Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luzy na mocowaniu obiektywów w Canonie 50D
Autor Wiadomość
lsuliga 
Początkujący

Wysłany: Sro 21 Paź, 2009   Luzy na mocowaniu obiektywów w Canonie 50D

Zwracam się z prośbą do wszystkich forumowiczów. Od kilku miesięcy posiadam Canona 50D i dopiero niedawno zauważyłem że miedzy obiektywem a korpusem są minimalne luzy mniejsze zdecydowanie niż milimetr ale strasznie mi to przeszkadza no i dało mi do myślenia czy wszystko jest ok z body bo jaki by obiektyw nie podpiąć to luzy są wszędzie. Wcześniej ma miałem 30D i chyba tego problemu nie było albo go nie zauważyłem. Czy to normalne? Proszę o wszelkie spostrzeżenia w tym zakresie. Będę bardzo wdzięczny.

Reklama

pawel23 
Rozmowny

Wysłany: Sro 21 Paź, 2009   

Mówisz o tym, że przekręca Ci się delikatnie w lewo/prawo?

Usjwo 
Optyczny

Chyba gorzej bo w przod/tyl? U mnie tego nie ma, ale ja mam 40D.
Jak kupiles nowy to jeszcze masz gwarancje.
To jest pewnie ten lens microadjustment tylko mechaniczny :wink:

pawel23 
Rozmowny

A może masz jakiś obiektyw z plastikowym bagnetem i to on się wyrobił :smile:

lsuliga 
Początkujący

Właśnie minimalnie obraca się w prawo i w lewo wzdłuż własnej osi a nie na boki tka jak by na "gwincie" było nie do końca szczelnie i zostaje trochę luzu. Obiektywy mam wszystkie z metalowym mocowaniem i są nowe tj sigma 10-20, canon 17-85 i canon 70-200. czy to normalne? Bo trochę mnie to martwi szczerze. Aparat kupiłem w czerwcu więc gwarancja jest. nie wiem czy mam się zgłosić z tym do serwisu czy jest to normalny objaw tylko wcześnie tego nie zauważyłem a nie chciałbym bym lecieć do serwisu z czymś co jest standardem i wyjść na idiotę. A może to przypadłość 50 tek a poprzednicy tego nie mieli. Może się posiadacze wypowiedzą, please.

kozidron
[Usunięty]

lsuliga, na idiotę nie musisz wychodzić.
Nie wiem jakie to są luz(jak duże) odrobinę po przypięciu to się może "ruszać" -pytanie brzmi ile to jest to "odrobinę".
Najprościej jest się przejść do sklepu w charakterze klienta i zobaczyć czy są takie same luzy na innym egzemplarzu. Podejrzewam, ze wszystko jest w porządku ale dla spokoju możesz zrobić sobie teścik i wszystko się rozjaśni.

lsuliga 
Początkujący

Luzy są minimalne. Zdecydowanie poniżej milimetra. Pomysł jak najbardziej na miejscu tylko że ja w Zielonkowie mieszkam tj w IRL i do sklepiku mam BARDZO DALEKO a w ojczyźnie będę dopiero w styczniu dlatego pomyślałem że szybciej bym się coś dowiedział od użytkowników C0D na forum tak żeby się tylko uspokoić trochę- miejmy nadzieje...

john.can. 
Nowy

Isuliga,piszesz obraca sie wzdluz wlasnej osi-tu raczej chodzi ze obraca sie minimalnie wokol wlasnej osi,jest to luz normalny wynikajacy z dopasowania "kolka" zapadkowego na mocowaniu czyli inaczej mowiac roznicy wymiaru kolka na korpusie i otworku w obiektywie .Luz nie moze byc sprowadzony do zera bo zapadka by nie dzialala jak nalezy.

lsuliga 
Początkujący

Tak wokół własnej osi racja. Kurcze ale gafa. Mało używam naszego ojczystego języka tu na emigracji i potem jak przyjdzie coś pisać to takie ...... wypisuje.... Dzięki trochę się uspokoiłem

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lsuliga, to możesz się uspokoić jeszcze bardziej gdy Ci powiem że na moich nikonach delikatne ruchy lewo/prawo też są. I nie są one samoistne - ale wynikaja dokładnie z tego co john.can. napisał

seban4 
Początkujący

lsuliga, luz wokół własnej osi jest zależny od tolerancji wykonania bagnetu w obiektywie i aparacie. Zakładając wykonanie takiego bagnetu przyjmuje się tolerancje wykonawczą, tolerancja wykonawcza takiego bagnetu może się wahać (według mojego doświadczenia ) nawet do trzech setnych milimetra co skutkuje luzem osiowym (bagnet nie jest ciasny) Zatrzask blokujący obiektyw nie spełnia funkcji stricte ustalającej więc konstruktor pozwolił sobie na dość dużą tolerancje a przy ciasno wykonanym bagnecie luzu wokół osi nie będzie odczuwalny. Ja mam 70-200 canona i bagnet luźny, 10-20 sigmę z USA, 30 sigmę z kraju i bagnet jest ciasny.
Twoje zaniepokojenie jest słuszne ale problem może być nie groźny, natomiast w momencie gdy następuje skrzywienie osi optycznej pomiędzy aparatem a obiektywem problem staje się już poważny.

Pozdrawiam

MasterB 
Maniak

hijax_pl, john.can., to wszystko fajnie ale na moim 30D oraz 450D żadnych luzów nie ma - obojętnie jaki obiektyw (czy przejściówkę M42) podepnę.
lsuliga, jak Tobie to przeszkadza to może przejdź się do jakiegoś sklepu foto i wybadaj czy tamtejsze 50D też mają luzy. Jak nie to możesz rozważyć reklamację, jak mają to znaczy że "ten typ tak ma" ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

lsuliga napisał/a:
A może to przypadłość 50 tek a poprzednicy tego nie mieli. Może się posiadacze wypowiedzą, please.
Byłem posiadaczem 50D i największe luzy miałem z EF 100-400L, ok. milimetra. Z kolei EF 24-105L był tak spasowany, że stanowił "monolit" z boody. Ten aparat chyba tak ma i nie ma się co martwić. :wink:

seban4 
Początkujący

Zakładając że aparat mamy jeden to bagnety obiektywów są różnie wykonane.

john.can. 
Nowy

wiec dla uscislenia ,kolek blokujacy w mocowaniu canona na aparacie znajduje sie na srednicy 59mm i posiada wlasna srednice 2mm ,otworek(eliptyczny) w obiektywie ma srednice 2,2mm wiec luz teoretyczny 0,2mm oczywiscie na srednicy 59mm jezeli obiektyw w czesci najblizszej do aparatu ma srednice 65 -85 mm w zaokragleniu to luz wyczuwalny (po wkreceniu obiektywu i lekkim poruszeniu w prawo i lewo )bedzie okolo o4-0,5 mm jest to luz niezbedny do prawidlowego "wsuniecia" kolka blokujacego w otworek w obiektywie i jest zawsze( sa to elementy znormalizowane niezalezne od rodzaju i marki obiektywu).

Odpowiedz do tematu