Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 23 Paź, 2009 Bardzo proszę o szybką pomoc
Witam. Chciałabym kupić aparat cyfrowy, ale na rynku jest tak duży wybór, że trudno mi podjąć jakąkolwiek decyzję. Dlatego też postanowiłam prosić o pomoc forumowiczów. To może zacznę od napisania najważniejszych dla mnie cech aparatu:
1) Najważniejszą cechą będzie dla mnie szybkość (czyli pstryk i chwila złapana )
2) Dopra praca w trybie AUTO
3) Jak najmniej szumów - wysoka jakość zdjęć
4) No chyba przydałyby się jeszcze tryby tematyczne
Od 2 miesięcy upierałam się przy Fujifilm F200EXR, a kiedy nadszedł już czas do zakupu, przeczytałam jedą opinię użytkownika, która rozwiała moje zainteresowanie tym aparatem. Żeby nie było niedomowień, opiniodawca napisał same superlatywy, ale... no właśnie może ja zacytuje "Amatorom do pstrykania fotek na wycieczkach, wakacjach, przy grilu zazwyczaj w funkcji AUTO nie polecam, zrobicie o wiele lepsze foty czym innym i o wiele tanszym. Nie wiem czy cokolwiek da rade dorownac modelom F31fd, F31, F11 i F10" Czy waszym zdaniem to prawda? Czy żeczywiście takiemu amatorowi co będzie robił foty na imprezach itp w trybie tematycznym czy auto ten aparat będzie za.... profesjonalny?
Wobec tego bardzo byłabym wdzięczna za podanie mi nazw konkretnych aparatów, które spełniały by moje oczekiwania. Jeśli chodzi o cenę to myślę, że granicą będzie cena F200EXR.
Acha, jeszcze jedno. Lubię robić zdjęcia i to nie tylko takie "u cioci na imieninach" czy na grillowej imprezie. Czasami nawet lubię pobawić się w fotografa robiąc zdjęcia np. dzieci bawiących się jesiennymi, złotymi liśćmi itp. Niestety nie umiem sama ustawiać parametrów dlatego tak ważne dla mnie jest dobra praca w trybach tematycznych lub auto, no i szybkość łapania chwili.
Ale się rozpisałam... no nic z góry dziękuje wszystkim
W tym przedziale kompaktów też bym miał problem z wyborem. Wiem tylko, że na pewno nie kupił bym aparatu bez wizjera (celownika).Może to są moje nawyki z aparatów analogowych, ale pierwszą "cyfrówkę" miałem tylko z ekranem LCD ( Nikon L101) mimo, że robił piękne zdjęcia sprzedałem i powiedziałem nigdy więcej.
Może Panasonic TZ7?
Panasoniki chyba słyną z niezłych trybów automatycznych. TZ7 wg mnie jest fajny, nie ma trybów manualnych, ale pewnie w tym przypadku automat i tryby tematyczne wystarczą.
No wiem, teraz taka oszczędnościowa tendencja i dla tego jestem coraz bliżej lustra n.p. Nikon D90? Ale co doradzić tej dziewczynie? Może Canon A 720 is, tylko trudno go dostać. A jeśli ma trochę więcej kasy to może coś z serii G, dobre zdjęcia, solidna konstrukcja i zmieści się do torebki albo kieszeni, ale tu jest już blisko lustrzanek.
Czyli rozumiem, że mam zrezygnować z Fujifim F200EXR. Ciężko będzie, ale myślę, że wiecie dużo więcej o aparatach niż ja. Co to polecanego przez Martina Panasonica TZ7 jakoś nie jestem przekonana po przeczytaniu recenzji użytkowników. No, ale jeśli nie będzie innych propozycji to i na ten się skuszę. A co do Panasonicow to może lepszy będzie Panasonic Lumix DMC-ZX1 ?? Nie znam się na paramertach dlatego opieram się głównie na recenzjach innych.
Rzeczywistość jest taka, że wszystkie te kompakciki do tysiąca złotych to można do jednego worka wrzucić, bo jak który ma dobrą matrycę to obiektyw ma kiepski, jak ma dobre jedno to ma skopane drugie, i który by nie kupić to zdjęcia wychodzą podobnie. W gorszym świetle wszystkie bardzo szumią a z wbudowaną blisko obiektywu lampą błyskową wychodzą czerwone oczy. No i ten coraz częstszy brak wizjera i jak tu wycelować aparat w słoneczny dzień na śniegu? Chyba tylko za pomocą busoli. Ja już się wyleczyłem z małego kompaktu, trwało to 5 lat.
Co to polecanego przez Martina Panasonica TZ7 jakoś nie jestem przekonana po przeczytaniu recenzji użytkowników.
Nie wiem gdzie te opinie czytałaś, bo ja spotykałem się raczej z pozytywnymi To chyba jeden z najlepszych aparatów w tej cenie...
Może powiedz co by Ci przeszkadzało w TZ7. Może się okaże, że w innych aparatach byłoby tak samo
Martin, szukalam tej stony z tymi opiniami co czytałam, ale niestety nie mogę znaleźć
Napisałam na forum, bo nie wiedziałam, który aparat wybrać. Zrezygowałam już z F200EXR i snanęło na Panasonicu TZ7, który mi polecasz. Jeśli jest szybki, ma dobre programy i robi jakościowo ładne zdjęcia to napewno będę zadowolona. Dziękuje Tobie i innym za pomoc i w Pn zamawiam TZ7 Pozdrawiam
Żeby nie było na mnie... ja tego aparatu nie miałem w rękach Spotykałem się tylko z pozytywnymi opiniami.
Szybkie są lustrzanki, a nie kompakty ze średniej półki (bo cenowo to raczej średnia półka), ale może będziesz zadowolona
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11