Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ostatniego czasu zaczalem sie zastanawiac nad kupnem przejsciowki na M42 do mojego Eosa 400D. Niestety w fotografi jestem od niedawna (jakies 3 lata) i wkroczylem bezposrednio w cyfraki. Dlatego prosze o pomoc starych wyjadaczy
1. Czy ktos sie orietuje jak 400D wspolpracuje z obiektywami na tym gwincie? Z tego co wyczytalem to nikony slabo bo nie przenosza automatyki. A jak to jest z Canonem?
2. Czy obiektywy na M42 obsluguja autofocus?
3. Jakie obiektywy na M42 warto kupic? Z tego co widzialem na allegro szkiel jest duzo. napewno Domyslam sie, ze istnieja takie ktore warto kupic ze wzgledu na cene i ich mozliwosc.
4. Jak to jest z MACRO na M42 bo widzialem, ze do tego sa uzywane najczesciej - a moze to taki przypadek? W "exifach" ludzie pisza, ze uzywaja jakichs soczewek do makro? Jakie to sa soczewki? Czego dokladnie sie tam uzywa?
5. Wlasciwosci m42, ogniskowe, przyslony itp. Jak to z nimi jest? Czy z tych obiektywow przelicza sie jakos ogniskowe czy wychodzi na to samo?
6. Oddanie kolorow - mowiac szczerze zdjecia z m42 bardzo mi sie podobaja - maja w sobie jakas taka glebie ktorej brak wspolczesnym obiektywom. Niewiem dokladnie co w nich takiego fajnego jest - wydaje mi sie, ze to oddanie kolorow. Czy one wszystkie daja taki ladny obraz czy tylko wybrane modele?
Czy ktos moglby chociaz troszke rozjasnic mi charakterystyke tego systemu?
Wybaczcie, moze to i podstawowe pytanie, ale jednak dla mnie stanowi problem.
Zastanawiam sie czy kupic PEntax k10d czy Canona EOS 400d.
Czytalem na forum ze Canon 400d robi lepsze ostrzejsze zdjecia i lepsze w wyszej czulosci ISO wiec i ten chcialbym kupic ale jak zobaczylem ceny szkiel to sie zalamalem, 1600zl, 2000zl.
Podobno jest jakas przejsciowka M42 i czy po zakupie tego pasuja tansze szkla i czy mozna przebierac w duzej ilosci. Pytam o to poniewaz wszyscy mowia na forach ze do Pentax k10d szkla sa za psie pieniadze.
Jak to z tym wszystkim jest??
Naprawde chcialbym Canona kupic ale jak mam placic tyle kasy za szkla to zniecheca mnie Moze sa zamienniki ktore rownie dobrze robia zdjecia?
1600-2000 zł to normalne ceny za dobre obiektywy. Te naprawdę dobre kosztują 4-7 tys zł. Nie mówiąc już o czymś na przykład takim: http://www.pstryk.pl/deta...+1.4+summilux+r
A tak na poważnie tanie obiektywy M42 podłączysz równie dobrze do 400D jak i do K10D. K10D to jednak ciut wyższa półeczka (uszczelnienia, stabilizacja matrycy) i będzie potwierdzał ostrość ze szkłami M42,
a poprzez lepszy wizjer umożliwi lepsze manualne ostrzenie (potwierdzeniu ostrości nie zawsze można
ufać). Tyle, że przy dłuższych czasach, na wyższych ISO ustąpi Canonowi jakością obrazu.
Poproś o opinię jaada75, on używa K10D i jak coś napisze, to można mu ufać
Ja używam canona 350d + przejściówka na m42 ruski mieszek i jupitera 37a do macro fajna sprawa. Jakość zdjęć dobra (lepiej wytestuję to cudo w lecie jak będzie więcej robali i kwiatków) ale zauważyłem że przy dłuższych czasach naświetlania spada jakość zdjęć.
Jednak skusilem sie na Pentax k10d z kitem 18-55.
Musze zrobic zdjecia krajobrazow.
Jakie dokladnie szkla polecicie?
Tylko prosze nie piszcie skrotami ja poczatkujacy lustrzankowiec
Kurde ten, ktory poleciles kosztuje 1600zl, a wszyscy mowili ze obiektywy do Pentaxa sa tanie jak barszcz? :]
A jaki polecilbys obiektyw do macro i do portretow?
[ Dodano: Nie 09 Mar, 2008 ]
Arek, widze po zdejciu, ze masz Canona. Skad taki wybor? Przeciez Pentax ma tyle ciekawych dodatkow w puszce?
Kurde ten, ktory poleciles kosztuje 1600zl, a wszyscy mowili ze obiektywy do Pentaxa sa tanie jak barszcz? :]
Z czasem dojdzie do Ciebie, że 1600 za obiektyw to "tanio jak barszcz"...
"Wszyscy" mówią raczej o tanich używanych obiektywach manualnych, a nie nowych AF, bo te kosztują podobnie w każdym systemie.
Cytat:
A jaki polecilbys obiektyw do macro i do portretow?
Jeśli ma być "tani jak barszcz" i jeszcze z AF-em, to Cosina 100/3.5 - bardzo dobra jakość optyczna, fatalna obudowa. Zawsze można też pobawić się w pierścienie pośrednie lub adapter odwrotnego mocowania...
Do portretów Cosina też ujdzie, ale najtaniej będzie jak poszukasz starszej FA50/1.7 - jest tańsza od 1.4 i od biedy do luźniejszych portretów się nada.
Oczywiście zawsze możesz też uderzyć w szkła manualne...
Cytat:
Arek, widze po zdejciu, ze masz Canona. Skad taki wybor? Przeciez Pentax ma tyle ciekawych dodatkow w puszce?
Wiesz.... Ja z racji pracy mam Canona, Nikona, Pentaxa itd... To zdjęcie z avatara jest z jakiegoś zaćmienia, a do astro mam sprzęt oparty o Canona, bo do tego nadaje się najlepiej.
Gdybym jednak obecnie zaczynał budować system to wybór chyba padłby na D300. Ta puszka ma wszystko czego potrzebuję i to na co najbardziej zwracam uwagę.
Moze i dluga,ale jeszcze dluzsze mam checi i samozaparcie do nauki, a to przeciez najwazniejsze
Jard co polecisz na poczatek do nauki? Jak myslisz od czego powinienem zaczac?
A jaki w takim razie polecisz Jard nowy do makro i portretow?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9