Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
obiektyw makro do "normalnych" zdjęć?
Autor Wiadomość
veenee 
Optyczny
fotosapiens

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

niedawno popelnilem taki oto widoczek 105 VR:

skrzydla jednak rozwija z reguly na o wiele mniejszych dystansach, choc i przy odleglosci portretowej potrafi byc bardzo przyjemnie ostry:

jak juz powiedziano, obiektywy makro sa z reguly swietne optycznie i zastosowan moga miec wiecej niz tylko "robale itd."

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

veenee napisał/a:
niedawno popelnilem taki oto widoczek 105 VR:

veenee napisał/a:
przy odleglosci portretowej potrafi byc bardzo przyjemnie ostry:

Jak widać 105VR nadaje się do wszystkiego :smile: Indiana nic tylko brać :idea:

koraf 
Optyczny
Koraf

Oprócz ogniskowej 105 mm jest również 70mm i świetna sigma 70/2.8 macro bardzo ostra od pełnego otworu: http://optyczne.pl/51.4-T...%87_obrazu.html
I jak powiedziano portrety chyba nie bardzo choć może przy @2.8 :wink: będzie plastycznie.
Veenee ładne fotki popełniłeś :grin: .

Indiana 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Paź, 2009   

Jasne, że nie ma obiektywu do wszystkiego. Chodzi o to, że chciałoby się mieć szerokokątny, makro, portretowy i tele( za 35tys!). No ale trzeba wybierać, bo nie jest to takie tanie, przynajmniej na początku nie moge mieć wszystkich od razu. Ja miałam do tej pory 85mm (analogowy) i służył do portretów a i do fotografowania widoczków nawet.
Zawsze mi się podobały zdjęcia makro- więc pomyślałam, że będę mieć trochę 2 w 1.
Teraz się obawiam, że ten makro 105 to faktycznie będzie tylko do makro.... Chociaż veenee zrobił niezłe zdjęcie krajobrazowe, więc może na początek wystarczy...

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Moze powinnas kupic Tamrona 90mm i oprocz tego cos uniwersalnego typu 18-70mm, 18-55mm VR (moze 18-105mm VR?)… cenowo wyjdzie pewnie w okolicach 105 VR (choc glowy nie daje) a jakosc obrazu Tamrona na pewno nie bedzie gorsza niz Nikkora (podejrzewam prawie niezauwazalna roznice).
I nie bedziesz go uzywac do wszystkiego.

Inna opcja jest Sigma 17-70mm "pseudo macro" :wink:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Indiana napisał/a:
Zawsze mi się podobały zdjęcia makro- więc pomyślałam, że będę mieć trochę 2 w 1.
Teraz się obawiam, że ten makro 105 to faktycznie będzie tylko do makro....
Mam nadzieję, że wiesz o tym, że dla zastosowań makro, przysłona f/2.8 w tym obiektywie jest w zasadzie tylko w nazwie? Osiągasz ją dopiero przy odległości ostrzenia powyżej 3,5 metra. Więc f/2.8 to raczej przy użyciu jako lekkie tele.
Przy najmniejszych odległościach 0,31 0,32 0,33 masz do dyspozycji f/4.8 f/4.5 ... :sad:

veenee 
Optyczny
fotosapiens

B o g d a n napisał/a:
Mam nadzieję, że wiesz o tym, że dla zastosowań makro, przysłona f/2.8 w tym obiektywie jest w zasadzie tylko w nazwie? Osiągasz ją dopiero przy odległości ostrzenia powyżej 3,5 metra. Więc f/2.8 to raczej przy użyciu jako lekkie tele.
Przy najmniejszych odległościach 0,31 0,32 0,33 masz do dyspozycji f/4.8 f/4.5 ... :sad:

a nie jest aby tak, ze tak jest w prawie kazdym obiektywie macro, ale dla odmiany w Nikkorze ta wartosc jest widoczna dla uzytkownika?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n, ale z drugiej strony nie robi się zdjęć makro na f/2.8 z uwagi na papierowej grubości GO. Robi się na f/11-16-22. Z tym że ten obiektyw N105VR umożliwia przy małych dystansach zejście nawet do f/40 - i nadal jest zadziwiająco ostry (biorąc pod uwage zgubny wpływ dyfrakcji)

[ Dodano: Pon 19 Paź, 2009 13:54 ]
veenee, tak jest w każdym - wynika to z konstrukcji takich obiektywów. Zespół soczewek odsuwa się od korpusu powodując przyciemnienie obrazu. Tak jak byśmy założyli mieszek.

