Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Onanista sprzętowy
(…)
Jedynym rodzajem wyposażenia, na który nie zwracają najmniejszej uwagi, jest ten sprzęt, który jest rzeczywiście przydatny: oświetlenie.
Uff, udało mi się umknąć tej etykietce dzięki posiadaniu dwóch błyskadełek i trzech parasolek. To co, idziemy do działu lustrzankowego podyskutować o 2-procentowej przewadze matryc X nad Y?
Swoją drogą nasz kochany Ken nie oszczędza i siebie, pisząc o onaniście sprzętowym:
Ktoś posiadający więcej aparatów niż porządnych zdjęć może nim być. Zapewne są nimi osoby, których strony internetowe pełne są artykułów o technice, a pokazują bardzo niewiele interesujących zdjęć.
Kena trzeba brać z przymrużeniem oka Facet ma jaja żeby coś poweidzieć. Coś czego inni by najchętniej nie wspominali Ja go cenię za praktyczne podejście do techniki fotografii. I tyle
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Paź, 2009
heh.. sporo racji ma. Kiedyś, na łamach forum optyczne.pl napisał ktoś, że "optyczne.pl jest zdecydowanie lepszym portalem fotograficznym niż fotopolis.pl". Otóż optyczne.pl nie jest portalem fotograficznym. Nie zajmuje się bowiem fotografią, a jedynie sprzętem foto. To tak, jakby zrobić portal o rodzajach dłuteł i nie wspominając o rzeźbiarstwie, nazwać go portalem rzeźbiarskim. pozdrawiam
Ależ Optyczne od samego początku było portalem piszącym o sprzęcie. Siłą rzeczy forum też jest forum sprzętowym i przez długi czas o fotografii, czy kwestiach warsztatowych nie rozmawialiśmy tu niemal wcale... Dziwi mnie, że dopiero teraz się obudziłeś z takimi "odkrywczymi" tezami... Co w przypadku tego forum jest/było cenne, to fakt, że piszący tu ludzie zwykle wiedzą o czym mówią, w przeciwieństwie do osobników szumnie nazywającymi się fotografami, czy nawet artystami, a nie mającymi zielonego pojęcia o technicznych aspektach fotografii i nie mających najmniejszych chęci eksplorować dlaczego dane techniki fotograficzne/urządzenia działają, bo im wystarczy po prostu, że działają...
A co do Kena R i jego śmiesznych konkluzji, to wystarczy popatrzeć na jego portfolio i poczytać bzdury, które z zadęciem mistrza fotografii wygłasza, by wyrobić sobie właściwe zdanie...
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Czw 29 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
A co do Kena R i jego śmiesznych konkluzji, to wystarczy popatrzeć na jego portfolio i poczytać bzdury, które z zadęciem mistrza fotografii wygłasza, by wyrobić sobie właściwe zdanie.
Ale też można te siedem poziomów traktować jako żart i luźny tekst, ot tak dla zabawy, a nie szufladkowania
jaad75, ja tam Kena będę bronił. On ma taki styl pisania, a jakie wnioski ktoś wyciągnie to już zależy od inteligencji czytającego. Tego nic nie zastąpi, żadna łopatologia. Jak dla mnie, w opisie onanisty wykazał się sporym samokrytycyzmem i ironią. Znając zawartość jego witryny nietrudno zauważyć, że z samej koncepcji Siedmiu Poziomów też się podśmiewuje.
Jak ktoś chce jego teksty odczytywać wprost to bardzo mi przykro, życzę powodzenia. Czytając ostatnio jego wynurzenia o Leice M i Contaxie G mogłem napotkać wiele pozornie sprzecznych opinii o sposobie pracy i poszczególnych technikaliach obydwu systemów. Używane były przymiotniki od retarded do ingenious przy opisie tego samego, ale w różnych tekstach lub różnych kontekstach. Ale po przeczytaniu całości można zrozumieć, o co tak naprawdę chodzi, i czemu czasem genialne rzeczy mogą być nadal głupie lub odwrotnie.
traktowałbym ten tekst jako bardzo luźną, autoironiczną wręcz żartobliwą wypowiedź Pana Rocwella. Przede wszystkim fajnie się czyta a odniosłem wrażenie, że Pan Ken przeszedł każdy z siedmiu etapów znając je doskonale (od środka - z własnego doświadcznia;)). Jak się nie ma pieniążków to bardzo łatwo poczuć się artystą i w to uwierzyć. Mało się je, nie śpi po nocach - wyobraźnia działa wyśmienicie...
Z opanowaniem kazdego wrecz "rzemiosla" jest prawie tak samo. Sa wedlug mnie dwie glowne drogi.
Albo otrzymuje sie edukacje w szkole albo uczy sie samemu.
Obie drogi maja swoje wady i zalety. (zwlaszcza w muzyce jest to bardzo widoczne a raczej slyszalne)
Samouk przechodzi wszystkie etapy po kolei i jego edukacja jest o wiele dluzsza niz ksztalcenie sie w szkolach.
W zamian za to jest bardziej oryginalny bo wypracowuje wszystko sam w swoj wlasny sposob, nie ma narzuconych barier.
Ksztalcenie sie przyspiesza proces edukacji ale troche zabija inwencje i zamyka w ramki. Czasami trudno odejsc od wyuczonych regulek i konwencji.
Z tym ze jesli mamy doczynienia z "geniuszem" kazda z tych drog jest dobra i nic mu nie przeszkadza ani go nie opoznia
qurka właśnie sobie uświadomiłem, że nie znam żadnego artysty
bo zaproponowane pozostałe grupy są nader licznie reprezentowane wśród znajomych
a obserwacje są baaaaaardzo trafne
nawet jeśli idzie o marki sprzętu (tylko teraz by sie przydała aktualizacja )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10