Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witajcie koledzy. mam pytanie, po podłaczeniu fotoceli do lampy spidlight 580exII canon, i wyzwoleniu flesza aparatu, lampa z fotocela odpala palnik tylko jeden raz i przestaje reagowac na wszelkie inne ustawienia. wyglada to tak jakby sie zawiesiła . po odlaczeniu fotoceli i ponownym podłączeniu znowu palnik dziala tlko raz. czy musze zmienic ustawienia w lampie czy to ma tak byc . czy znaczy to ze po pkazdym zdjeciu musze ja "zresetowac"?
Fotoceli nie stosowałem, ale 580 EX II odpalany przy pomocy kabla PC działa mi prawidłowo, więc albo masz zepsutą lampę albo coś nie tak z fotocelą. Żeby wykluczyć zepsucie lampy zrób test polegający na kilkurotnym zwieraniu styków w złączu PC lampy. Nie bój się, wyzwolenie błysku następuje właśnie poprzez zwarcie styków na tym złączu lub gorącej stopce. Kabelek PC jest chyba niezbędny, żeby wygodnie i bezpiecznie zrobić to zwarcie bez rozwalenia gniazdka w lampie.
Zakładam, że lampę masz ustawioną w tryb manualny, nie TTL. Ustaw jakąś niską moc (1/128). Jeśli przy każdym zwarciu lampa błyska to wszystko jest OK. Aha, no i normalnym objawem słabych akumulatorów w tej lampie jest właśnie to, że raz błyśnie i zdycha.
ttoffi, Właśnie kupuję taką fotocelę:
http://allegro.pl/item791...pc_fripers.html
Dzwoniłem do sprzedawcy , a ten powiedział, że z lampą canona nie działa prawidłowo lub wogóle, ponieważ lampy canona przynajmniej 580ex II ma za małe napięcie. Fotocela potrzebuję 6v.
Ja potrzebuję fotoceli do starej lampy.
Problem zbyt małego napięcia na lampach opisałem wcześniej tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
Natomiast zastanawiam się, czy nie można zrobić takiej kombinacji:
Chodzi mi o tę baterię włączoną w obwód - powiedzmy 4 ogniwa 1,5V, co daje 6V. Może trzeba lampę zabezpieczyć jakąś diodą?
A może taki układ
ma większy sens?
Oczywiście to są pytania do osób znających się na elektronice.
Konstrukcja fotoceli w uproszczeniu wygląda jak niżej. Jak widać fotocela zasialana jest z lampy, mostek graetza gwarantuje nam poprawną polaryzację. Tyrystor załącza obwód - czyli zwiera styki gdy zostanie zaktywowany przez fotodiodę. Problem to parametry tyrystora. Przy zbyt niskim napięciu ze stopki, fotodiody nie będą w stanie załączyć nam tyrystora.
no i wszystko jasne . w takim razie dokupie jakas lampa de fotoceli i powinno dzialac. moze jakis pomysl na dodatkowa lampe zeby nie przplacic a zeby to razem dzialalo?
a moze jakas lampa z wbudowana fotocelą?
Wg mnie lepiej włączyć dodatkowe zasilanie po stronie fotodiod, niestety to wymaga gruntownej przeróbki fotoceli. Choć jestem zdania że za taką cene (circa 40zł) to raczej w obudowie jest pajączek
No właśnie o coś takiego mi chodziło. Wydaje mi się, że w moim poprzednim pomyśle jest jest jedna mała pułapka: kiedy fotocela zadziała, wtedy bieguny baterii zostaną zwarte - bateria może tego nie przeżyć. W schemacie, który załączyłeś nie ma takiego niebezpieczeństwa. Tylko faktycznie nie wiadomo, czy da się tak podłączyć zasilanie.
Zawsze możesz wstawić ogranicznik prądowy szeregowo z baterią. Ale ja jednak upierałbym się przy przerzuceniu baterii na drugą stronę triaka. Będzie uniwersalniej.
Koszt elementów to parę złotych.. Zawsze można przebudować od zera fotocelę.
No, niezły gadżet. Nawet nie mocno skomplikowany i nadaje się do samodzielnego wykonania.
Przy okazji przyszedł mi do głowy pomysł, żeby do wyzwalania wykorzystać komputer. Oczywiście nie chodzi o samą lampę, a aparat. Przecież programy do sterowania aparatem z komputera są. Do komputera można podłączyć mikrofon, albo nawet kamerę jako czujnik ruchu. Tylko jakoś ładnie trzeba to wszystko oporogramować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11