Nikkor po prostu przelicza efektywną jasność (nie zmienia wilekości otworu) i taką też raportuje.

komor 
Moderator

Nie wiem jak z Sigmą i Nikkorem, ale w Canonie 100/2,8 Macro jest efekt przyciemnienia, o którym piszecie, wpływający na ekspozycję, ale głębia ostrości jest jak dla f/2,8. Tak mi wychodzi z organoleptycznej próby robienia tego samego ujęcia na nominalnym f/2,8 i f/4 – głębia ostrości widoczna na zdjęciu jest inna.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, rozumiem ze Canonowskie szkło nie przelicza efektywnej jasności?

W nikkorze głębia sie nie zmienia (bo niby czemu mialaby sie zmieniac :) ) przyciemnianie jest raportowane poprzez wyznaczenie efektywnej liczby przesłony (dlatego też umożliwia uzyskanie f/40 mimo że optycznie to f/32) co powoduję wyznaczenie korekty ekspozycji - nie trzeba mierzyć na nowo, wystarczy przeliczyć

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Szninkiel napisał/a:
Szkła powyżej 80 mm czyli z reguły do macro średnio nadają się krajobrazu ;-) a co do robienia macro to często i gęsto najlepiej ostrzyć ręcznie

Nieprawda.

http://www.digart.pl/prac...cki_pejzaz.html

Zobacz exif...

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
komor, rozumiem ze Canonowskie szkło nie przelicza efektywnej jasności?

Jeśli chodzi o pomiar światła to przelicza, jeśli chodzi o cyferki wyświetlane w wizjerze lub na ekranie – nie przelicza i wyświetla cały czas np. f/2,8 bez względu na ustawioną odległość przedmiotową.

hijax_pl napisał/a:
W nikkorze głębia sie nie zmienia (bo niby czemu mialaby sie zmieniac :) )

No skoro światło się zmienia, to głębia się powinna zmienić, jak się z prostego rozumowania wydaje, ale widocznie jest inaczej, sprawa jest bardziej skomplikowana, stąd pewnie ten wzór ogólny, że przy odległościach makro głębia ostrości zależy od skali odwzorowania, a nie ogniskowej. Nie mam siły teraz o tym myśleć, bo jestem niewyspany :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
No skoro światło się zmienia, to głębia się powinna zmienić, jak się z prostego rozumowania wydaje, ale widocznie jest inaczej, sprawa jest bardziej skomplikowana, stąd pewnie ten wzór ogólny, że przy odległościach makro głębia ostrości zależy od skali odwzorowania, a nie ogniskowej. Nie mam siły teraz o tym myśleć, bo jestem niewyspany

Jak się zmienia światło w sensie lux'ow to się głebia nie zmienia.. Trudni zeby ianczej robić zdjęcia rano i w południe ;)

Nie zmienia się otwór przesłony - więc nie zmienia się głębia.

To że we wzorze bierze się pod uwagę powiększenie wynika z tego że trudno operować na ogniskoych kiedy odległości ostrzenia są porównywalne z ogniskową - błąd standardowego wzoru bęzdie gigantyczny.
Przy okazji wzór taki jest prawdziwy dla szkieł symetrycznych, przy innych trzeba by też wziąć pod uwagę różnicę wielkości otworów we/wy ;)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

to wracając do tematu:

105/2.8 nada się do portretu, ale pomyśl nad innym rozwiązaniem: Nikkor 60/2.8 + Samjang 85/1.4 w cenie 105/2.8 = masz i dobre szkiełko do macro i dobre szkiełko do portretu :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ciamciang przy D90 będzie lekką udręką , bo chyba że się ma pod ręką światłomierz ;)

Odpowiedz do tematu