Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie, , Komunikacja, kontakt, rozmowy z ludzmi jest akurat czescia mojej pracy.
Tak sie akurat sklada ze pracuje dla firmy jako menadzer operacyjny na lotnisku
O'Hare juz bardzo dlugo i mam codziennie doczynienia z tysiacami ludzi z calego swiata
wiec nie musze prowadzic dodatkowych statystyk w czasie wolnym od pracy
Allan,
mam podobne wrażenie odnośnie j.angielskiego co i Ty. W Chinach bylem jedynie w Hong Kongu i Macau, ale i stamtad wrazenia pozytywne - w HK angielski jest urzędowym, ale Macau to była kolonia portugalska ale i tam bez problemu można było po angielsku. Jesli chodzi zaś o resztę kraju - to miałem obawy jeśli chodzi o komunikację, ale pewien młody Chińczyk zapewniał mnie, że w sumie nie powinienem się szczególnie martwić jeśli chodzi o podróżowanie, bo z angielskim tam nie zginę. Wierzę mu na słowo, bo chłopak spędził tam ponad 20 lat życia i chyba wie więcej niż ktokolwiek z nas Co prawda zalecał komunikację głownie z młodymi ludźmi, co mnie specjalnie nie zaskoczyło, bo dość podobnie wygląda to w Polsce...
[ Dodano: Pon 19 Paź, 2009 00:09 ]
ps. a Francuzów to nawet nie skomentuję - pytasz człowieka czy mówi po angielsku, następnie słyszysz tak, zadajesz pytanie a... odpowiedź po francusku ech
i tak paru gości z rzędu postąpiło... nie do wiary )) hehe
jeszcze lepszy był jednak koleś, którego pytam czy mówi po angielsku, on że nie po czym wyczekująco patrzy mi się w oczy. Lekko zbaraniałem, ale zadalem po sekundzie pytanie (po ang rzecz jasna) jak dojść do pewnego zamku, po czym facet zaprowadził mnie 50 metrów dalej i pokazując ręką i tłumacząc PO ANGIELSKU objaśnił, jak trafić do celu
Francuzi maja porachunki historyczne z Anglikami. Ich historia przypomina troche
nasza z Niemcami. Gdyby Anglia nie byla wyspa to bylo dokladnie jak u nas
No i drugi powod to jest to ze jeszcze na poczatku 20 wieku oba jezyki byly rownie popularne,
francuski byl bardziej jezykiem salonowym, wyzszych sfer.
Bardzo duzo starszych osob w Polsce go zna/znalo.
Moja babcia sp. jeszcze nim biegle wladala w latach 80tych
Z tym ze caly czas powoli tracil dystans do angielskiego i dzisiaj jest hen daleko w tyle.
Takze Francuzi maja kompleks w stosunku do jezyka angielskiego, wrecz genetycznie
zakodowana nienawisc
Wiesz, Chinczycy okreslaja sytuacje HK przy pomocy hasla - "jedno panstwo, dwa systemy". Oficjalnie status to "Specjalny Region Administracyjny".
HK posiada pewną autonomię, ale o wielu sprawach decydują tam Chiny.
Przekazanie HK do Chin miało miejsce coś pod koniec lat 90-tych, gdy wygasła Brytyjczykom dzierżawa terenu.
Ja sobie zartuje z moich chinskich kolegow. Jakie to Chiny jak ja moge jechac do HK bez wizy, a wy nie.
elijah [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Paź, 2009
Hehe, wiza do HK wydawana jest na granicy na podstawie paszportu UE i nic nie kosztuje, wiec to chyba zaden klopot
Choc prawde mowiac, Chinczycy faktycznie moga miec inaczej, ale nie dziwi mnie to, skoro zarobki sa w HK kilka razy wyzsze niz w sasiadujacych prowincjach, wiec sporo jest nielegalnej imigracji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9