądać w ten sposób: odgórny nakaz maksimum jedno dziecko w rodzinie, obowiązkowa eutanazja po 70ce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9