Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron 17-50 jakość przy f/2.8
Autor Wiadomość
as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 17 Paź, 2009   

można pewnie i znaleźć dobrą sztukę...

ja już raz na sobie przetrenowałem zabawę z t17-50, jak nie miał bf/ff to nie był ostry, jak już był ostry i nie miał bf/ff to miał różną jakość obrazu z lewej i prawej strony......
i po wypadnięciu przedniej soczewki (pierścienia mocującego ją) wymiękłem, dogadałem się ze sprzedawcą, dostałem zwrot kasy.

kupiłem w ciemno 17-40L i przestałem walczyć z obiektywami.

Wiem że są tacy którym udało się kupić dobrego t17-50, mi nie.
I gdybym nie miał łącznie 4szt tego obiektywu, wymieniając i wymieniając to...
17-40L jest ciemny :lol: krótki :lol: drogi :lol:
i dla mnie najlepszy :zalamany:

[ Dodano: Nie 18 Paź, 2009 09:34 ]
zapomniałem jeszcze o af to zupełnie inna liga tamrona i prawdziwego usm canon-a

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

A mój kolega fotograf od paru lat katuje Tamrona na koncertach, ślubach, w studio i też żyje. Guma mu już odłazi, oryginalny canonowski kabel TTL świruje i nie styka, a Tamron daje radę. Nie wiem jak z jakością na f/2,8 ale na koncertach tylko na takiej przysłonie pracuje i efekty są.
Choć nie da się ukryć, że te plastiki na pewno łatwo uszkodzić.

Szninkiel 
Rozmowny

Obiektyw jest wytrzymałościowy marny, jeden z kumpli dostał strzała w obiektyw w torbie, trochę mu szwankuje, ale ja pod canonem nie narzekam, ostrzy na cacy i inny kolega pod bagnetem nikona też nie narzeka.
Obaj kupiliśmy via net

vdr 
Bywalec

Szninkiel napisał/a:
Obiektyw jest wytrzymałościowy marny, jeden z kumpli dostał strzała w obiektyw w torbie, trochę mu szwankuje, ale ja pod canonem nie narzekam, ostrzy na cacy i inny kolega pod bagnetem nikona też nie narzeka.
Obaj kupiliśmy via net

i od razu pierwszy egzemplarz by ok? czy bawiliście się w odsyłanie i zamawianie do skutku?

myslidar 
Rozmowny

Może po prostu wystarczy napisać do kilku sklepów / użytkowników z Allegro żeby przed zakupem przetestowali / wysłali sample z danego szkła. Przecież to lepiej dla sprzedawcy, jak mu się potem szkła nie odsyła. Jeżeli nie będzie mydlane to problemu typu FF/BF rozwiąże serwis i każdy powinien być zadowolony.

Tranquilizer 
Bywalec

Wysłany: Wto 20 Paź, 2009   

myslidar napisał/a:
Może po prostu wystarczy napisać do kilku sklepów / użytkowników z Allegro żeby przed zakupem przetestowali / wysłali sample z danego szkła. Przecież to lepiej dla sprzedawcy, jak mu się potem szkła nie odsyła. Jeżeli nie będzie mydlane to problemu typu FF/BF rozwiąże serwis i każdy powinien być zadowolony.

Tyle tylko że to nic nie daje. Co z tego że szkło będzie sprawdzone na puszce którą ma sprzedawca, a na Twojej będzie kiła? Jaki będziesz miał z tego zysk?

Szkło ma dobrze współpracować z Twoją puszką a nie czyjąś.

