Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 04 Mar, 2010
Sony A500 i A550
Autor Wiadomość
Marian 
Optyczny

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   

MC napisał/a:
Marian, ja roznic nie zauwazylem, ale tez w sumie nie za bardzo bylbym w stanie ocenic roznice :lol:
Dzięki. Pytałem, bo mnie 550 zainteresował gdy potwierdzono jego istnienie.
Trzymając więc 500, skoro jest identyczna zewnętrznie, poczułem niestety rozczarowanie w tym sensie, że niepodobna jest ani do mojej D7 ani D7D. Nie wiem jak trudno byłoby się do niej przyzwyczaić, a na horyzoncie nie widać nic lepszego, a jeśli jednak coś jest, to niech Sony "puści farbę" na ten temat, bo jak się "wkurzę" :wink: to kupię Panasonica.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Marian napisał/a:

Trzymając więc 500, skoro jest identyczna zewnętrznie, poczułem niestety rozczarowanie w tym sensie, że niepodobna jest ani do mojej D7 ani D7D.

Pierwsze: a500 może być być koncepcyjnie podobne do 5-tek a nie 7-mek Minolty (a jednak, a jak chyba wszyscy wiemy, to nie było to samo :-) )
Drugie: juz jakiś czas temu okazało się, że a700 tez nie jest bardzi podobne do 7-mek Minolty. Nie sadzę aby nastąpił powrót do tamtej koncepcji obsługi.

Marian 
Optyczny

Ja polubiłem D7 i D7D i naprawdę wolałbym, żeby Sony skopiowało ergonomiczne i materiałowe rozwiązania Minolty, jeśli sama nie ma nic lepszego do zaoferowania.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Marian napisał/a:
Ja polubiłem D7 i D7D i naprawdę wolałbym, żeby Sony skopiowało ergonomiczne i materiałowe rozwiązania Minolty, jeśli sama nie ma nic lepszego do zaoferowania.

Tompac bardzo polubił nowe Sony choć miał stare Minolty. Woli nowe rozwiązania. Podobno... Ja w to oczywiście wierzę... :wink: :lol: ...bo muszę. Też zdecydowanie wolałem ergonomię starych korpusów i to co wstawiają w nowych to kicha a pozytywny zachwyt nad zmianami to dla mnie zwyczajny bełkot"bo tak trzeba, wypada, muszę".

SlawGaw 
Optyczny

MM, ja mam KM D7D i A700, widzę miedzy nimi różnice w ergonomii, niektóre mogę pochwalić inne są denerwujące, A700 lepiej mi się trzyma, szerszy grip, lepiej rozwiązany szybki podgląd miejsca ustawienia ostrości na zrobionym zdjęciu (już od a100 jest pod kciukiem), a to co widzę w nowych seriach, przełącznik off/on przy spuście też mi bardziej pasuje. Przewagi KM D7D to sterownie ISO, korekcją i balansem, w A700 jest ono dobre ale nie w tych miejscach co trzeba. Największa wada A700 to że czasem sama się przestawia.
Myślę że zmiany są konieczne, bo nie wszystko jest idealne, a że część tych zmian nam nie pasuje to inna sprawa, niestety aparatów nie robi się pod indywidualne potrzeby danych osobników.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wszystko jest kwestią priorytetów. Dla mnie decydujące jest rozmieszczenie przycisków decydujących o ZROBIENIU zdjęcia a nie OGLADĄDANIU zdjęcia już wykonanego. Szybka zmiana parametrów bez wchodzenia w menu, szybka korekcja lampy błyskowej, zmiana trybów pracy AF-u, mierzenie światła itd. Najlepiej jak do tego wszystkiego nie potrzeba włączać tylnego panelu. NIE CIEPRIĘ jak muszę często używać tylny panel do zmiany nastaw. Jeżeli jest to jedyna forma komunikacji z korpusem to ja wtedy mówię "dziękuję" i odkładam taki aparat na półkę.

RB 

Marian napisał/a:

Niestety, problem w tym, że oni sadzą, że mają coś lepszego do zaoferowania...

W moim wieku tez bardzo nie lubię sie przestawiac na nową filozofie obsługi... ale chyba bez tego sie nie obejdzie...

