Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 [Wrocław] Manifestacja nacjonalistów i homoseksualistów
Jutro ciekawa okazja do zrobienia zdjęć reportażowych. Na ul. Świdnickiej o 13.00 rozpoczyna się manifestacja nacjonalistów. Potem o godz. 14.00 ruszają kochający inaczej, tutaj trasa ich marszu:
Zaczynają od pl. Uniwersyteckiego, a kończą na Rynku
Kto nie był, niech żałuje. Pojawiło się kilkaset osób, w rezultacie były 2 manifestacje Narodowego Odrodzenia Polski, a potem walki kibiców z policją. Najpierw na Rynku, a potem pl. Solnym pojawiła się wielka sektorówka z Zakazem Pedałowania.
palindrom, właśnie wyobraziłem sobie reportera wojennego stojącego z dwoma puszkami na szyi, z komórką przy uchu nad zmasakrowanymi zwłokami i mówiącego do kolegi "żałuj, że nie byłeś"
myslidar,
"Jeśli twoje zdjęcia są nie dość dobre, to znaczy, że nie byłeś dość blisko"
-- George Rodger (albo Robert Capa, sam nie wiem)
ryzyko zawodowe
Monastor,
negujesz sam gatunek reportażu, czy zawód jako taki? Jeżeli nie byłoby ludzi gotowych relacjonować wydarzenia, żylibyśmy pozamykani na świat jak ślimaki Większości z nas nie stać na to by podróżować po świecie i robić zdjęcia z okazji przeróżnych wydarzeń, bo mamy rodziny, pracę, a brak nam pieniędzy i czasu. Nie rozumiem więc Twojego oburzenia jeżeli ktoś chciałby spróbować swoich sił z relacjonowania takiego wydarzenia tuż pod domem (a nie jest to łatwe). Myślisz że gdyby tamten fotograf na zdjęciu nie poszedł tam unosząc się moralnością, to ten protest by się nie odbył?
Monastor,
negujesz sam gatunek reportażu, czy zawód jako taki? Jeżeli nie byłoby ludzi gotowych relacjonować wydarzenia, żylibyśmy pozamykani na świat jak ślimaki
Niczego nie neguję. Po prostu bawi mnie zestawienie takich wydarzeń z podejściem jak do wizyty na koncercie albo w cyrku. Rozumiem potrzebę relacjonowania takich sytuacji, ale kojarzy mi się to z pełnieniem pewnego obowiązku, a nie frajdą.
Poniekąd uważam, że w pewnych zawodach dystans do wykonywanych czynności jest bardzo potrzebny. W przeciwnym razie mogłoby się to skończyć ciężką depresją... Vide: patolog, czy inny grabarz... Myślę, że niektórych fotoreporterów też obowiązuje takie podejście.
"Jeśli twoje zdjęcia są nie dość dobre, to znaczy, że nie byłeś dość blisko"
Capa
Mnie na tych zdjęciach najbardziej zaciekawia dlaczego pan policjant na hełmie ma orzełka bez korony, przypomina mi się ZOMO. Czy to fantazja tego funkcjonariusza? Jeśli tak, to za taką fantazję wywaliłbym ze służby.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11