Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 28 Paź, 2009 Zastanawiam sie nad tamron 17-50 a sigma 24-70 EX DG HSM
Nie wiem co kupic zamiast kita do a200?
W gre wchodzi to co w temacie i moze jeszcze carl zeit 16-80, ale nie wiem czy nie za ciemny jest ?
Dodam ze glownie fotografuje krajobrazy oraz chce nauczyc sie robic portrety i napewno bede chcial potrenowac. Nie wiem czy nie lepiej kupic np tamrona w/w i jakas stalke?
Ciezko mi wybrac dla tego prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 24 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Dzieki juz wiem kupie stalke minolty, mysle ze warto no i najwazniejsze nie drogo.
A co do zooma to mam kompletny metlik wciaz nie wiem co wybrac, problematyczny tamron czy droga sigme? A moze ktos cos jeszcze by mi zaproponowal?
blelo, te obiektywy mają różne ogniskowe, to który wybrać zależy przede wszystkim od tego czy potrzebujesz szerokiego kąta... Dla mnie standardowy zoom na APS-C to raczej 17-50 niż 28-70mm.
Wysłany: Czw 29 Paź, 2009 Re: Zastanawiam sie nad tamron 17-50 a sigma 27-70 EX DG HSM
blelo napisał/a:
Nie wiem co kupic zamiast kita do a200?
W gre wchodzi to co w temacie i moze jeszcze carl zeit 16-80, ale nie wiem czy nie za ciemny jest ?
Dodam ze glownie fotografuje krajobrazy oraz chce nauczyc sie robic portrety i napewno bede chcial potrenowac. Nie wiem czy nie lepiej kupic np tamrona w/w i jakas stalke?
Ciezko mi wybrac dla tego prosze o pomoc.
Jak już zdecydowales się kupić MAF50F17 to do krajobrazu polecam jednak coś szerszego i dłuższego od tamrona.
Albo Zeissa 16-80, albo Sony 16-105. To drugie plus MAF50F17 wyjdzie najpweniej taniej niż Cajs. Jak idziesz w portrety to Tamron jest po prostu krótkawy. Trzeba będzie IMO poszukać potem jakiejś 85 w dobrym stanie... tylko te pieniadze... niestety koszta G klasy Minolty są wysokie.
A moze flinte do tego ? Nie jest droga jakies 700zl na allegro ale jak by dobrze poszukac to mozna taniej wyrwac np na ebayu.
[ Dodano: Czw 29 Paź, 2009 18:41 ]
RB. Nie ograniczaja mnie fundusze oczywiscie nie chce przesadzac, ale jak bedzie trzeba to cos doloze. Wiec narazie mysle ze tak: tamron 17-50 f2.8, minolta 50 f1.7. No i teraz nie wiem co dalej jakas stalka 85? czy moze cos z zoomem moze wlasnie minolta 70-210 tz flinta?
Generalnie do tej pory brakowalo mi szerokiego konta gdyz lubie robic kraiobrazy a kitowa ogniskowo mi spokojnie wystarczala czyli 18-70 z regoly miescilem sie od 18 do 35.
Oczywiscie zdaje sobei sprawe ze do portretu to o wiele za malo, ale prawie napewno nie bede robil zdjec zwierzetom ani motylom czyli owadom gdyz nie mam cierpliwosci
Posiadam jeszcze 70-300 3.5-5.6 sony ale w ogole nie uzywam.
Dzieki za pomoc.
RB. Nie ograniczaja mnie fundusze oczywiscie nie chce przesadzac, ale jak bedzie trzeba to cos doloze. Wiec narazie mysle ze tak: tamron 17-50 f2.8, minolta 50 f1.7. No i teraz nie wiem co dalej jakas stalka 85? czy moze cos z zoomem moze wlasnie minolta 70-210 tz flinta?
Minoltowskie uzywane 85/1.4 to gdzies tak 3000 PLN... Raczej pisałem o zbieraniu w przyszłości na coś takiego.
Flinta - jeśli masz cierpliwośc do AF to tak. Właściwie nie ma odpowiednika. Niestety, to tez znak że w tym systemie ten powolny archaik jest aż tak chcianym obiektywem...
Tamron czy Sigma 70-200 to juz inne pieniądze (2500 wzwyż)
IMO - jeśłi myslisz tak jak wyżej, to na razie Tami i Flinta. Potem zobacz, czy zachowanie Tamiego na 50mmm Cię satysfakcjonuje. Jak nie - rozglądnij się za MAF50F17 w dobrym stanie albo kup nowego SAM50F18.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10