Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta do podziwiania krajobrazu
Autor Wiadomość
pers 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   Luneta do podziwiania krajobrazu

Na wstępie chciałbym podziękować za pomoc w wyborze lornetki – co prawda nie poprosiłem o pomoc ale wystarczyło to co przeczytałem na forum. Wybór padł na WO 10x50ED.

Obecnie chciałbym prosić o pomoc w wyborze dobrej lunety oraz statywu, który obsłużyłby lornetkę (trochę waży) oraz lunetę.

Luneta ma służyć głównie do dziennych obserwacji krajobrazu – z okien mam widok na miasto (mieszkam na wzniesieniu a miasto jest w kotlinie wiec widok jest naprawdę oszałamiający) oraz na Beskid Sądecki. Przy odrobinie szczęścia mam również możliwość obserwacji Tatr. Oprócz krajobrazów luneta powinna również służyć do obserwacji ptaków (głównie jastrzębi). Zależy mi na dobrej jakości obrazu zwłaszcza przy dużych powiększeniach.

Na lunetę chciałbym przeznaczyć około 3000 - 3500 złotych

Po przeczytaniu kilku wątków zastanawiam się nad zakupem:
- Tuba optyczna Orion 80mm ED APO (tylko, że bardziej pasuje chyba do astro?)
- Nikon 82ED z zoom’em 25-75 (tylko, że cena przekracza znacznie budżet)
- WO SWAN 83 APO – nie znalazłem na forum nic o tej lunecie, ale skoro robią dobre lornetki to lunety pewnie też powinny być niezłe (cena idealnie mieści się w budżecie) – czy wiecie coś o tej lunecie?

Co do statywu to nie mam pojęcia – prosiłbym o podanie jakiejś konkretnej propozycji.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   

Pierwszego nie znam - ale to faktycznie jest sprzęt astro. Nie wiem czy przypadkiem ma tam w środku jakis pryzmat, jeśli nie to obraz bedziesz miał odwrócony...

Drugi - świetna luneta, stosunkowo tania jak na możliwości. Nie należy żałować pieniędzy na dobry okular!

Trzeci - optycznie ponoć znacznie słabszy od Nikona. Poza tym wielki, ciężki (2.8 kg!) i niepraktyczny. Jeśli będzie stał w jednym miejscu to ujdzie. Jeśli będziesz miał to cos nosić (np. za ptakami) to przemyśl sprawę jeszcze raz.

Jeśli chcesz coś bardziej mobilnego (moze nawet lepszej jakości, ale tu nie jestem pewien) w tej cenie to pomyśl o ecotone:
http://www.ecotone.pl/?id...d_kat=89&id=401
do tego okular WA x30 lub jeśli Cię stać zoom 20-60.

statyw pod duże lunety....
coś w rodzaju Manfrotto 055 z głowica co najmniej 128rc, może być też 701rc2, 701hdv. Nie 700rc2 - za delikatna!

pers 
Nowy

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

Dziękuję za szybka odpowiedź. Strasznie drogi ten statyw, który poleciłeś – razem z głowicą musiałbym wydać około 900 zł. Czy jakość tego statywu naprawdę uzasadnia różnicę w cenie z na przykład:

- Velbon DV 700 (cena 419 zł)
- SLIK Pro 700DX z głowicą (600zł)

i czy powyższe statywy nadają się do mojej lornetki oraz omawianych lunet?

Co do lunety to prawie przekonałem się do Nikona, ale przeczytałem, ze jest problem jeżeli chce się przez niego spoglądać przez okulary (ja niestety miałbym ten problem)

Na koniec moich poszukiwań doszedłem do wniosku, że powinienem się skoncentrować na dwóch przedziałach cenowych – do 3500 zł i do 5000 zł i wybrałem w każdym z tych przedziałów dwie lunety:

Do 3500 zł:
KOWA TSN 601 + okular 20x-60x – cena: 3490 zł
Ecotone SP 80 + okular WA30x – cena 3300 zł

Do 5000 zł:
KOWA TSN 603 + okular 20x-60x – cena: 4800 zł
Nikon 82ED + okular 20x-75x – cena 4470 zł

Który z tych zestawów kupilibyście dla siebie gdybyście mieli odpowiednio fundusze do 3500 i 5000 zł? A może do 5000 zł można znaleźć coś jeszcze lepszego?

Przepraszam, że tak dopytuje, ale chciałbym dokonać dobrego wyboru na lata. Po zakupie nie chciałbym żałować, że pożałowałem kilkaset zł i mam sporo gorszy sprzęt albo odwrotnie żałować, że mogłem wydać zdecydowanie mniej i mieć podobną jakość.