[ Dodano: Pią 16 Paź, 2009 16:25 ]
SlawGaw napisał/a:
przełącznik off/on przy spuście też mi bardziej pasuje.

A mi absolutnie nie. Dlatego, że w sumie aparat bardzo rzadko się wyłacza. Aparat z wyłaczonym eye-startem w funkcji czuwania zuzywa mniej pradu, niż właczany wyłaczany co chwilę (ta cholerna trzepaczka czyszcząca matrycę i cos tam jeszcze). Byłem zdziwiony, ale tak w tej mojej starożytnej pierwszej alfie jest...

Natomiast pod palcem obok spustu mógłby być podgląd GO. Zamiast pod małym palcem prawej ręki jak się w niego trafi.

AM 
Maniak

MM napisał/a:
Wszystko jest kwestią priorytetów. Dla mnie decydujące jest rozmieszczenie przycisków decydujących o ZROBIENIU zdjęcia a nie OGLADĄDANIU zdjęcia już wykonanego. Szybka zmiana parametrów bez wchodzenia w menu, szybka korekcja lampy błyskowej, zmiana trybów pracy AF-u, mierzenie światła itd.

Tutaj mozna wiele zarzucic Canonowi i jego metodzie trzech przyciskow.
Na szczescie przyszedl 7d i wnosi naprawde wiele w kwestii ergonomi - bardzo mi sie podoba oprogramowanie i usytuowanie przycisku DOF oraz nowy przycisk przy spuscie. Po przeniesieniu tych idei na 1d moze byc wreszcie fajnie.

No, ale w to, ze Canon wyciagnie na wierzch MLU nie uwierze.

Paweł_G 
Maniak

Dla mnie Canonowska metoda 3 przycisków jest niemal doskonała - jak ktoś zna na pamięć ich ustawienie i powiąznie pokręteł to praktycznie nie trzeba odrywać oka od wizjera. To się w reporterce niesamowicie dla mnie liczy. Już w 30D było ok ale jak dodali w 50D wyświetlanie wartości iso to ja nie potrzebuję nic więcej.

SlawGaw 
Optyczny

RB, ja nie twierdzę że to umieszczenie on/off jest najlepsze, ale wolę włączać aparat palcem prawej ręki niż lewej,

Marian napisał/a:
naprawdę wolałbym, żeby Sony skopiowało ergonomiczne i materiałowe rozwiązania Minolty

Nie chciałbym powrotu minoltowskich gum, wszystko co mam ze znaczkiem Minolty czy Koniki Minolty ma rozjechane albo wymienione gumy, np na Minoltę 24-105 założona guma od Nikkora, grip do KM D7D bez gum odlazły, a sama D7D pęcherze powietrza pod gumą, na pokrętłach luźne. Tu Sony się spisało, gumy są dobre albo ich nie ma.

Szabla 
Rozmowny

Wysłany: Sob 17 Paź, 2009   

SlawGaw napisał/a:
Przewagi KM D7D to sterownie ISO, korekcją i balansem, w A700 jest ono dobre ale nie w tych miejscach co trzeba.

Niektórym to pasowało, a innym nie.

sampler 
Uczestnik

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009   

Dzisiaj mialem w lapkach 550. Na pierwszy rzut oka jest ok. Plastiki lepsze niz w 3x0. Wyswietlacz bajka. Pobawilem sie tez AF i odnosze wrazenie ze mimo 9 pol jest duzo lepiej niz w poprzednikach. Jest jednak jedno ale. Otoz podczas potwierdzenia ostrzenia pola podswietlaja sie na czerwono. Nie wiem czy mialem wadliwy egzemplarz ale po bokach wizjera rozswietlala sie wraz z punktem czerwona poswiata. Czy ktos mial podobnie?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009   

niestety :neutral:

pursat 
Rozmowny

Wysłany: Pon 26 Paź, 2009   

Naklady na marketing wyswietlacza byly niewystarczajace. Szabla, tylko nie pisz znowu o Canonach prosze.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pon 26 Paź, 2009   

pursat napisał/a:
Naklady na marketing wyswietlacza byly niewystarczajace

wyświetlacz akurat jest świetny. kiepskie jest podświetlenie ramek AF. widoczne jest to szczególnie w kiepskich warunkach oświetleniowych.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi