Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 14 Paź, 2009
Jeden wielki mętlik - prosze o pomoc:)
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009   

Ratel napisał/a:
Boli Cie, ze nie kupie Nikona albo Canona?

Boli mnie tyłek, głowa i parę innych organów. Twoje zakupy raczej nie. A w tym wątku odezwałem się właściwie tylko by niezgodzić się z komorem, więc zaprawde nie wiem co Ci się nagle stało, że odczułes taka nagła potrzebę aby mnie zacytować, baaa ... aby do mnie się bezpośrednio zwrócić

Ratel napisał/a:
Trudno sie nie wahac w sytuacji, gdy na podjecie decyzji masz 5 dni i do wydania 15k. Bylbym idiota, gdybym nie szukal innych propozycji. Poniewaz propozycji i pomyslow padlo wiele, dlatego trudno sie w tej sytuacji nie wahac. Jezeli uwazasz inaczej, to automatycznie obrazasz pozostalych uzytkownikow, ktorzy proponowali rozne rozwiazania. Jezeli zakladasz, ze jest tylko jedno wlasciwe rozwiazanie, to odmienne propozycje sa idiotyczne, tak?

Zakładam, że proste przejrzenie oferty C, N i S da Ci to samo co 4 stronnicowy wątek. Bo az tak niedoświadczony, aby nie wiedzieć do czego służą obiektywy i które sa dobre, to jak widzę nie jesteś.
I że w sumie cokolwiek wybierzesz zrobisz to sam. I generalnie to obiektyw C, N czy S podobnej klasy będzie podobnie powalający/niepowalający. Jakoś tak już jest od bardzo dawna...
zakładam, a tam... wiem, że podobnych rozwiązań jest kilka i że tej akurat sytuacji osiołka nad żłobem za Ciebie nikt nie rozwiąże.

Ratel napisał/a:
Gratuluje podejscia do tematu...

Dziękuję za dobre słowo.

Reklama

Ratel
Nowy

RB napisał/a:

Boli mnie tyłek, głowa i parę innych organów. Twoje zakupy raczej nie. A w tym wątku odezwałem się właściwie tylko by niezgodzić się z komorem, więc zaprawde nie wiem co Ci się nagle stało, że odczułes taka nagła potrzebę aby mnie zacytować, baaa ... aby do mnie się bezpośrednio zwrócić

RB, Twoja odpowiedz do Komora odebralem jako czysta ironie, stad moj tekst, abys poprawil to jedno slowo i darowal sobie ironie. Wielokropek na koncu dodatkowo mnie zmylil. Szkoda, ze wtedy nie napisales, ze nie jest tak jak mysle. W takim razie przepraszam Cie za - jak sie okazalo - atak.

Co do przegladniecia oferty C, N i S, to nie takie proste. Trzeba sie niezle zaglebic - czytalem przez caly czas i natrafilem na fakt, ze Nikon ma swietny system bezprzewodowego wyzawalnia lamp. Jak sie nie wie, czego mozna szukac, to trudno tego szukac;) Tu cos wyjdzie, tam cos wyjdzie i tak po kolei sie lapie informacje. Co do odbiektywow, to jest prosciej, poniewaz sa testy.

W ogole nie bralem pod uwage Pentaksa, a znajomy zaproponowal, abym sie zastanowil. No i jak sie tu nie wahac:) To wszystko chyba przez to, ze nie jestem na sile przywiazany do Sony i jestem otwarty na propozycje.

Wiem, ze wyboru musze dokonac sam, ale dobrze poznac opinie innych i sprawdzic ich pomysly.

Przyjmij zatem me przeprosiny:)

RB 

Ratel nie ma sprawy, ja się nie obrażam, przepraszac nie trzeba. Ale przyznam, żes chop z jajami (jesls jest kobitom, to wynajdź sobie adekwatny odpowiednik), bo to nie częste w necie.

Co do obektywów i ich testów to też zalecam zasadę rozsądnego ograniczonego zaufania. Oraz pamięc o tym, że w zasadzie to podobnymi szkłami wszystkich producentów zrobisz podobne zdjęcie. Pod wzgledem jakości też.

d.prowadzisz
[Usunięty]

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009   

Co się dzieje.. człowiek chce robić śluby, imprezy.. i pyta co mu do tego będzie potrzebne..
Nie porywasz się czasem z motyką na słońce?
Aparat nie czyni nikogo fotografem.

Idziesz na ślub jako dodatkowy, darmowy fotograf i w momencie doskonale wiesz, czego potrzebujesz.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 26 Paź, 2009   

Ratel napisał/a:
Proste jak swinski ogonek, dlatgo prosze, nie rob z kogos idioty, jezeli kogos nie znasz, a oceny dokonujesz tylko na podstawie tego, ze ktos wybral inny system niz Ty.

Gdybyś mnie dłużej znał z tego forum to wiedziałbyś, że jestem agnostykiem jeśli chodzi o systemy i rzadko wdaję się w pyskówi dotyczące wyższości X nad Y. Ale skoro wszystko wiedziałeś i świadomie wybrałeś Sony to czemu piszesz:

Ratel napisał/a:
Teraz juz widze, ze Canon ma duza przewage pod wzgledem optyki

To mnie sprowokowało do wypowiedzi. Później napisałeś, że miałeś już obiektywy KM stąd decyzja o Sony. Gdybyś to napisał wcześniej to w ogóle bym się nie odzywał.

Ratel napisał/a:
A tak na marginesie......co w tym dziwnego, ze ktos pyta i zastanawia sie nad optymalnym wyborem?

Nic dziwnego, po to jest to forum. Ale nie należy się nadymać. Moja wypowiedź też nie dotyczyła personalnie Ciebie, bo się nie znamy i Twój problem był dla mnie tylko przykładem szerszego zjawiska. Jak się okazuje nie trafiłem dobrze, skoro wcześniej miałeś już KM. Ale z drugiej strony czy tak źle trafiłem, skoro dopiero teraz odkrywasz coś tam o tym Canonie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ratel, przeczytałem cały wątek jeszcze razi i prawdę mówiąc trochę zgłupiałem :???:

O co dokładnie Ci chodzi? Żeby ktoś powiedział: idź kup to , to i to?

Sunders 

Ratel napisał/a:
Bardzo proszę o pomoc w podjeciu decyzji.

Ratel napisał/a:
Obecnie posiadam Sony A100. W gre wchodzi takze zmiana systemu

Ratel napisał/a:
Jakie wybralibyscie obiektywy, przy budzecie 12k wraz z nowym body, do fotografowania glownie portretow, imprez (np. sluby) itp.?

Też nie rozumiem takiej reakcji na sugestie zmiany systemu, jeśli w pierwszym poście bierze się to pod uwagę :???:

Ratel
Nowy

RB napisał/a:
Ratel nie ma sprawy, ja się nie obrażam, przepraszac nie trzeba. Ale przyznam, żes chop z jajami (jesls jest kobitom, to wynajdź sobie adekwatny odpowiednik), bo to nie częste w necie.

Co do obektywów i ich testów to też zalecam zasadę rozsądnego ograniczonego zaufania. Oraz pamięc o tym, że w zasadzie to podobnymi szkłami wszystkich producentów zrobisz podobne zdjęcie. Pod wzgledem jakości też.

He he, no ja facet jestem wiec trafiles;)
Temat mnie tak zmeczyl, ze w koncu wybralem bez dalszego zastanawiania i z glowy:)
Swiat sie nie zawali jak cos bede chcial zmienic w przyszlosci.
Dzieki i pozdrawiam

[ Dodano: Pon 26 Paź, 2009 21:06 ]
d.prowadzisz, a co w tym dziwnego, ze chce poznac opinie innych? Zreszta, mniejsza o to, temat juz nieaktualny.

Komor, no nie znam Cie, ale to co napisales bylo dosc jednoznaczne. Poza tym nigdzie nie napisalem, ze wszystko wiedzialem. Mniejsza o to. Mi bardziej chodzilo o styl w jakim napisales o mnie, nic o mnie nie wiedzac. Cos a'la przychodzi gostek do sklepu i bierze Sony, poniewaz jest podatny na marketing, a w konsekwencji to oderwany granatem od pluga. Do tego sie to mniej wiecej sprowadza. Poza tym zdziwilo mnie, ze komus sie jeszcze chce znowu wkladac kij w mrowisko - tyle tego jest na forach, ze sie odechciewa. Wiem...sam sie w pore zorientowales i postanowiles zamilczec.

Co do odkrywania przeze mnie "czegos tam o Canonie", to na poczatku swej drogi (heh, brzmi dumnie) wiekszy dostep szkiel nie byl dla mnie tak bardzo istotna kwestia - po prostu nie zakladalem, ze bede chcial kiedys rozbudowac system o stalki i inne swietne obiektywy. W sumie ich cena nadal odstrasza wiec nie jest to dla mnie jakis problem, bo ich narazie tez nie mam zamiaru kupowac. Po prostu stwierdzilem, ze tak jest.

Hijax_pl, sam nie wiem o co mi chodzilo;) A tak na serio to problem byl bardzo zlozony: od wyboru obiektywow, przez zakup do tego body, do wyboru calego systemu. Tak jak pisalem, szukalem jakichs za i przeciw roznych propozycji i tyle. Za bardzo bylem elastyczny. Mialem do dyspozycji 13-15k i chcialem je optymalnie zainwestowac.
A jak to zrobic? Nowe body, czy nowe body FF, czy same obiektywy, czy dwa obiektywy tansze i jedno body. Dlatego temat wyglada i chyba jest zagmatwany.

Sunders, nie chodzi o propozycje zmiany systemu, bo jak zauwazyles, na nia bylem otwarty (D700 odpadl po ogladnieciu, chociaz bylem juz nastawiony na 80%), ale o styl w jakim to bylo napisane - patrz odpowiedz do Komora.

Generalnie ubodlo mnie to, ze ktos mnie przyrownuje do tepego czleka, ktoremu wszystko wcisna i tyle - to jest przyczyna tego calego zamieszania, a nie konstruktywne propozycje dot. sprzetu.

Dobra, skonczmy z tym juz bo po szkoda na to czasu i energii.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu