Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 09 Sie, 2006 zdjęcia z lampą zewnętrzną w kościele
Zastanawiam się jak robić zdjęcia w kościele z zewnetrzną lampą z krótkimi czasami, np. 1/125, jakich używać trbów pracy aparatu. Av i Tv odpadają, bo nigdy nie dobierze się prz słabym oswietleniu chcianego czasu, a przysłona będzie zawsze najmniejsza. Jak temu zaradzić?
Mam 580ex, czy też powinno być dobrze na pełnej automatyce lampy i czy lampa nie będzie brała pod uwagę tego np. że światłomierz aparatu pokaże np. duże niedoświetlenie, czy też sama to wyrówna kierując siłę błysku do ustawień przesłony i czasu?
A ciągnąc temat lampy i kościoła, zazwyczaj przy odchylonej głowicy nie ma od czego odbijać świała, z jakiej odległości sprawdza się wtedy robienie fotki z wysuniętym białym daszkiem i jak lampa radzi sobie wtedy z mierzeniem odległości od obiektu i siłą błysku.
A coz to sie takiego szybkiego w kosciele dzieje zeby fotografowac z czasem 125 sec? Chyba tylko jak Pan Mlody bedzie wiac od oltarza. W kosciele to tylko czas 1/30 i przeslona nie wieksza jak 5.6 plus blysk. 1/30 pozwoli naswietlic w miare tlo (bez poruszenia) a blysk wydobedzie ostro pierwszy plan.
Używanie lampy w kościele nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, niekiedy zdjęcia wykonane w zastanym oswietleniu są ciekawsze, mają specyficzny urok. Zrób parę zdjęć "na czas" i porównaj je z tymi wykonanymi z lampą.
Pozdrawiam
wokl
Wysłany: Sob 16 Wrz, 2006 Re: Czy koniecznie lampa?
wokl napisał/a:
Używanie lampy w kościele ...
Masz wiele racji w tym co mowisz. W nowych kosciolach gdzie zazwyczaj jest dosyc swiatl najlepiej focic bez lampy na wysokoczulych materialach ewentualnie forsowac negatywy. Ale co robic w kosciolach gotyckich i neogotyckich gdzie swiatla masz jak na lekarstwo a boczne oswietlenie imitujace swiece rozjasnia mrok na tyle zeby sobie nie wybic zebow potykajac sie o lawki i krzesla? Osobiscie jestem za dopalaniem lampa w trybie wypelnienia fleszowego. Daje to dobre rezultaty, zapewnia komfort pracy i chroni przed linczem gdyby cos poszlo nie tak i material nie zostal poprawnie naswietlony. Tu trzeba byc pewnym rezultatu bo taka uroczystosc jest "nie do powtorzenia". Dosc bezpiecznym jest fotografowanie digilustrem, ale wiekszosc znanych mi odbiorcow nie jest zadowolona z "plastikowych" i nieplastycznych zdjec. Ja osobiscie nie chcialbym by moj slub robil ktos cyfra.
Ok, a powiedzmy pracuję na manualu, ustawiam sobie przesłone na 5.6, czas na 60, czy 30, z ustawień aparatu wynika jednak, że mam za mało światła, jak wtedy ustawić lampę, żeby wszystko grało?, szkoda że aparaty nie potrafią same sterowac tak lampą, żeby dobrać własciwe parametry tak naprawdę.
Ok, a powiedzmy pracuję na manualu, ustawiam sobie przesłone na 5.6, czas na 60, czy 30, z ustawień aparatu wynika jednak, że mam za mało światła, jak wtedy ustawić lampę, żeby wszystko grało?, szkoda że aparaty nie potrafią same sterowac tak lampą, żeby dobrać własciwe parametry tak naprawdę.
Może powiesz nam jakim aparatem i jaką lampą robisz fotki...
U mnie (Canon 300D + 550EX) jest tak:
- na manualu ustawiam żądaną przysłonę i żądany czas, lampę zostawiam w automacie, ew steruję korekcją siły błysku w zależności co chcę doświetlić: np. czarny garnitur młodego to błysk na -0.7 do -1 a jak jasną suknię młodej to +0.3, +0.7 w zależności od tego co wychodzi.
Oczywiście to przykłady, bo nie porywam się z motyką na słońce (300D + KIT + 550EX to nie sprzet do zawodowej fotografii w kościele).