RB 

pers napisał/a:
Dziękuję za szybka odpowiedź. Strasznie drogi ten statyw, który poleciłeś – razem z głowicą musiałbym wydać około 900 zł. Czy jakość tego statywu naprawdę uzasadnia różnicę w cenie z na przykład:

- Velbon DV 700 (cena 419 zł)
- SLIK Pro 700DX z głowicą (600zł)

i czy powyższe statywy nadają się do mojej lornetki oraz omawianych lunet?

Możesz postawić swoja lunete na wszystkim co ma rozsądna nośnośc. Na obu tych co wyżej pewnie też. (O Velbonie takim jak napisales nie wiem nic)
W czym lezy problem? W glowicy. To co ma ten Slik to prosta głowica 3d. Do lunety niewygodna. Miałem Slika 340dx, konstrukcja głowicy bardzo podobna do 700, lzejszy, mniejsza nośnośc. No obserwowac się dało, oczywiście, ale nie wahalem się zbyt długo nad wysupłaniem 900 PLN na inny statyw :-) Teraz mam głowicę video Manfrotto 701hdv - ta głowica tez nie jest ideałem, ale w porownaniu z slikowską to jest po prostu inny komfort obserwacji. Głowica do fotografi się nadaje słabo, ale pod lunetę - :-) No, 501hdv jest jeszcze lepsza, i w ogle jest mnóstwo jeszcze lepszych głowic.

Popatrz na to inaczej.... wykładasz 3-5 tysięcy na lunete - podeprzyj ją dobrze... Możesz przyoszczędzic na innych nogach, np. chińskich podrbkach Manfrotto - nazywa się to Goldphoto. Kup głowice frotki 128rc i to jest taki dość tani sposób. Z tym, że jakośc nóg Goldphoto jest zmienna. Co do Frotki 055 - toto moim zdaniem ma sznse byc zakupem na lata. Chyba, że jeszcze bedzie dla Ciebie za słaby :-) Bo mozna pójśc w lekkie nogi z włókien węglowych czy bazaltowych, chcieć sprzęt Gitzo (tez inna jakośc niz Manfrotto...) itd.

pers napisał/a:

Do 3500 zł:
KOWA TSN 601 + okular 20x-60x – cena: 3490 zł
Ecotone SP 80 + okular WA30x – cena 3300 zł

Do 5000 zł:
KOWA TSN 603 + okular 20x-60x – cena: 4800 zł
Nikon 82ED + okular 20x-75x – cena 4470 zł

W obu wypadkach nie kupiłbym Kowy. Sam mam Kowę 661 z okularem szerokokatnym x30. Świetna luneta. Tyle, że ceny w Polsce są jak widać chore (ja za swoją – kupioną w USA – dałem ... 1700 PLN... – dolar był wtedy po 2.20)
TSN 601 z zoomem kosztuje w stanach niecałe 800 USD czyli mniej niz 2300 PLN. Za takie lub podobne pieniądze - można kupować Kowę... Ale wydawanie na tak mały obiektyw z normalnego szkła 3.5 tysiąca jest IMO bezsensowne. Choć przyznam, że okulary Kowa ma naprawdę baaardzo dobre. Nie ma kłopotu z patrzeniem w okularach. Z tym, że i tak wole patrzeć bez okularów ;-)

Jeśli jesteś w stanie kupić Nikona z tym okularem za niecałe 4.5 tys to nawet nie myśl o małej Kowie. W sumie to raczej nie myśł o niczym innym i kupuj...Ten Nikon w USA kosztuje 1300 – 1400 USD... czyli przebitka w Polsce jest niewielka...
Dla porownania: Kowa 603 + 20-60 to 1100 USD... czyż ceny Kowy u nas nie są chore?

Z drugiej strony Nikon 82Ed to już baaardzo wysoka pólka. Sprzętem za 3.5 tysiaca tez się bardzo nacieszysz i będziesz miał więcej pieniedzy na dobry statyw. W tej cenie to Ecotone wydaje się być niezłym wyborem.
Proponuję popatrzec tez na ofertę Opticrona (szukaj na: http://www.kestrel.pl ). Lunety ES lub GS z okukarami SDL lub HDF są tez bardzo rozsądnym wyborem za znośne pieniadze. Pamiętaj, że do patrzenia a nie fotografowania możesz zostać przy szkłach zwykłych, nie ED. To jednak tez sporo mniej kosztuje.
Za 3600 kupisz opticrona ES 80 ED z okularem szerokokatnym HDF x32. To o wiele lepszt wybór niż Kowa 601 z normalnym szkłem! Gdy nie musisz mieć szkła ED – oszczdzisz jeszcze 800 PLN a wciąż będziesz miał bdb lunetę do obserwacji. Porównywalną z Kową 821 (czty tam 82SV) a nie z Kową 601!