Zresztą słysząc/czytając o działaniu serwisu Tamrona, można dostać wrzodów

I to jest dość duża wada, która wstrzymuje mnie przed zakupem szkła Sigmy/Tamrona. Może mają fajne szkła ale z trafieniem na to właściwe jest jak z loterią.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 22 Paź, 2009   

Dlatego szkła trzeba kupować w normalnym sklepie, jak człowiek, a nie w internecie. Ja bardzo doceniam i korzystam zarówno z Allegro jak i sklepów elektronicznych, ale pewne rzeczy lepiej jest kupić w realu, nawet jak jest stówkę drożej.
Pewnego dnia jak zbankrutują wszystkie normalne sklepy to żeby przetestować ergonomię nowej puszki będziesz musiał ją sobie kupić najpierw na Allegro. :/

oracle 
Maniak

Wysłany: Czw 22 Paź, 2009   

Na allegro też znajdziesz sobie coś w promieniu 50km od ciebie. Po kita za 200zl bym nie pojechał ale po obiektyw za >=500zł do 50km w jedną stronę zrobię jeśli będzie z czego wybierać.

Zresztą demonizujecie. Osoba która kupiła mojego tamrona nie ma problemów na swoim body (40D) a kupował w ciemno bez obejrzenia. Wcale tak źle nie jest z kiepskimi egzemplarzami. Pomijając wyjątki szacuje że maksymalnie 30% szans na trafienie kiepskiego egzemplarza obiektywów firm niezaleznych i z 10% obiektywów dedykowanych.

Mnie trafił się tylko jeden taki obiektyw - sigma 18-50 EX DC. Ale osoba która go ode mnie kupiła nie ma problemów z FF czy BF. I tylko jeden obiektyw wyraźnie mydlany 17-70. Z kolei 18-50 EX DC MACRO który na co dzień pracuje z 40D z moim 350D nie miał najmniejszego problemu.

A ostatnio miałem do czynienia z kitem canona dołączonym w zestawie z 450D który miał problemy z łapaniem ostrości. Także nie ma się co podniecać opiniami zasłyszanymi w internecie, warto pójść do sklepu i przekonać się samemu

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 23 Paź, 2009   

oracle napisał/a:
Osoba która kupiła mojego tamrona nie ma problemów na swoim body (40D) a kupował w ciemno bez obejrzenia.

oracle, to nie masz już tamrona :shock:
Pewnie kupiłeś 17-40L :cool: tak dla spróbowania, żeby zobaczyć jak pracuje dobry af i wygląda solidnie zbudowane szkło :razz: :wink:

mir 
Entuzjasta
Mir

Mam Tamrona od roku, użytkuje mało intensywnie-amator. Wziąłem 2 egzemlarz ze sklepu, jednak na 2,8 i naet 5,6 najczęściej lewa strona zdjęcia była nieostra. Potem reklamacja 1,5 miesiąca serwis. Przyszedł o`k. Na 2,8 zdjęcia najczęściej wychodzą zadawalające, ale jeżeli jest możliwość to przymykam trochę dla pewności.

as... 
Entuzjasta

kozidron napisał/a:
oracle napisał/a:
Osoba która kupiła mojego tamrona nie ma problemów na swoim body (40D) a kupował w ciemno bez obejrzenia.

oracle, to nie masz już tamrona :shock:
Pewnie kupiłeś 17-40L :cool: tak dla spróbowania, żeby zobaczyć jak pracuje dobry af i wygląda solidnie zbudowane szkło :razz: :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Ja tam jestem zadowolony ze swojego egzemplarza. Oczywiście na f2,8 szału nie ma, ale jest przyzwoicie no i jest 2,8 czego w 17-40L nijak nie wyciśniesz. :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

kozidron napisał/a:
oracle, to nie masz już tamrona
Pewnie kupiłeś 17-40L tak dla spróbowania, żeby zobaczyć jak pracuje dobry af i wygląda solidnie zbudowane szkło

Teraz ma Sony z legendarnym Zeissem za pare stów. :razz:

kozidron
[Usunięty]

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Teraz ma Sony z legendarnym Zeissem za pare stów. :razz:

o w mordę, to zwracam honor :oops:
a co to za legendarny zeiss :wink: , chyba nie ten legendarny i równie plastikowy z pod znaku S 18-70 :???:

Odpowiedz do tematu