Ale najczęściej z lampą właśnie manual (4-5.6 przy KITowym obiektywie, ew 4 przy sigmie 28-105 - przy słabo oświetlonym "kościele" albo 5.6-8 przy KIT i 5.6 przy sigmie przy dobrze oświetlonym kościele. Czasy w zależności od ogniskowej - przy KITowym 1/30-1/60s, przy Sigmie 1/30-1/80s, ISO najczęściej to 200, max 400).
- Av - przysłona j/w, czas jest dobierany przez aparat i jest taki, żeby ładnie naświetlić tło (synchronizacja z krótkimi czasami).
Lampa cały czas w automacie.
Nie błyskam lampą wprost tylko w 90% przypadków odbijam od czegoś. Jeżeli sufit nisko to od sufitu a jak wysoko to "sztuczny sufit" przypinam do lampiały i jest OK.
Ja mam 350D + 24-105 L + 50 1.4, 580Ex, robiąc np. na manualu i ustawieniu przesłony na 5.6 i czasu na 100, ISo 400, lampę mam odchyloną do góry z wysuniętym daszkiem, daję korekcję +1/3 lub +2/3 i wtedy w zasadzie jest ok, sama lampa bez korekcji za słabo doswietla zwłaszcza z dużej odległości. Myślę że daszek jest zasłabym odbłyśnikiem. Największy problem to drugie plany.
No właśnie, drugie plany. Ja bez problemu robię zdjęcia przy czasach 1/30 - 1/40s ; f/5.6 często, ale schodzę też niżej (24-105L do f/4.5) a ISO to minimum 800, czasem dochodzę nawet bez problemu do ISO 1600 (na 20D staram się robić do 800, na 5D 1600 bez problemu). Podstawa to dobrze naświetlić zdjęcie.Jeżeli robię coś 50/1.4 to często przysłona ma 2.2-2.5. Dużo zdjęć (prawie połowę) robię bez lampy. Ma inny klimat. Prawie zawsze tak robię szerokie kąty. Na odbitkach naprawdę tych szumów nie widać a kadry mają inny smak niż takie walone tylko samą lampą. Przy statyce można spokojnie zejść z czasem do 1/10-1/15s. Na szerokim kącie nie będzie to widoczne a jasne wnętrze całego kościoła zawsze się podoba.
Ja w zasadzie cykam podobnie. W kosciele zawsze manual na 580ex, śrdnio +2/3 korekcja błysku, robię na 400 iso, lepsze nasycenie kolorów na 350D niż na 800 iso. Lampa zawsze z daszkiem do góry, nigdy wprost. I zawsze jak najbliże pary. 24-105 robię na przesłonie 5.6 - najbezpieczniej. Nie wiem czy zauważyłeś, że 50 1.4, jest o wiele ostrzejszy od L na przesłonach 4.0 i 5.6.???????, L ok, tylko rysuje mniej wyraźnie jakby z lekka mgiełką w porównaniu do 50 1.4, zauważyłeś to?
Jak jest z 24-105 L i 50 1.4 na 5D, bo powoli się przymierzam do pełnej klatki?
Ja wszystkie zdjęcia robię w RAW-ach. Korekcja w lampie też na +2/3. Przy 5D w zasadzie można zrobić cały ślub jednym szkłem czyli 24-105L. Wychodzi mu winieta, ale to ma swój urok. Z tym body to szkło jest baaaardzo uniwersalne. To że 50/1.4 przy f 4-5.6 ma świetną ostrość to oczywistość przy tak jasnej stałce. Na 5D w porównaniu do 20D dostaje sporego kopa i skrzydła rosną aż miło patrzeć. Do zdjęć na papier (nawet 15x21) i tej wielkości matrycy przysłona 2.2-2.5 naprawdę w większości przypadków wystarcza a zabawa z głębią jest przednia. Co do mgiełek itd. ... ja zdjęć na cropie nie staram się na siłę oglądać bo nie o to chodzi. Dla mnie ważny jest odbiór kadru w całości. Wiadomo, że stałka ma lepszą jakość dlatego w kościele mam podpiętą stałkę pod 20D i robię nią zdjęcia na równi z wypasem czyli 5D + 24-105 + 580 EX. I wychodzą bardzo ciekawe kadry czasami o niezłej jakości. Strach pomyśleć gdyby było drugie 5D i ta stałka plus np. 85/1.8.
Tak na marginesie w kościele używam też na 5D zenitara 16/2.8.... mmmmmmm... uwielbiam to szkiełko. Kamerzysta nie da młodym w życiu takich wrażeń jak zdjęcie robione tym fishem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9