Arek 
Redaktor

W Leicastore.pl jest ostatnia Leica APO-Televid 77 mm w komplecie z okularem 40x za 4000 zł. Może to Cię zainteresuje. Cena raczej dobra, bo wyprzedają ostatnie egzemplarze w związku z wejściem nowych lunet HD. Wszystko legalnie z gwarancją.

RB 

Arek napisał/a:
W Leicastore.pl jest ostatnia Leica APO-Televid 77 mm w komplecie z okularem 40x za 4000 zł. Może to Cię zainteresuje. Cena raczej dobra, bo wyprzedają ostatnie egzemplarze w związku z wejściem nowych lunet HD. Wszystko legalnie z gwarancją.

Cena nie tyle dobra co świetna... ale masz bezpośredni link? ja nie mogę tam niczego takiego znaleźć...

Arek 
Redaktor

Bo nie jest wystawiona na stronie. Jak brałem ostatnio szkła do testów, to widziałem na półce. Dzwoń, bo wykupią i proś Rafała. Możesz się powołać na rozmowę ze mną. Jest jeszcze jedna APO-Televid 62 mm za 3200 zł też z okularem. To chyba dwie ostatnie.

RB 

Wysłany: Pon 19 Paź, 2009   

Arek napisał/a:
Bo nie jest wystawiona na stronie. Jak brałem ostatnio szkła do testów, to widziałem na półce. Dzwoń, bo wykupią i proś Rafała. Możesz się powołać na rozmowę ze mną. Jest jeszcze jedna APO-Televid 62 mm za 3200 zł też z okularem. To chyba dwie ostatnie.

Dzięki za info. Ja mimo wszystko nie kupuję. Ale okazja jest świetna...

Arek 
Redaktor

No wiem. Ja kiedyś wykorzystałem podobną i nie żałuję. Zresztą z tej skorzystał już jeden z użytkowników naszego forum i jest zadowolony :)

pers 
Nowy

Panowie – skoro tak polecaliście ten model Leici to się oczywiście nim zainteresowałem. Nie jest to jednak nowy egzemplarz tylko demonstracyjny, który był użytkowany przez kilka lat, co niestety jest widoczne na obudowie (drobne otarcia, ale jednak powodują pewien dyskomfort zwłaszcza jak ma się wydać ponad 4000 zł - zainteresowałem się opcją z okularem szerokokątnym 40x za 4600)

W zgodzie z prawdą nie jest wiec wyprzedawany ostatni egzemplarz tylko używany sprzęt i chyba ta cena nie jest już Az tak bardzo atrakcyjna?

Arek 
Redaktor

A pytałeś o tą 62-jkę za 3200 zł? Ona jest chyba nieużywana.

pers 
Nowy

Nie pytałem, bo o ile z waszych odpowiedzi wywnioskowałem, ze 77-ka w tej cenie jest bardzo fajną alternatywą do Nikona 82ED to w przypadku tej 62-ki już tej pewności nie mam.

A już trochę nastawiłem się na tego Nikona… Ale może faktycznie warto zainteresować się tą 62-ką… Idelanie przecież mieści się w mój pierwszy przedział cenowy.

[ Dodano: Pią 23 Paź, 2009 14:50 ]
Aby podjąć ostateczną decyzję chciałbym Was zapytać jak w Waszych oczach wypada porównanie Nikona 82 ED z Leica 62 APO? Czy jest duża różnica w jakości obrazu pomiędzy tymi dwoma lunetami? Wiem, że Nikon należy do grupy dużych lunet a Leica do mniejszych, ale czy różnica w polu widzenia jest zdecydowanie na korzyść Nikona? A może Leica ma lepszą optyke, która niweluje przewagę Nikona w tym aspekcie?

Różnica w cenie jest 1500 zł na korzyść Leici i ten aspekt ostatecznie tez będę musiał wziąć pod rozwagę, ale zależy mi na chłodnej analizie tych dwóch lunet pod względem jakości obrazu i komfortu podziwiania głównie krajobrazów a w drugiej kolejności ptaków.

Odpowiedz do tematu